Hétvégén benéztünk pár szüretre Balatonfüred környékén, aztán az időjárás közbeszólt. Még szerencse, hogy csak most. A tavalyi rengeteg eső romba döntötte az évjáratot, és volt, akinél egy teljes évvel eltolta a szüretet. Most szerencsére erről szó sincs, csak mi fogtunk ki egy szokásos őszi napot. Idén minden borász nagyon bizakodó, mert - bár kicsit korábban a kelleténél -, de gyönyörű fürtöket szüreteltek. Váltottunk pár szót helyi borászokkal az idei szüretről, és még a végeredményt is megkóstoltuk. Pontosabban: hol a mustot, hol a murcit, hol pedig már a teljesen kierjedt borokat.

Már nem csak egy újonc

A Zelnánál kezdtük a túrát, akiket augusztusban dicsértünk, mint a füredi borhetek egyik nagy meglepetését. Barnáék idén 7 hektárról szüretelnek, a fajtaösszetétel elég változatos. Szürkebarát, rizling, merlot, zweigelt, cabernet sauvignon és egy kis rozália (úgynevezett hibrid fajta, olaszrizling és piros tramini keresztezéséből).

A füredi családi borászat - Lukács Lilla és Barabás Barna szerelemgyereke - most készül a második évjáratra. Tavaly a szerencsétlenségben szerencséjük volt: egy meglehetősen gyenge évben sikerült jó benyomást tenniük a boraikkal. Most fel van adva a lecke. Idén úgy kell emlékezetes borokat készíteni, hogy minden borásznak adott a lehetőség a szép termés miatt.

A fő fajta náluk is az olaszrizling. Az idei szüretből is készítenek majd egy könnyedebb, reduktív rizlinget a balatonfüredi dűlők terméséből (Farkó-kő és Lapostelki-dűlő), valamint egy komolyabb, telt olaszt a Farkó-kőről, ami a legfontosabb területe a pincének.

A balatonszőlősi Csiten-dűlőről egy szürkebaráttal, egy rozéval (zweigeltből és merlot-ból) és egy bordeaux-i házasítással (cabernet sauvignon, merlot) számolnak idén.

A szüretet Lilláék is nagyon korán kezdték: "A szedést szeptember 8-án kezdtük, már csak a Farkó-kő rizlingje, a rozé merlot-ja és a többi kékszőlő van hátra. A jövő hét végére azokkal is megleszünk."

A csapat is már szépen összeállt: Lilla, Barna, Lala - a borász és felesége Bori a zászlóvivők, a szüretelők (kb. 10-en) pedig Ajkáról érkeznek. „Nem titok, a környéken már mindenki az ajkaikat hívja, ők azok, akik egyszerre két ember munkáját bírják végezni" - mondja Barna.

Kivétel nélkül tartályban erjesztenek mindent, szerintük ez adja meg a boraik frissességét, gyümölcseit és tisztaságát, amit aztán egyes fajtáknál az első- és másodtöltésű (ennyiszer használták már korábban) hordók fűszereznek. Idén egy dologra ők is nagyon figyeltek: hogy a szüret szakaszos legyen és savra, valamint cukorra is szüreteljenek. A szakaszokat azzal határozták meg, hogy egy dűlőn belül is akár néhány napos, akár egy hetes eltéréssel szüretelték ugyanazt a fajtát.

Savra és cukorra szüretelni pedig úgy lehet, hogy bizonyos területekről kevesebb cukorral és több savval szedik a szőlőt – ilyenkor a szőlő még kevésbé érett, a frissesség megtartása a cél.  Amikor a szőlő érettebb, akkor pedig pont fordítva: alacsonyabb savval, de több cukorral szüretelnek. Ilyenkor a több cukor biztosítja a szükséges alkoholmennyiséget, és az érett szőlő ad tartalmat a bornak. Így lesz meg az egyensúly - a kellő alkohol és a sav. Amit kóstoltunk náluk, az mindenképp biztató, mostantól minden a pincében dől el.

Csopakon már a Kódex-borokon gondolkoznak

Néhány kilométerrel arrébb, Csopakon is benéztünk az egyik pincébe. Ha azt mondjuk, hogy az egyik legszebb birtok a környéken, pazar kilátással és egy klassz étteremmel, amit egy üledékes kőzetről neveztek el, már biztos mindenkinek megvan.

Igen, ez a Márga Bisztró és a Szent Donát Birtok a Szitahegyen. Kovács Tamásban azt szeretjük a legjobban, hogy folyamatosan tervez, fejleszt, változtat, halad. Például idén már egy újabb területről szüreteltek olaszrizlinget, amiből Kódex-bor születik. Ez a Slikker-dűlő, aminek a mustja már szépen erjedt a hordóban, mikor ott jártunk.

Már szeptember 1-én indították a szüretet a Berekháti rizlinggel, és Tamásnak voltak is félelmei a korai szüret miatt: "Szerintem mi voltunk az elsők az országban, akik rizlinget szedtek. A Berekhát egy meredeken fekvő, meleg terület. A szőlő itt annyira gyorsan beérett, hogy félő volt, minden összecsúszik." Szerencsére a magasabban fekvő területeiken a szőlő normális ütemben érett, itt 19,5-ös mustfok mellett a jó savakat is sikerült elcsípni.

Aztán a Berekhát után másnap már szedték is a sauvignon blanc-t, ami minden évben a legnépszerűbb bor a pincénél és az étteremben is. A már említett Slikker mellett a Kishegyről is születik dűlős rizling. Ez az a terület és bor, amelynek minden évben pozitív a visszhangja, és a minősége lehetőséget ad arra, hogy megfeleljen a Csopaki Kódex szigorú követelményeinek.

Egyébként a termés alapján Tamás rekord évre számít, idén biztosan átlépik a 30.000 palackot. Még szerencse, hogy lesz hely a pincében - az összes furmintot viszik Amerikába, ahol nagy terveket szőnek a fajta körül. Még az is elképzelhető, hogy a nyugati parton is tartanak Furmint Februárt, de ez még a jövő zenéje. A fehérek mellett 2015-ben a kékfrankosra kerül hangsúly: ez lesz az első év, hogy a csopaki és tihanyi kékfrankost külön-külön palackozzák.