Dobai András, a Brains korábbi MC-je a Kredenccel megteremtette a submediterrán kávéház fogalmát Balatonfüreden, most pedig új alapokra akar építkezni. Rákérdeztünk nála, hogy mire készül. A Kredenc marad ugyanott, de közvetlenül mellette jön a Hello Tourist Kertbár is, ahol rockabilly-t, swinget és jazz-funkot kevernek majd a kézműves cseh sörökhöz, csopaki rizlingekhez és a curry mustárral készülő pulled porkhoz.

We Love Balaton: Mivel készültök a Hello Touristban? Itt is jön a szubmediterrán életérzés?

Dobai András: Nem, azt csak a Kredencben tudjuk szolgáltatni. A bőrünkből nem tudunk és nem is akarunk kibújni, ezért biztos lesz egy csomó átfedés, de számunkra teljesen természetes, hogy ez egy új kocsma lesz, új hangulattal, új arcokkal. A Rizling Generáció borválogatását kínáljuk, a fröccs megy majd ezerrel, lesz egy kevésbé ismert, de kiváló cseh csapolt sör, szuper pálinkák, „garage koktélok”, kis főzdéktől érkező hazai sörök és a világ egyik legjobb kávéja. Az ételeket igazítjuk majd a konyha lehetőségeihez, de az fix, hogy lesz egy spéci curry mustárral készülő pulled pork szendvicsünk, a vegák pedig  ugyanilyen prémium lehetőségekre készüljenek.

WLBa: Hol lesz az új hely?

D. A.: Nem kell messzire menni, mert a Kredenc melletti sikátoros Ipoly lépcsőről és a Blaha Lujza utcáról is megközelíthető. Az épület jelenleg a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület székháza. Az utca szinten működik évek óta a Tourinform-iroda és a Balatoni Borok Háza is, de ennek az épületnek az alagsora és a kertje szerintem a reformkor óta lakatlan.

WLBa: Mi lesz a Kedves Cukrászdával és a Kredenccel?

D. A.: A Kredencet pontosan ugyanúgy szeretném csinálni a továbbiakban, mint az elmúlt 6 évben tettem. Marad a submediterrán kávéházi hangulat, egyszerű de nagyszerű konyha, szuper környékbeli borok és ha minden jól megy akkor nyáron már szállást is tudunk adni. A Kedves Cukrászda üzemeltetését pedig átadtuk egy kedves füredi családnak akik remélem olyan szeretettel és sikerrel csinálják majd, ahogy mi a Kredencet.

WLBa: Miért akartál új helyet nyitni?  

D. A.: Nyáron közel kétszer annyi ember szeretne leülni hozzánk, mint amennyi férőhelyünk van, viszont a Kredenc egy nagyon személyes, érzékeny kis hely. Pont ezért nem tudunk, és nem is akarunk tovább nőni és minden felmerülő igényt itt kielégíteni, mert ezzel pont a lényegét nyírnánk ki. Viszont úgy látjuk, hogy egy új, hasonló felfogású, de mégis kicsit máshova pozicionált üzlettel további nagyon sok embernek fogunk örömet okozni.

WLBa: A Blaha Lujza utca lehet Füred underground bulinegyede?

D. A.: A nagy elegáns szállodák közelsége nagyjából meghatározza a lehetőségeinket. Viszont ez a nyugisabb, hátradőlős gasztro-kult utcai fejlődés már megállíthatatlan és nagyon is szükségszerű. Kell alternatíva Balatonfüreden azoknak, akiknek már túl hangos és túl sok a parti turista sétány lüktetése, és mi ezt a szerepet a Blaha Lujza utcában szívesen magunkra vállaljuk.