éjszakai élet

Az utcáktól a várig mindenhol zene szól Veszprémben

Szerzők

  • Guttray Móni

2015. 07. 13. 19:47

Júliusban Veszprém neve összeforr a zenével. A Nagyon Balaton programsorozat keretén belül egyrészt világszínvonalú zenei produkciókat nézhetünk és hallgathatunk a VeszprémFest színpadain, másrészt pedig a város utcáin bolyongva felfedezhetjük a feltörekvő generáció még ismeretlen vagy kevésbé ismert neveit az Utcazene Fesztivál ideje alatt.

VeszprémFest

Július 15–18. között idén 12. alkalommal nyújt otthont a veszprémi vár környéke a rendezvénynek, amely a jazz, világ- és rockzene kedvelőinek kihagyhatatlan nyári törzshelyévé nőtte ki magát. Ezúttal a megszokottak mellett két újabb helyszín is feltűnik, azaz öt bázis programjai közül szemezgethetünk.

A Nagyszínpad az első napokban igazi időgépként működik, Roger Hodson, a Supertramp énekes-dalszerzője a progresszív rock legszebb napjait idézi meg, majd a Kool&Gang örökzöld slágerei hozzák a megunhatatlan funky életérzést. DeeDee Bridgewater és a New Orleans Jazz Orchestra finom jazzdallamai tökéletesen vezetnek át a retróból a modern soulhoz, az utolsó nap sztárfellépőjéhez, Emeli Sandéhoz.

A Dubniczay-palotába a magyar képzőművészeti és zenei élet összefonódásának egyik legérdekesebb képviselője érkezik. A. E. Bizottság a Palotában címmel ef Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András alkotásait nézhetjük meg, a megnyitó után pedig a Bizottság egykori tagjainak közreműködésével az efZámbó Happy Dead Band Akusztik és a Wahorn Airport koncertjei következnek.

Ötödik alkalommal társul a VeszprémFesthez kísérőrendezvénye, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, ahol a Balaton-környéki borászatok legjobbjai mellett a hazai jazzszcéna krémjével találkozhatunk, mint például Pátkai Rozina vagy a Bogdán Norbert Trió. Emellett a rock and roll oltárán áldozva az Európa-szerte nagy elismerésnek örvendő Ed Philis and the Memphis Patrol, illetve a Mystery Gang táncoltat meg minket.
A két új helyszín további izgalmakat tartogat. A Festgardenben többek közt Carmen Souza és Theo Pascal egészen egyedi, kreol nyelven előadott világjazzdallamaival szállhatunk el, a FestPresszó pedig a fiatalabb közönségnek kedvez új hullámos előadóival, mint a Movits! és a Moonlight Breakfast.

Fotó: Veszprémfest

Utcazene Fesztivál

Július 22–25. között a nemrég megújult veszprémi belváros minden szeglete a zenéről szól majd. Az utcákon bóklászva 7 színpadba lehet belebotlani, ahol olyan nagy neveken kívül, mint Fábián Juli és Zoohacker, rejtett tehetségek koncertjeit hallgathatjuk teljesen ingyen. A négy napon át tartó fesztivál nemcsak a közönség szórakoztatásáról szól, hanem kemény verseny is egyben. Fennállásának 16 éve óta sok olyan zenekarnak adott hátszelet, amelyek azóta már több dallal és lemezzel boldogítottak minket. Előadók és zenekarok akusztikus produkciói alapján a szakmai zsűri, illetve a laikus közönség is voksolhat a kedvencei mellett, ezzel hozzájuttatva őket a sikerhez, csillogáshoz – és nem utolsósorban fél-fél millió forinthoz.

Hasonló tartalmak