Júliusban Veszprém neve összeforr a zenével. A Nagyon Balaton programsorozat keretén belül egyrészt világszínvonalú zenei produkciókat nézhetünk és hallgathatunk a VeszprémFest színpadain, másrészt pedig a város utcáin bolyongva felfedezhetjük a feltörekvő generáció még ismeretlen vagy kevésbé ismert neveit az Utcazene Fesztivál ideje alatt.

VeszprémFest

Július 15–18. között idén 12. alkalommal nyújt otthont a veszprémi vár környéke a rendezvénynek, amely a jazz, világ- és rockzene kedvelőinek kihagyhatatlan nyári törzshelyévé nőtte ki magát. Ezúttal a megszokottak mellett két újabb helyszín is feltűnik, azaz öt bázis programjai közül szemezgethetünk.

A Nagyszínpad az első napokban igazi időgépként működik, Roger Hodson, a Supertramp énekes-dalszerzője a progresszív rock legszebb napjait idézi meg, majd a Kool&Gang örökzöld slágerei hozzák a megunhatatlan funky életérzést. DeeDee Bridgewater és a New Orleans Jazz Orchestra finom jazzdallamai tökéletesen vezetnek át a retróból a modern soulhoz, az utolsó nap sztárfellépőjéhez, Emeli Sandéhoz.

A Dubniczay-palotába a magyar képzőművészeti és zenei élet összefonódásának egyik legérdekesebb képviselője érkezik. A. E. Bizottság a Palotában címmel ef Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András alkotásait nézhetjük meg, a megnyitó után pedig a Bizottság egykori tagjainak közreműködésével az efZámbó Happy Dead Band Akusztik és a Wahorn Airport koncertjei következnek.

Ötödik alkalommal társul a VeszprémFesthez kísérőrendezvénye, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, ahol a Balaton-környéki borászatok legjobbjai mellett a hazai jazzszcéna krémjével találkozhatunk, mint például Pátkai Rozina vagy a Bogdán Norbert Trió. Emellett a rock and roll oltárán áldozva az Európa-szerte nagy elismerésnek örvendő Ed Philis and the Memphis Patrol, illetve a Mystery Gang táncoltat meg minket.




A két új helyszín további izgalmakat tartogat. A Festgardenben többek közt Carmen Souza és Theo Pascal egészen egyedi, kreol nyelven előadott világjazzdallamaival szállhatunk el, a FestPresszó pedig a fiatalabb közönségnek kedvez új hullámos előadóival, mint a Movits! és a Moonlight Breakfast.

Utcazene Fesztivál