Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Újabb gasztro hotspot Köveskálon - Káli Gourmet Bistro & Delicatesse

Szerzők

  • Szauer Judit

2015. 08. 12. 13:41

Festői környezet, csodás panoráma Hegyestűre, különleges helyi termékek, a Balaton-felvidéki pincészetek borai, isteni lecsó, a gyerekeknek játszótér, a felnőtteknek pedig hívogató nyugágyak és révedés a semmibe a kertben – megnéztük Köveskál legújabb gasztro helyét, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-t.

Alig írtuk meg a Ki kicsoda Káli-medencében összeállításunkat, máris egy újabb hely miatt autóztunk ide a Balatonról. Ami egyáltalán nem baj: örömmel vettük, hogy a Balaton-felvidéken újabb ígéretesnek tűnő gourmet üzlet és bisztró nyílt. A Káli Gourmet néhány hete működik Köveskálon, olyan szomszédok mellett (Kővirág, Mi a kő, Káli Art Inn), akik igencsak magasra emelték a színvonalat.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Köveskálra beérve, a főútról jobbra kell letérnünk, utunkat végig táblák jelzik, könnyű idetalálni. A Káli Gourmet egy régi, tájba illő parasztházban lelt otthonra, amit a budapesti tulajdonosok gyönyörűen felújítottak. Az üzlet koncepciója, az hogy a helyi, környékbeli termékeket egy fedél alá hozza, hogy ne csak a hétvégi piacokon legyenek hozzáférhetőek, emellett ezeket az alapanyagokat használják a szakácsok a konyhánkon is – meséli András, az üzlet vezetője.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A kínálat széleskörű, a hűtőpultban mangalica kolbász, szürkemarha-kolbász, bivalyszalámi, füstölt mangalica tarja, füstölt mangalica szalonna, kenőmájas, kecskesajt, fűszeres tehénsajtok, házi krémek és joghurt, mind-mind a Káli-medencéből. Meg is kóstoltuk ezeket a finomságokat, az étlapon az előételek között “Káli bisztrótál”  (2190 Forint) néven fut, mindig az aktuális kínálatból állítanak össze egy kis ízelítőt, amelyhez friss, tökmagos barna kenyér is érkezik.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Érdemes kipróbálni “Nagyi lecsóját” (2190 Forint), kérhetjük tanyasi tojással, füstölt szalonnával, mangalica kolbásszal, vagy éppen ebben a sorrendben mindegyikkel.  Desszertek közül kiemelnénk a “Bakonyi morzsát” (1290 Forint) ami tulajdonképpen egy sima császármorzsa, bakonyi sárgabaracklekvárral nyakon öntve, egyszerű, de nagyszerű édesség.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Ha már a bakonyi lekvárokat emlegettük, impresszív házi lekvár, termelői méz  és szörp kínálattal rendelkezik az üzlet. Vannak termékek a sümegi Bella manufaktúrától, közülük a rózsa- és a levendulaszörp a kedvencünk, de érdemes megkóstolni a veszprémi Zsusska dzsemjeit is, a klasszikus gyümölcsök mellett van például homoktövis, mentás  almazselé zöld citrommal, vagy éppen lila hagymából készült lekvár.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A sajtok és a sonkák mellé bor is dukál, a Balaton-felvidék legjobbjai köztük a Liszkay, a Káli kövek, a Villa Tolnay, a Laposa, az Istvándy, vagy éppen a Borbély Pincészet borai sorakoznak a polcokon.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Itt egyébként nemcsak étel és ital van: ha megfáradtunk a hedonizmusban, aludni is lehet a bolttól és az étteremtől nem messze található vendégházakban.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Hasonló tartalmak

Admin mode