Mozgó laboratóriummal kóstolták végig a balatoni fagyikat, és ebből még videót is forgattak.

Rögtön az elején jöjjön a lényeg, vagyis a top 5 higiénikus/finom balatoni fagyizó a NÉBIH szerint:

  1. Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  2. Várkávézó, Szigliget
  3. Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
  4. Rege Cukrászda, Tihany
  5. Amaretto Fagyizó, Balatonalmádi

Viszont egy dolgot csak a részletes táblázatból lehet kideríteni, ami a NÉBIH honlapján érhető el: az ő laikus tesztelőiknek melyik fagyi ízlett legjobban. Mert ez alapján kicsit módosul a sorrend:

  1. Várkávézó, Szigliget
  2. Florida Fagylaltozó, Balatonmáriafürdő
  3. Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  4. Levendula Kézműves Fagylaltozó, Tihany és Cappuccino Kávéház, Balatongyörök
  5. Márton Cukrászda, Balatonlelle

Köpenyes nénik vizsgálnak valamit egy kisebb kamion hátuljában mikroszkóppal, steril kesztyűben vattapálcikákkal. Elsőre azt hittük, megjött az ebola-veszélyről szóló új propagandafilm, de nem, ez csak a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal): olyan részletes fagyitesztet hoztak össze, hogy a karamell a kezünkre olvadt tőle.

Sőt. Amellett, hogy videót forgattak, még nagyon részletesen meg is írták a blogjukon (igen, mert ilyenjük is van). Ebből kiderült, hogy amit mi kamionnak néztünk a, az egy érzékszervi vizsgáló állomás, vagy barátságosabb nevén laborautó. Ezzel az autóval 20 népszerű Balaton-parti fagyizót/cukrászdát néztek végig, ebből hét helyen találtak élelmiszerszennyezési kockázatot, ami azért elsőre kicsit ijesztő, hogy minden harmadik népszerű balatoni fagyizóban nem mosogatnak elég jól. (A NÉBIH szerint: "a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap vagy záros határidőn belül javították az üzletek.")

Azért komoly hiányosságot nem említenek: olyan dolgok kerültek elő, hogy a személyzeti kézmosónál nem volt meleg víz, vagy a mosdó előterében nem volt kézmosó. Megijedni nem kell, ezt a nagyjából ezer mikrobiológiai vizsgálat kiemelkedő eredménye is alátámasztotta, mert a fagyiból vett mintáknál a szakemberek sehol sem találtak kifogásolnivalót.