Gyenesdiás bebiztosította magát programok tekintetében a hétvégére, de Badacsony és Siófok sem marad el mögötte. Előbbiben Sajtnapok indulnak és szürke marhát ünnepelnek, utóbbiban a folklóré és a kenyéré lesz a főszerep. De robog tovább a Kultkikötő és a Füredi Borhetek is.

CSÜTÖRTÖK (08.13.)

Sajt és Bornapok - Balatonföldvár (08. 12-23.)

Balatonföldvár kiemelkedő nyári programja ez a sajtos-boros kezdeményezés, már 2013 óta. A két főszereplőn kívül kenyérlángos, kürtőskalács, mézes sültek és kenyérkolbász is megtalálható a kiállítóknál, de kézműves édességeket, valamint bolyhos pálinkát is kínálnak a standok. A kóstolgatások mellett érdemes a színpad felé is tekintgetni, ahol idén többek között Bel Canto és ABBA slágerek szolgáltatják a talpalávalót, és végigizgulhatunk egy fröccsivó versenyt is. Kiss Ferenc sajtkészítő mester is tart majd előadást. 

Glamour - Baricz Katalin kiállítása - Kéthely (08. 08. - 09. 13.)

Az önmagát "EMBER-fotográfus"-ként aposztrofáló, megfelelési kényszerek nélkül alkotó Baricz Katalin fotóiból nyílt nemrég kiállítás Kéthelyen, az Ax&Ax borászat szervezésében. "Képei semmi másról nem szólnak évtizedek óta, csak arról, megérintette-e lelkét valamilyen módon az, amit fényképez, s ha igen, miként. S minek utána Baricz Kati egyenes ember, érzelmeit nem takargatja, ezért fotóin is mindig magáról beszél, bármit is fényképez..."  


Neil Simon: Pletykafészek – Keszthely (08. 13-16.)

Neil Simon abszurdba hajló bohózata érkezik ezen a napon a Keszthelyi Szabadtéri Játékok színpadára. Csütörtöktől vasárnapig minden este 20:30-tól lép színre például Liptai Claudia és Rudolf Péter, mint a Ganz házaspár, de Básti Juli és Simon Kornél is nagyot alakít ebben a szórakoztató darabban.




Érdi Tamás Chopin-koncertje - Balatonakarattya (08. 13.)

A KLASSZ a pARTon! rendezvénysorozat a Cimbora Alapítvány és az Óbudai Danubia Zenekar koprodukciójában indul útjára. Ez valójában egy nyáresti komolyzenei koncertsorozat, amelynek keretében neves előadóművészek és zenekarok, valamint feltörekvő ifjú titánok lépnek fel a Balaton és a Duna partján. Ezen az augusztusi csütörtök estén Érdi Tamás fog koncertezni Akarattyán.


Balatonfüredi Borhetek (08. 08-29.)


Miközben kiállítást nézünk vagy sajtot kóstolunk, ne feledkezzünk meg a Füreden álló borpavilonokról  se. Ugyanis javában zajlanak még a Borhetek a Tagore-n, és a borvidékről származó több 100 tétel mellett zenei programok is okot adnak a látogatásra. A hétvégét most dzsesszkoncerttel nyitja a MOL Nagyon Balaton eseménye.

PÉNTEK (08.14.)

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe (08. 14-16.)

A szürkének két igen fontos árnyalatát ötvözi ez az esemény, ráadásul ehetjük és ihatjuk is majd ezeket a színeket. A gulyás és a bor mellett azonban hagyományos és népi kultúrához kapcsolódó programokba is belekóstolhatunk a badacsonyi Faluházban.


IV. Los An Gyenes Rock'n'Roll fesztivál -  Gyenesdiás (08. 14.-16.)

Csillogás, rock'n'roll, Los An Gyenes - lehetne  a mottója a Gyenesdiáson pénteken startoló fesztiválnak, amely Cadillac-meseautókból integető pin-up lányokkal és pörgős '50-es évekbeli amerikai zenékkel hozza el az Elvis-életérzést.





