Röviden: fesztivál. Idén rengeteg újítástól elkezdett élni a Völgy, megteltek az utcák, ipari mennyiségben gyártották a kürtős kalácsokat, Katlan Tóni pedig több dödöllét adott el, mint egy út menti balatoni csárda egy nyári szezon alatt. A Művészetek Völgye idén tele volt családokkal, és úgy tűnik, a fesztivál pont őket célozza a rengeteg nap közbeni gyerekprogrammal, versudvarral, játszóházzal. A jövő kérdése, hogyan illeszkedik majd mindehhez az idén kipróbált elektronikus zenei vonal, vagy a Nagyszínpad kiemelése egy külön fennsíkra. Összeszedtük hat pontban, mi van a Művészetek Völgyében.

Van megint Nagyszínpad

Az utóbbi néhány évben egy udvar volt a Művészetek Völgye nagyszínpada, ahol a Quimby-vel, Anna and the Barbies-zal megerősített magyar vonal erős volt, csak egy-egy nagy fellépő esetében az emberek alig fértek el. Idén ezen úgy változtattak, hogy a Nagyszínpadot felpakolták egy fennsíkra, ahol senkit nem zavar, ahogy Lovasi üvölti, hogy Van-e szándék?, mellette pedig annyi hely van, hogy még a Kispál egyik újabb búcsúkoncertje is lazán elférne.

Vannak emberek

Simán láttunk teljesen megtelt parkolót és Kapolcson sétálva is az volt az érzésünk, hogy idén tényleg sokan vannak. Nem csak hétvégén volt élet, mert szerdán a Design Terminál Udvar kétszer is végighallgatta, hogy "Apuveddmeg nekem a várost". A Wellhello koncertjére teljesen megtelt a hely, ezért Oszkó Péter a koncert után felsétált a színpadra és megkért mindenkit, hogy legyen szíves mindenki menjen ki, mert mindjárt kezdődik egy második koncert – azoknak, aki nem fértek be az elsőre.

Az is látszik, hogy kicserélődött a Völgy közönsége, és valószínűleg azok térnek vissza, akik a 2000-es évek elején tömegével jöttek Kapolcstól Puláig mindenhova – viszont ők már ott tartanak, hogy családdal és gyerekekkel együtt érkeznek. Nem tudjuk, hogy mindenkit bevonzott Ozora, vagy a divat változott ekkorát, de Kapolcsról eltűntek a raszták. Korábban annyian voltak, mintha Bob Marley koncertezett volna Monostorapátiban, most pedig négy ott töltött nap alatt egy kezünkön megszámoltuk az összeset közülük.

Vannak kutyák

Vagy azért, mert Kapolcs eleve egy nagyon kedves falu, ami tele van egy Fehér istenhez is elég statiszta kutyával, vagy azért, mert az előbb említett családok nem hagyták otthon a házi Morzsákat, de a Művészetek Völgyében annyi kutya volt, hogy már most megszavazzuk a Nagyon Balaton legkutyabarátabb fesztiváljának címét. Ha pedig ez lesz a következő években is, ebből továbbra is az egyik legnépszerűbb családi fesztivál lehet.

Vannak izgalmas helyszínek

A Több technót a Művészetek Völgyébe csoport még úgy is sikerrel járt, hogy sohasem jött létre. A Völgy eddigi profiljától kicsit idegen zene kapott két eldugott helyszínt, amelyekbe nagyon nehéz nem beleszeretni. A Hello Woodról már sokszor írtuk, mennyire telitalálat, idén a 15 installációjukat kipakolták Vigántpetendre, estére pedig tisztességes koncerteket kerültek ide.

Voltunk egy másik bitang jó koncerten is - kb. 30 emberrel együtt az idén ismét felfedezett Klastromnál. Az NVC hozott egy elég jó svéd DJ-párost, akik mögött pont úgy mutatott a fényfestéssel feldobott Szent András templomrom, mintha szándékosan a fellépésük miatt húzták volna fel az egész díszletet. Mindazzal együtt, hogy még Taliándörögd központjától is 15 percet kell miatta sétálni, éjszaka pedig kb. 8 fok volt, a Klastromból tényleg olyan helyszínt lehet kihozni, amiről mindenki ráismerne a Völgyre.

Van wifi

És tényleg. Ezt hirdették a fesztivál előtt és bármelyik udvarban jártunk Kapolcson, mindenhol jól működött az ingyenes wifi, amiért cserébe még a gyerekkori legjobb barátunk e-mail címét sem kellett megadnunk. Tény, hogy ez a first-world-problem témakör csúcsa, de bizonyos helyzetekben tényleg nagyon idegesítő lehet a hiánya.

Van magyarosch fesztiválkaja