Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / gasztró

szerkesztés

Csapody: Égnek áll a hajam a balatoni strandbüféktől

Szerzők

  • We Love Balaton

2015. 07. 14. 20:31

A Balaton legjobb éttermének tulajdonosa megkóstoltatná az államtitkárral az általa balatoni halként megnevezett példányokat.

Kistücsök tulajdonosa, Csapody Balázs sosem titkolta, hogy a balatoni vendéglátás átlagszínvonala messze nem olyan, amire az igényes jelzőt bátran lehetne használni. Most a sonline.hu-nak nyilatkozott, és továbbra is kőkeményen vállalja korábbi véleményét: "Akik Európa üdülőhelyeire járnak, azok láthatják: elment mellettünk a világ. A hajam égnek áll a balatoni strandbüfék kínálatát látva: hurka, kolbász, palacsinta, lángos, pörkölt, gulyás, vagyis minden egy helyen".

Pedig amikor 40 fokban aszalódsz a Napon, pont nem az olajos lángost, vagy a zsírban wellness fürdőző sült kolbászt rendelnéd be, de erre a mondás már jó ideje nem változik: nincs más.

"Nálunk is lenne vevő egy teljesen más büfékínálatra, könnyű zöldség-és gyümölcssalátákra, helyi sajtspecialitásokra" - mondja Csapody, és persze az ilyenkor visszatérő téma, a balatoni hal-téma sem maradhat ki. "A legabszurdabb probléma, hogy nincs balatoni hal az éttermek kínálatában".

Erre ugye az a hivatalos mondás az államtitkártól, hogy az is balatoni halnak minősül, amit a tó környéki halgazdaságokban nevelnek, Csapody pedig erre igazi vendéglősként válaszol: meghívja Bitay Mártont vacsorára. "Az államtitkár urat szívesen látnánk egy halétkes vaktesztre. Aki ugyanis kóstolta már mindkettőt, az nem állíthatja, hogy a nyílt vízben, szabad mozgástérben nevelkedő hal húsának ugyanolyan az íze, mint a halastavinak."

Igazi fordulat Csapody szerint akkor következne be, ha a büfések külföldi tapasztalatokat hasznosítanának, és a helyi alapanyagokból találnának ki egyedi dolgokat. Tehát ugyanazt a módszert ajánlja, amit ő is követett, és felépítette belőle kb. 20 év alatt a Kistücsök Éttermet.

Mindez azért került elő, mert a Balatoni Kör, a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség közleményt adott ki, hogy a balatoni vendéglátást ért kritikákkal ellentétben egyre több pozitív példa is akad, amit érdemes kiemelni.

A We Love Balaton ezért társult be a Balatoni Kör felhívása mellé, miszerint idén nyáron szeretnék díjazni az év legjobb beach foodját. Ennek a versenynek a nevezői pont azokon a rossz kliséken fognak túlmutatni, amelyeket Csapody is említ, és száműzik a hasfájós palacsintát, vagy a fáradt olajos lángost vissza a szocialista tömegkaja-szakácskönyvek mélyére.

Hasonló tartalmak

Admin mode