A Nyitott Balatont azért kedveljük nagyon, mert a szervezői ugyanazt gondolják az őszi Balatonról, mint mi: pusztán attól, hogy nem lehet strandolni, óriási hiba lenne a kihalt parton és az üres éttermeken keseregni. Tényleg kevesebben érkeznek ide, mint nyáron, de ettől még egyáltalán nem nehéz jó helyeket vagy kikapcsoló programokat találni. A következő két hétvégén tihanyi félmaratontól kezdve Balatonalmádi régi villáin át menő éttermekig és déli parti jazzfesztiválig rengeteg mindent találtunk.

Régi villák nyomában - Balatonalmádi

A Liget Kávéházról már a cukrászdákról szóló cikkünknél szóltunk, hogy nem kicsit üt el attól az építészeti stílustól, amit például a Hotel Ramada képvisel, és ezzel Balatonalmádi több épülete ugyanígy van. A helyi turisztikai egyesület által szervezett másfél órás sétán a fontos villákat járjátok végig, amiből mindenki képet kaphat, hogy alakult ezeknek az épületeknek a sorsa.

Nyitott Gasztronómia

Senki nem mondhatja, hogy a balatoni gasztronómia augusztus végétől már téli álmot alszik: múlt héten mutattunk 10 éttermet, amely él és virul, ezen a héten újabb helyeket ajánlunk majd, Gyenesdiáson pedig Trombitás Tamás borvacsorájába futhattok bele szeptember 26-án.

Ezeken kívül tizenegy étterem vállalta, hogy kifejezetten őszi, szezonális alapanyagokból állít össze Nyitott Balatonra készülő menüt. Ezért lesz például a Kistücsökben is olyan leves, főétel és desszert, amihez köze van a sütőtöknek, a gesztenyének, vagy az almának, amit az őszi szél fújt a Balaton partjára. Az összes programra nevező éttermet a Nyitott Balaton honlapján találjátok.

Pecsétgyűjtés - Tihany és Badacsony

A szorgalomért cserébe ajándékokat is lehet nyerni a Nyitott Balaton két hétvégéjén. Badacsonyban összesen négy pecsétet kell összegyűjteni - egy pincétől, egy szálláshelytől, egy étteremtől és egy látogatóhelytől. Ha pedig megvan a gyűjtemény, amit egy első osztályos üzenőfüzete mindennél jobban irigyelne, akkor a helyi Tourinform irodában gyűjthettek be jutalomként egy palack bort. Tihanyban inkább a helyi nevezetességekhez akarnak mindenkit irányítani: egy tíz állomásból álló útvonalon legalább öt helyről kell szerezni pecsétet ahhoz, hogy a Tourinform Iroda ajándékát megkapjátok.

Holdfénytúra és szellemvadászat - Balatongyörök, Gyenesdiás

Tanösvényeket bejárni és csak úgy eltévedni a természetben most is lehet: erre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park mindig alkalmas. A Nyitott Balaton első hétvégéjén azonban vérfarkas-mentes, a telihold fényénél szervezett túrát ígér Gyenesdiásra. Egy héttel későbbre is sikerült kifejezetten kattintós címet kitalálni - ezúttal a balatongyöröki turisztikai egyesületnek. Ők szellemvadászatot hirdetnek, ami csak azért meglepő, mert egyetlen általunk ismert szellem sem szokott előbújni reggel 9 és délután 3 között.

Jazz Cuvée Fesztivál - Kéthely

Az AX Wine (e)motion kétnapos jazz fesztivállal szeretné kicsit kitolni a balatoni szezont - ami egyszerre merész és előre mutató vállalkozás főleg azért, mert a jazz eddig inkább az északi part sajátja volt. Erre nem kis neveket hívtak meg: a Parfümös dallal és az idei Eurovíziós muzsikával is ismert Boggie érkezik pénteken. Boggie-ról idén nyáron azt is megtudtuk, hogy már 10 évvel ezelőtt bemutatkozott a Művészetek Völgye egyik színpadán.

Szombaton egy másik híres kapolcsi állandó fellépő, Harcsa Veronika érkezik Gyémánt Bálinttal. Nekik sem lesz ismeretlen a Balaton, pláne a nagyszerű jelenetük miatt, amit a Balaton Methodhoz forgattak a szántódi kompon. Most semmilyen kompkoncert nem lesz, csak tiszta jazz, mellé pedig ínyenc ételeket ígérnek, valamintazt, hogy a belépőjegyért cserébe az Ax Wine (e)motion pincészet három borát is megkóstolhatjuk.

Tihanyi félmaraton - PIAC Placc

Az ARTplacc és a többi állandó program miatt tudjuk, hogy a tihanyi piac nem akar ott megmaradni, hogy az üknagymamák antik edényeit a nagymamák kecskesajtjaival és bodzás virágmézével tölti meg. Most éppen egy félmaratont találtak ki szintidő és időmérés nélkül: a cél, hogy minél többen induljanak el, és fussák körbe a félszigeten kijelölt 12,2 km-es távot, érintve a bicikliutat, a Belső-tó partját és persze az apátságot. A rajt és cél is a révnél lesz, ahol a PIAC Placcot találjátok. Az igazán komoly Nyitott Balatonosok összekötik a maratonfutást a korábban említett pecsételéssel, és futás közben a Tourinform iroda ajándékára is lecsapnak.

Hajózás és ingyen vitorlázás - Siófok, Keszthely, Balatonfüred