Lelle központjától mindössze tízpercnyi autózásra rejtőzik a déli parti Badacsonyként is emlegetett Kishegy, a nyugalom Pinterest-pozitív lankája, ahol minden földi jóból bőségesen terem: borok, finom ételek, balatoni panoráma és háborítatlan csend.

Kishegy nem véletlenül a dél-balatoni bortermelés egyik epicentruma. Az ide vezető úton be lehet ugrani a Bujdosó Pincészethez és itt a hegyen található a Garamvári Szőlőbirtok, a Pócz és a Konyári pince, a Konyári Vendégházzal  és a szintén a Konyári-flottát erősítő Majthényi présházzal együtt, a csárdák non plus ultrájáról, a Hegyi csárdáról, nem is beszélve. De a Szabó családot is itt találjátok, akik mindig feltöltik a tejautomatát.

Kishegyi idill régimódi routerrel. Amint a mellékelt ábra is mutatja, a népsűrűség elenyésző…

…már ami az emberi populációt illeti.

Balra vagy jobbra? Kishegy pont az a hely, ahol érdemes eltévedni.

Itt kezdődik a 75 hektáros Garamvári Szőlőbirtok.

Hátsó kertnek elmegy.

Garamváriék példát statuálnak egy renegát szőlőpréssel.

Stopposok az út mellett. Nem szeretik a paparazzikat.

Konyári Pincészet vagy toszkán képeslap?

Ezt mind megittuk – volna.

Konyári Vendégház. A sűrű növényzeten nem hatol át a stressz.

Aki elég időt tölt itt, megtanul lebegni, és a faliszőnyegen is üldögélhet.

Ilyen padot bárhol találtok, de ilyen fák nem nőnek minden bokorban.

Tessék. A Szent Donát-kápolnában még én is igent mondanék arra a bizonyos kérdésre, pedig a macskámat mindenkinél jobban szeretem. 

A présház bejárata. Délben nyitnak – minek rohanni?

Ilyen panoráma mellett nehéz az ételekre összpontosítani.

Jó, azért annyira nem. Bár a Majthényi konyhája se nem innovatív, se nem különösebben kreatív, a keresetlenül egyszerű fogások finomak, az adagok méretesek, a hely fekvéséért fizetett felárat pedig nem éreztük kápolnaablakon kidobott pénznek.

Minél szebb a kilátás, annál gyorsabban égnek az ebéddel bevitt kalóriák.

Festői kalásztenger.

Ha jót akarsz enni, erre menj!

Bundázott ételeknek nyoma sincs, és a sült krumpli is tabu. Minden alapanyag friss és/vagy saját termesztésű. A nagyjából tíztételes menüsorban a magyaros ízek dominálnak.

Az itallapot a házi szörpök uralják, a kólát csak a német vendégek kedvéért nem selejtezték ki. Mondanánk, hogy bárcsak minden csárda ilyen lenne, de akkor nem lenne ennyire ritka kincs a Hegyi.

Tiszta időben a Badacsonyig is ellátni, a vacsorához pedig egy gyönyörű naplemente a vizuális köret. Kishegy, még biztosan találkozunk – és nem csak a Pinteresten.

Címkék