VI. Bujtor István Filmfesztivál - Balatonszemes (08. 14-16.)

Bujtor István
tiszteletére immáron hatodik alkalommal rendezik meg a nevét viselő filmfesztivált és -versenyt Balatonszemesen. A háromnapos eseményen a tavalyihoz hasonlóan több mint tíz kisjátékfilmet vetítenek le, Bujtor- és Latinovits-filmekkel kezdve, majd kortárs alkotásokkal folytatva a sort.

Siófolk Fesztivál (08. 14-20.) és Bor és Kenyér Ünnepe - Siófok (08. 14-23.)

Siófok továbbra is mozgásban tartja kulturális erőit. Bőven zajlik még a Nyári Esték rendezvénysorozat, de pénteken folk fesztivál indul, és a bort és a kenyeret is jól megünneplik.
A Siófolk Fesztiválon a nyár fővárosának diszkófényei a folklórra, világzenére és nemzetiségi hagyományokra világítanak rá, a Kenyérünnepen pedig a gasztronómia kap főszerepet a Krúdy Sétányon. Utóbbi keretében, augusztus 20-án majd a Város Borát is megválasztják, épp mielőtt feldördülnének a tűzijáték első rakétái.

Régi Villák Nyomában-túra - Balatonalmádi (08. 14.)

Ezen az ingyenes körtúrán villáról villára járva ismerhetjük meg Balatonalmádi múltját, körülbelül másfél órán át élvezhetjük, a régi épületek meséit. A túra a Tourinform Iroda elől indul péntek délután 6 órakor.

SZOMBAT (08.15.)

Festetics Vágta - Keszthely, Gyenesdiás (08. 15-16.)

A szombati nap a ráhangolódásé lesz, vasárnap pedig már izgalmas versengéssel jelentkezik a Nemzeti Vágta nagy hagyományokkal bíró előfutama. A gyenesdiási Faludi-síkra összesereglenek majd versenyzők, hagyományőrzők, kézművesek és szurkolók, hogy egy vásári forgatagra emlékeztető közösségi élményt teremtsenek. Ennek részét képezi majd például a dámalovas, western vagy csikós bemutató. A program ingyenesen látogatható.

Csík zenekar koncert - Tihany (08. 15.)

Magyarország legnépszerűbb népzenei együttese ezúttal a Tihanyi Szabadtéri Játékokon fogja fuzionálni a klasszikus, a rock, a népi zenét és a jazzt, ami izgalmas összhatásúnak ígérkezik. A zenekar koncertjei várhatóan most is népzenével kezdődnek és végződnek majd, amivel a céljuk, hogy hidat teremtsenek a régi és az új, a tradíció és az innováció és különböző kultúrák és országok között.

Georges Feydeau: A balfék - Balatonföldvár (08. 15.)

Szombaton A balfék című előadással köt ki Földváron a kultúra. A MOL Nagyon Balaton részeként zajló Kultkikötő a kecskeméti Katona József Színház darabjával okoz majd vidám perceket , miközben különböző kérdésekre keresi a válasz. Például ezekre: mit tehet Lucienne, ha férje barátja a szerelmével üldözi? Bevall mindent. És mit tehet a szoknyabolond Pontagnac, ha lebukik, ráadásul még elhagyott kedvese is betoppan a házba? Bevall mindent. De mit tehet a férj, aki megtudja mindezt? Nem hiszi el. 

YardStick Trophy - Joker Termoplusz Kupa - Fonyód (08. 15.)

Figyelem, Fonyódon szombaton sűrű vitorlabontásokra lehet számítani. Ez lesz a napja ugyanis a Termoplusz Kupa- Pálos István Emlékversenynek, amely a Yardstick Trophy, vagyis a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb horderejű tömegsport jellegű kezdeményezésének egyik futama. 

Nyereményjáték

Ne feledjétek, hogy a héten is zajlik a MOL Nagyon Balatonnal közös játékunk, vasárnapig várjuk a posztokat arról, te hogyan strandolsz. A jelszó: "jaj úgy élvezem én a strandot", a menet pedig a szokásos; ossz meg egy képet/videót nyilvános Instagram vagy Twitter oldaladon ebben a témában augusztus 10-16. között #nagyonbalaton és #strandramentunk hashtaggel. A nyeremény egy páros bérlet a Strand - Nagyon Zene Fesztiválra + ingyenes le- és felutazást az Oszkár telekocsival.