Miközben Zánkára legtöbben még az úttörő- vagy a gólyatáborok nosztalgiájával gondolnak, nem feltétlenül csak a gyermekváros retró utazásáért éri meg a főútról letérve egészen a faluig menni. Köveskál irányába indulva ugyanis a település túlsó végén pár hete nyílt egy ökoturisztikai látogatóközpont. Itt senki ne számítson egy átlagosan andalgós órára, ahol megnézünk ezt-azt, egy pillanatra beleszippantunk a fűillatú levegőbe, végiggondoljuk, milyen jó lenne kicsit másként élni, aztán továbbállunk azzal a megnyugtató tudattal, hogy ezt is láttuk. Ez nem fog menni. A helyszín rabul ejt.

A Gyógynövény-völgyet Takács Ferenc kertészmérnök- tanár és családja álmodta meg. Ők több mint egy évtizede szerveznek már a Balaton-felvidéken gyógynövénytúrákat, és előadásokat is tartanak országszerte. Egy uniós pályázattal épült fel az ökocentrum, elsősorban ismeretterjesztő-oktató céllal. Ez itt a valódi házipatika. A helyszín azt is lehetővé teszi, hogy a Gyógynövénykertben akár 500-féle növénnyel randevúzzunk. Ráadásul a természet változatosságának köszönhetően itt bizony 2-3 hetente mást és mást láthatunk, ami izgalmas és látványos, ráadásul azt érzi az ember, hogy biztosan visszatér még ide, mert legközelebb egészen más díszlet fogadja majd.

Már a belépéskor friss teával fogadják a betérőt, így első pillanatban érezzük, hogy jó lesz itt nekünk, bár kicsit zavarba ejt a kérdés, hogy akkor most kamilla-, borsmenta- vagy citromfűteát szeretnénk-e. A látogatás végére már biztosan lesz rá frappáns válaszunk, mert egy legalább 60 órás fitoterápia-tanfolyamnyi ismerettel leszünk gazdagabbak.

Ehhez viszont nem árt, ha a családi programnak tervezett látogatás során a szülők is fellélegezhetnek. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy az érkező családok kiskorú tagjainak külön gyerekfoglalkoztatót rendeznek be a teraszon, ahol animátor terelgeti őket, hogy a szülők nyugodtan járhassák be a gyógynövénycentrum minden részét. Így kis- és nagycsaládok is bátran tervezhetnek látogatást a zánkai Gyógynövény-völgybe.

A természet az úr

A tapasztalatok szerint két-három órát mindenki eltölt itt. Ha turistaként érkezünk, hétvégén leginkább gyógynövényekről szóló általános tudással lehetünk gazdagabbak, ahogy körbevezetnek bennünket. Arra azért feltétlenül érdemes készülni, hogy ezen a helyen a természet az úr, így a programok, látnivalók is az évszaknak megfelelően változnak. Az elméleti és gyakorlati ismeretek is éppen arról szólnak, ahol pillanatnyilag az évkerék jár.

Ennek megfelelően az aktuálisan gyűjthető növények felhasználásáról, népi és tudományos hátteréről és egyéb érdekességekről hallhatunk. Ez annyit jelent, hogy az akácvirágot és a bodzát augusztusban már ne keressük, de helyette lesz több száz másik növény: egynyári, kétnyári és évelő növények, fák, bokrok cserjék, különböző fűszerek, ehető gyógynövények, mocsári növények és különlegességek tucatjai. Az egyedi helyszínekre is rácsodálkozunk majd: a vízi kert, a relaxgyep és a vakok kertje csak néhány a sok közül.

A helyi kert bejárásához szakértő kíséretet is kapunk, mert itt a ,,teremőrök” mind hozzáértő szakemberek, akik türelmesen körbekísérnek bennünket, és a századik kérdésünkre is válaszolnak. A vetítőteremben bemutatott tematikus ismeretterjesztő rövidfilmek is növényekről és felhasználásukról szólnak.Különleges élmény látni, hogy kik és hogyan gyűjtik a növényeket, vagyis honnan kerül a drogériák polcaira a bezacskózott tea.

Ráadásul Zánkán beengedik a manufaktúra területére az érdeklődőt, ahol élőben láthatjuk, hogyan gyűjtik, válogatják, darabolják mindazt, amit a legtöbben csak zacskózva vagy éppen filterbe zárva ismerünk. Készül itt gyógytea, szörp, gyógybor. Akit tényleg érdekel, saját teakeveréket is összeállíthat, amihez a megfelelő hatóanyagú gyógynövényeket a túra végére már maga is ki tudja választani.

Ha pedig kedvünk lenne bejárni a környék valamelyik eldugott szegletét, ahol szinte a madár se jár, de a balatoni strandolók semmiképpen, nekiindulhatunk valamelyik gyógynövénytúrára a Káli-medencében. Ezeken az alkalmakon is legalább 200 növényt ismerhetünk meg.

Felismered a somkórót?

Amennyiben valaki hétköznap érkezik, elég elszánt és érdeklődő, akár a munkából is kiveheti részét a helyi szakemberekkel együtt. Szívesen látnak bárkit, aki a gyógynövényes eljárásokat gyakorlatban is megtanulná. A gyógynövényeket felismerni sem egyszerű, gyűjteni, szárítani és feldolgozni pedig végképp nehéz otthoni körülmények között, főleg, ha mindezt könyvből tennénk. A Völgy manufaktúrájában mindenki belekóstolhat ebbe is. Ezért lehet Zánka fontos a szakemberek számára, hiszen a kertészmérnökök, természetgyógyászok is gyakorolhatnak itt. A központ egyetemekkel együttműködve nagy hangsúlyt fektet tudományos kutatásokra, a védett növények megőrzésére, és génbankként is működik.

Takács Ferencék természetszeretete és -tisztelete lebilincselő. Kicsit talán olyan a hely, mintha az ember a természet templomába lépett volna be. Minden kisimul, elcsendesedik, és az aktív pihenés igazi értelmet nyer. Hiszen jól jöhet, ha mostantól felismered az orvosi somkórót, vagy tudod, hogyan készíthetsz a lándzsás útifűből köhögés elleni szert.

Cukorstop

Takácsék visszatérős helynek szánják a Völgyet, ezért ha valaki jegyet vesz, legközelebb kedvezménnyel léphet be, de a gyógytea mindenkinek jár még akkor is, ha ódzkodik a natúr ízű, édesítetlen főzetektől. A séta végére remélhetőleg ezt is megszereti mindenki, és ha mást nem, azt már tudja, hogy ilyen helyen cukrot kérni nem illik.