Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / balaton

szerkesztés

Ilyen alaposan még senki nem számolta ki, hogy megéri-e kompozni a Balatonon

Szerzők

  • We Love Balaton

2015. 09. 07. 19:09

A Balatontipp főszerkesztője szerint időt lehet spórolni a Tihany és Szántód között közlekedő komppal, de benzinfogyasztás szempontjából nem járunk jobban.

Győrffy Árpád, a balatontipp.hu főszerkesztője pofonegyszerű módszert használt: először kiszámolta, hogy az egyes balatoni városok között mekkora a távolság, majd azt, hogy a komp használata hány km-t tud ezen rövidíteni. Ebből az derült ki, hogy legfeljebb 74 km-t spórolunk a komppal: ez Révfülöp és Balatonföldvár között jött ki.

Viszont a számításai szerint még ilyen mértékű rövidítéssel is csak időt spórolunk, pénzt nem: ezt a 74 km-es távolságot egy 100 km-en 6 liter benzint fogyasztó autó 2220 Ft-ért teszi meg, miközben a komp csak egy főt és egy személyautót is 2300 Ft-ért visz át. Ha pedig már ketten ülnek az autóban, azért 2900 Ft-ot fizetünk.

Egy dologgal persze nem lehet vitába szállni: 10 perc alatt átkelni a Tihany és Szántód között jóval gyorsabb, mint bármelyik irányba megkerülni a tavat - főleg, ha egyáltalán nem a gyorsaságáról híres 71-es út is része a történetnek.

Hasonló tartalmak

Admin mode