Úgy tűnik, a jazz és a bor diktálja a ritmust a Balatonon ezen a hétvégén. Olyannyira, hogy Bogláron kimondottan jazz és bor fesztivált tartanak, Veszprém pedig a jó rosé borok és a rizlingek mellé adja kísérőnek az élő jazzt. Balatongyörök ezen a hétvégén tartja éves borfesztiválját,Füreden pedig közös jamelésre várják mindazokat, akik felbuzdultak az Irie Maffia koncertjén. És vigyázat! Balatonlellén senki se lepődjön meg, ha a tóban hűsölő elefántokkal találkozik ezen a hétvégén.

CSÜTÖRTÖK (07.16.)

VeszprémFest 2015 - Veszprém (07.15 - 19.)

A Királynék városa öt napon keresztül várja a látogatókat olyan nevekkel, mint Emeli Sandé, Roger Hodgson vagy Carmen Souza & Theo PascalAz idén már öt helyszínre bővült MOL Nagyon Balaton rendezvények közé tartozó fesztivál a jazz, világ- és rockzene prominenseit vonultatja fel, ráadásnak tematikus programokat is kínál. Kifejezetten a jazzre helyezi a hangsúlyt a FestGarden, ami a História Kertben kapott helyet, míg a FestPresszóban az újhullámos előadók dominálnak, így a Movits! és a Moonlight Breakfast


V. Rozé, Rizling és Jazz Napok - Veszprém (07.10 - 19.)

A VeszprémFest rendezvénye már ötödik éve gyűjti össze tíz napra a régió borait, hogy a jazz mellé kíséretet biztosítsanak. Idén 30 borászat vonultatja fel rozé- és rizlingválasztékát, emellett pedig további 30 koncert szórakoztatja az érdeklődőket. Helyszínként a város főtere, a barokk és szecessziós épületekkel övezett Óváros tér szolgál.


Emlékek tava - Szentbékkálla (07.11 - 09.06.)

"A Balatonhoz mindenkit fűz egy emlék"
- ez adja az apropóját a héten a Pegazusban  megnyílt kiállításnak. Kortárs fiatal képzőművészek használták fel azokat az emlékeket - képeslapokat, naplórészleteket, fekete-fehér fényképeket - inspirációként, amiket bárki beküldhetett a megadott határidőig. Nem csak szobrok, festmények vagy videók jelennek meg a tárlaton, hanem kortárs költők Balaton-reflexiói is. A kurátorok célja, hogy felelevenítsék és egy más szemüvegen át bemutassák az egyéni és kollektív emlékeinket a Balatonról.

Jazz és a Bor Fesztiválja - Balatonboglár (07.15 - 18.)

Jutott a déli partra is a bor-jazz párosításból, a boglári verzió 8 borászatot és koncertet vonultat fel csütörtöktől kezdve. A régió borászataira és értékeire fókuszáló rendezvénynek a Művelődési Ház mediterrán hangulatú udvara ad helyt. Esténként a koncertek mellett 4-6 borász is várja a vendégeket, akiket pedig a festmények vonzanak, megnézheti Kiss Attila András jazz-portréit a Művelődési Házban.

Balatongyöröki Borfesztivál - Balatongyörök (07.16 - 19.)

Az északi partra is jutott borfesztivál a hétvégére - ezúttal Balatongyörökön. Itt is a helyi sajátosságokon és specialitásokon van a hangsúly, kézműves vásárral, játszóházzal, koncertekkel és utcabállal megspékelve.

PÉNTEK (07.17.)

FüredJam - Balatonfüred (07.17 - 18.)

Ezen a hétvégén sem marad csendes Balatonfüred, hiszen idén negyedik alkalommal rendezik meg a Kisfaludy Strandon a FüredJam minifesztivált. A kétnapos rendezvényen öt koncertre kerül sor, többek között fellép az Irie Maffia és a Kerekes Band is. A strandi hakni szombat késő este közös zenéléssel zárul.

Badacsonyi Bor7 - Badacsony (07.17 - 08.02.)

