Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Elöntötte Szentbékkállát a kortárs retró - Emlékek Tava

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2015. 07. 17. 14:28

Falról letéphető versek, fotómontázsok, filmek, amelyeket 1977 nyarán vetített a balatonakali kertmozi. Megnéztük, hogy milyen verseket, installációkat inspiráltak a Pegazusnak beküldött balatoni emlékek.

Egy balatoni emlékek inspirálta kiállításnak valószínűleg keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni, mint a szentbékállai Pegazus. A szocializmus alatt az IBUSZ százával utaztatta be nyaranta a német turistákat a Pegazus fogadóba, ahol komplex vendéglátást nyújtottak nekik: étel-ital, este zenés-táncos mulatságok és még egy medence is volt az udvaron a fürdőzéshez. A rendszerváltozás után az egykor szebb napokat látott Pegazus hosszú évekig nem találta meg azt a tulajdonosát, aki új funkciót tudott volna adni az időközben romossá vált épületnek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fegyverneky Sára és Auguszt Olivér egy hatalmas romos épületet vettek bérbe, gazos udvarral. Mindez múlt nyáron történt, és munkájuk nyomán a Pegazus életébe azóta új időszámítás köszöntött be. Az épület jótékonyan romos jellege – ami jól passzol az Emlékek tava kiállítás kissé sejtelmes hangulatához - megmaradt, viszont a felújítások révén újra használhatóvá vált az épület belseje. A Pegazusban egyébként az akusztikája a legfantasztikusabb, bizonyos pontjain az egész épület visszhangozza a hangunkat, ami szintén jól passzol a múlt homályába vesző balatoni emlékekhez.

A Bódi Kinga és Farkas Zsófia művészettörténészek kurátori vezetésével létrejött kiállítás alapkoncepciója az volt, hogy a felkért fiatal kortárs művészek  balatoni fotókból, emlékekből, hozzanak létre Balatonnal kapcsolatos installációkat, festményeket.  Tizenhárom kortárs vizuális művész munkája látható a kiállításon; valamennyi más és más sajátos perspektívából mutatja a Balatonhoz fűződő emlékeket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nekünk a legjobban Czene Márta festménye tetszett, amelyen a hűvösebb őszi napok és ezzel együtt a Balaton őszi arca köszön vissza, a házban gőzölgő levest kanalazó fiúval. De ugyanilyen emblematikus része a kiállításnak az a két fotellel szegélyezett TV sarok, ahol VHS-kazettákról a balatonakali mozi 1977 nyarán vetített filmjei mennek. A kínálatban például a Dutyi dili című korabeli klasszikus is szerepel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A képzőművészeken kívül öt kortárs költőt kértek fel a kurátorok, hogy kimondottan balatoni tematikájú verset írjanak a kiállításra. Fehér Renátó, Hevesi Judit, Sirokai Mátyás, Szőllőssy Balázs és Závada Péter versei nem csak a helyszínen olvashatók, hanem egy végtelenített tömbből letépve egy-egy lapot, haza is vihetők.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A közös és egyéni emlékekre épülő kiállítás szeptember 6-ig látogatható.

Kiállító képzőművészek:
Czene Márta, Csáky Marianne, Gruppo Tökmag, Kovács Olívia, Moizer Zsuzsa, Pályi Márk - Fischer Judit, Soós Károly - Sárai Borbála Luca, Szabó Eszter, Szász Lilla, Szinyova Gergő, Vécsei Júlia

Közreműködő költők:
Fehér Renátó, Hevesi Judit, Sirokai Mátyás, Szőllőssy Balázs, Závada Péter

Hasonló tartalmak

Admin mode