Az idei Levendula Fesztivál olyan volt, mintha sáskák járták volna végig Tihanyt, és csak levendulákra vadásztak volna. Néhány kivételes ponton még találtok belőlük példányokat, de inkább annak van esélye, hogy levendulát legfeljebb szörp formájában tudtok hazavinni onnan. Dörgicsén, ha jó helyen keresitek, bele lehet botlani egy bemutatókertbe, ahol 18 különböző fajta levendula virágzik.

A Veszprém megyei település eddig főként műemlék templomromjairól volt híres, de a román kori épületmaradványok mellett hirtelen valami más is kinőtt a földből Dörgicsén.

A falu legrégebbi építésű temploma, a Szent Péter-templomrom közvetlen szomszédságában található ugyanis a Levendárium, mely idén májustól a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit.

A Levendula Major Felsődörgicsén, a Fő utcában található. Alsódörgicséről érkezve jobb felől feltűnik egy templom, itt kell jobbra lefordulni, amit egy kis fatábla is jelez.

A dörgicsei Levendula Major számos magyarországi levendulatermesztővel ellentétben nem híve a szedd magad-akcióknak, ennek is köszönhető, hogy a bokrok teljesen pompájukban láthatók akár július közepéig, végéig is.

Sőt, akik lemaradnának a francia levendula virágzásáról, azok se búsuljanak, hiszen azt követően szinte rögtön virágba borul az angol levendula, így egész nyárra akad látni és szagolni való a dörgicsei határban.

A bemutatókertben 18-féle levendulát találhatunk az ismert és népszerűbb fajtáktól kezdve a legkülönlegesebb típusokig, ennek köszönhetően a kert is legalább 18 színben pompázik, igazi szín- és illatorgiát teremtve ezzel.

A levendulabokrok mellett  lévő pad – amellett, hogy a kényelmet szolgálja – a fotók elkészítésében is nagy segítséget nyújthat.

A bokrok mellett felállított minikilátóról pedig csodás látványként tárul elénk nemcsak a major, hanem a mellette lévő kőépületek és az  Árpád-kori templomrom is.

A kertbejárás végeztével érdemes a Teaházban megpihenni és kóstolni valami levendulás finomságot, aki pedig vásárolni szeretne, bőven talál kedvére valót a biogazdaságban termesztett növényekből készült termékek közül is.

A Levendárium minden nap 10 és 18 óra között várja a látogatókat. A kávézóba természetesen bárki bemehet, a bemutatókertbe 500 Ft a belépődíj felnőtteknek, gyerekek pedig ingyen látogathatják.

A kertben -főként hétvégén- idegenvezetés is kérhető angol vagy magyar nyelven, csoport esetén előzetes egyeztetéssel lehet szakmai vezetést igényelni.