A Hello Wood minden évben képes lenyűgözni minket. Na jó, alapvetően az építészet le tud nyűgözni minket. Attól pedig, hogy egy csapat szakember és tanonc egy Kapolcs és Vígántpetend közti aprócska településen őrületes installációkat hoz létre a világ egyik legegyszerűbb anyagából, csak azért, hogy a végén mindent lebontsanak – egyenesen eldobjuk az agyunkat. Az idei alkotótábor témája a falu, a honlapjukon pedig már olvasható, miket készülnek építeni. Végignéztük a terveket.

Csórompusztán júliustól a falu az új város

Az egész mögött valami nagyon szilárd és nagyon tiszta gondolatiság húzódik, ami évről-évre megjelenik a táborok gerincét adó tematikában is. A városközpontú építészeti diskurzussal szembemenve, az idei ’Falu Projekt’ az eddigi legnagyobb volumenű alapkoncepció. „A világ jövője nyugszik a falvaiban” – ezzel a Gandhi parafrázissal filozofikus magasságokba emelkedve július 11. és 19. között egy tipikus Közép-Európai falu egységeit építik meg.

Szigorú pályázati elbírálás után 15 (hazai és/vagy nemzetközi szereplőkből álló) csapatot választottak ki a falu egy-egy főbb funkcionális egységének létrehozására. A slusszpoén, hogy ezeknek megfelelően kell működniük egymás mellett – csakúgy, mint egy igazi élettérben.

Például milyen egységekre számíthatunk?

Mint minden valamire való faluban, itt is fontos közösségalkotó szerepet kap a kocsma. Bart Jan Polman, Johanna Muszbek és Maurizio Bianchi Mattioli gondozásában készül el a Rolling Pub, ami azt a három alaptípusú embert gyűjti össze, amivel már biztos találkoztunk a kocsmákban, vagy amikben talán épp magunkra ismerünk. A magányos fogyasztóknak egy függőággyal biztosítják a vágyott izoláltságot, a közösségi ivóknak Spanyol lépcsőszerű össznépi találkozóponttal készülnek, az exhibicionistákra pedig egy színpad vár, ami tökéletes helyszíne lehet bármilyen rögtönzött show-nak, amihez némi alkohol nyújt bátorságot.

Rufus van den Ban / Suzana Milinović egy mini filmszínházzal készül, ahol 2-3 ember gyűlhet, hogy a legprofibb forgatókönyvíró, az élet válogatott műveit nézze. Ebben a moziban egy periszkóp segítségével az adott pillanatban, a valóságban történő események alkotják magát a „filmet”, egy kis technikai bravúrral pedig extra hangaláfestéssel lehet még jobban elmélyülni az élményben.

A tavalyi Balance téma kapcsán, Fabrick című munkájukkal legtöbbet emlegetett csapat, a lengyel MOOMOO a falu piacát hozza létre, mégpedig a Rubik kocka ihletésére. A projekt leírása nagy titokzatos és minimál, de az biztos, hogy az átalakíthatóság és a mozgathatóság áll a koncepció központjában.

Az egyik legizgalmasabb egységnek mégis Lee Ivett és Jennifer Argo temploma ígérkezik. A klasszikus értelemben vett templom-fogalmat fenekestül felforgatják, mikor annak legfontosabb részét, a vallást kivonják az egyenletből. Egy vallásmentes spiritualizmus megtapasztalásának szeretnének teret adni, ahol minden ember békére lelhet. Maga az épület is ellentmond a templomokról kialakított megszokott képnek, nem meghatározó pont akar lenni a tájban, hanem olyan egység, ami az őt használó egyénekre irányítja a figyelmet. Letisztult és visszafogott kívülről, de nagyon összetett belülről – az emberi lélek metaforájaként.