Variációk egy témára játékot játszanak a balatoni városok, legalábbis a borfesztiválok tekintetében mindenképp. A versenybe Badacsony is beszáll, ahol bő két héten keresztül kerül a középpontba a kulturális programokkal bővített borgasztronómiai fesztivál. A 17 kiállító borászaton kívül lesznek szakmai műsorok és előadások, kézműves bemutatók, valamint széles zenei palettát felmutató koncertek.

A kellékes - Balatonföldvár, Kultkikötő (07.17.)

Mi történik, ha a kellékes hirtelen főszereplő lesz? Nos, pontosan erről szól Kern András önálló estje, amit évekkel ezelőtt a Kultkikötő színpadán debütált. A darab 2008 szeptembere óta a Vígszínház színpadán hódít töretlen sikerrel, idén nyáron pedig két alkalommal tér vissza a MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként. A Parti Nagy Lajos által magyarra átültetett darab nyelvi leleményessége és Kern András kisember ábrázolása a legtöbbet hozza ki az előadásból, lerántva a leplet a kulisszák mögötti anekdotákról.

Csárdáskirálynő 100 - Siófok (07.17.)

Idén ünnepli születésének 100. évfordulóját az egyik leghíresebb magyar operett, a Csárdáskirálynő. Kálmán Imre darabja az év végéig szinte az összes magyar nagyvárosba eljut, míg külföldön Ománban és Münchenben jubilál. Az Operettszínház által 13 éve felújított előadás a tavaszi ünnepségek után nyáron szabadtéri színpadokon turnézik. Ebből a sorból természetesen nem maradhat ki a szerző szülővárosa, Siófok sem, ahol a MOL Nagyon Balaton programsorozat keretein belül pénteken kerül színpadra - stílszerűen a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon.

SZOMBAT (07.18.)

Bernar Venet: Metametria - Veszprém (07.18 - 10.31.)

A borfesztiválok mellett kulturális téren is erős a balatoni régió. A hétvégére több ajánlatunk is van, többek között a szombaton nyíló veszprémi Metametria. A kiállított gigantikus szobrokkal nem csak a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben lehet találkozni, hanem a város utcáin is. A francia művész alkotásai egy életre keltett matematikai rendszer elemei, a tér, idő és érzékelés kérdéseit firtatja.

Cirkuszok Éjszakája 2015 - Balatonlelle (07.18.)

A balatoni látképnek ugyanúgy részét jelentik a vándorcirkuszok sátrai, mint a műagyagból készült vízibiciklik. Ennek örömére rendezik meg Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakáját. Az elefántok délután a Balatonban hűsölnek, hogy bírják a strapát, ugyanis este fel lehet ülni rájuk, a nyílt porondon pedig kipróbálhatók a cirkuszi eszközök. Az Afrika Afrika előadás után egyedi akrobatikus produkciókat is lehet látni, sztárvendégként pedig a Rippel fivérek lépnek fel

VASÁRNAP (07.19.)

XXI. Öbölátúszás - Tihany (07.19.)

Bár a nagy Balaton átúszás múlt hétvégén már megvolt, jó idő esetén most vasárnap egy kisebb távon tehetik magukat próbára az úszók. A Balatonfüred és Tihany közötti 3,6 km-es távra vasárnap reggel 8-tól délig lehet nevezni a füredi Marina Hotelben, a rajt pedig 10:30 és 13:30 között indul folyamatosan a tihanyi Napsugár Beachről. A Tihanyból rajtoló mezőny nem csak korcsoportok szerint bomlik szét, de választani lehet a távok között is. A 800 és 1500 méteres rövid- és középtávon indulók Balatonfüredről indulnak, akik viszont hosszútávra vállalkoznak, azok Tihanyból vághatnak neki az öbölnek. Korcsoportonként első három, összetettben pedig első öt helyezettet díjazzák.

Nyereményjáték 

Ezen a héten azt szeretnénk tudni, hogy szerintetek honnan a legszebb a Balaton? Posztoljatok képet vagy videót kedvenc balatoni (romantikus) helyszínetekről, írjátok meg, hogy honnan lőttétek a képet, és mondjátok el, hogy miért ez a legjobb hely!  Az eheti nyeremény egy páros, 5 napos, rugalmas bérlet a Művészetek völgyére és egy Pura Vida Dine 2 főre szóló vacsora fejenként egy pohár borral. Ne felejtsétek a #nagyonbalaton és #balcsipanorama hastageket!