Több különböző véleményt is olvastunk az utóbbi hetekben arról, jól alakult-e az idei nyár a vendéglátók számára. Megkérdeztünk olyan vendéglátósokat a tó mindkét partjáról, akikről korábban már írtunk, ők egybehangzóan sikeres nyarat zártak, sőt, sokszor a kapacitásaik határait feszegették a tömeg miatt. A déli után az északi parton is leginkább jó tapasztalatokról hallottunk: az éttermektől az eső sem riasztotta el a közönséget, egy új badacsonyi borteraszt pedig még fél 10-kor is lengyel turisták rohamoztak meg.

Molnár Júlia Dóra – Csendes Dűlő; Badacsony

Csendes Dűlőről már tavaly is írtunk, amikor Michelin-csillagos éttermek csaptak le a boraikra, idén pedig nagyon vártuk, milyen borterasszal rukkolnak elő. A választ gyorsan megkaptuk: elképesztő tőlük a kilátás, és ezt elmondásuk szerint már törzsvendégek is felfedezték.

Siker vagy kudarc? Siker, főleg azért, mert két év alatt rengeteg visszajáró vendégünk lett: volt olyan csapat, akik három-négy alkalommal is jöttek idén. Voltak napok, amik annyira tele voltak, hogy nem tudtunk asztalt biztosítani

Időjárás? Volt két hétvége, amit elmosott nálunk az eső, de fedett terasz esetén azokon a napokon is telt házzal mentünk volna.

Meddig tartotok nyitva? Előzetes bejelentkezéssel tudunk vendégeket fogadni. Bejelentkezni a honlapunkon lehet.

Kedvenc sztori? Egyik este fél 10-kor (odabent teli voltunk) becsöngetett egy lengyel család, akik épp Horvátországból tartottak hazafelé, hogy jöttek bort venni. Előfordult, hogy helybéliek is nehezen találtak fel hozzánk, ezért megkérdeztük, mi szél fújta őket errefelé – ők pedig mondták, hogy olyan helyet kerestek, ahol ilyen későn is lehet palackos bort venni. Furcsa volt mindezt a Bor7 ideje alatt, a Badacsony borvidékén hallani, ezért mondtam nekik, hogy ilyen keresőfeltételekkel szerintem én magam sem találtam volna magunkra. Aztán beszélgettünk tovább, és kiderült, hogy célirányosan jöttek: a hölgy testvére borász, és azért találtak ránk, mert korábban már olvastak rólunk.

Dobai András – Kredenc, Hello Tourist; Balatonfüred

Nyár előtt azt írtuk, hogy a Blaha Lujza utca lehet Füred alternatív bulinegyede azzal, hogy felállt a Kredenc-Hello Tourist pár méterre egymástól. Dobai András újabb nyáron töltötte meg jó zenével és még jobb borokkal a reformkori belvárost, az új helyet pedig egyelőre inkább a helyiek találták meg maguknak. Szerinte ez jövőre már másképp lesz.

Siker vagy kudarc? Siker.

Forgalom? Közel 20 százalékos árbevétel-növekedést tudtunk elérni a Kredenccel, közben a szomszédos Hello Touristot is tölteni tudtuk.

Időjárás? A nyaralósok és hétvégi ingázók zöme rosszabb időben inkább otthon marad, akik viszont kivették a nyári szabadságukat és befizették a szállást, azok itt vannak, és költenek, ha esik, ha fúj. Ettől függetlenül mi is ugyanúgy ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak, mint bármelyik strandbüfé. 

Hogy sikerült az új hely nyitása? A Hello Touristot nagyon turistásra találtuk ki, ehhez képest szinte csak helyiek jártak. Így lehet, hogy átnevezzük Hello Localra!? Annyit viszont be kell látnom, hogy jövőre kicsit jobban kell fókuszálni az ételekre. 

Mit sajnálsz? A PR-on túl azért sajnos be kell ismerni, hogy a szobakiadás-projektünkkel idén elcsúsztunk, de majd egyszer az is elkészül.

Őszi nyitvatartás? A Hello Tourist egy kertkocsma, ezért nem tud négy évszakos lenni. Hétvégékre tervezünk élő zenés programokat és alternatívabb dj-szetteket. A Kredenccel már a hetedik télnek megyünk neki, ezért ugyanazt csináljuk, mint eddig, csak másképp.

Járosi Tamás – Malackrumpli, Balatonfüred

Sokszor írtunk már a Malackrumpli példamutató missziójáról, ők továbbra is Füred egyik legjobb étterme a barbecue-vonallal, a nagyszerű pulled porkkal és a szigorúan szezonális étlapjukkal.

Siker vagy kudarc? Siker. Az idei év jó eredménye szerintem már a szezon előtt kódolva volt egyrészt a nemzetközi helyzet miatt (Egyiptom, Törökország, Görögország megszűntek, népszerűtlenné váltak), másrészt a hatalmas sebességgel fejlődő északi part miatt. Minden évben új és izgalmas vállalkozások indulnak, közben minden hétre esik egy-egy jó program, ahová érdemes elmenni.

Vendégforgalom? Markánsan több vendégünk volt, az elmúlt négy év legjobb szezonját zártuk.

Összességében elégedett vagy? Nem lehetek teljesen elégedett. Nyáron olyan lökéshullámokra kell felkészülni, amely nagyon megterhel mindenkit. A teljes szezon során készen kell állni arra, hogy több ember akar bejönni, mint ahányan beférnek, miközben, ha zuhog az eső, vagy esetleg van egy jó program máshol, főszezonban még a teljes készenlét mellett is lehet veszteséges napunk.

Mi lehet erre a megoldás? Abban kellene valami előrelépés, hogy az elő- és utószezon is erősebb legyen, a Balaton gyönyörű májusban, júniusban, de szeptemberben is. 

Időjárás? A strandokhoz kötődő vendéglátóknak nagyobb a kitettségük ebben. Tapasztalatunk, ha hét közepén az időjárás-előrejelzés hétvégére rossz időt mond, akkor inkább nem jönnek el a vendégek Balatonig. 

Jónás György – Zománc Bisztrócska, Villa Szent Jakab, Vászoly

A Zománc a semmiből érkezett, és már nyár elején úgy meghódította az északi partot, hogy már júliusban is csak bejelentkezés után lehetett náluk asztalt kapni. Jónás György a Villa Szent Jakabbal együtt szépen elindította Vászolyt vendéglátás szempontjából, elmondása szerint a siker mértékén ő is meglepődött.

Siker vagy kudarc? Siker. Nagyon sok vendég volt, egy nyitó üzletnek ennél több nem kell.

Mi a Zománc sikerének titka? Hiánypótló dolgot csináltunk, és Tóth Attila személyében nagyszerű séffel dolgoztunk együtt.

Időjárás? Nálunk az időjárás nem volt gond. Ha esett, ha fújt, voltak vendégek.

És a Villa Szent Jakab? A villa esetében is elégedettek vagyunk a nyárral.

Meddig tartotok nyitva? A Zománc jövő tavaszig bezárt szeptember 12-én, a Villa Szent Jakab viszont folyamatosan nyitva tart.

Bergmann Ernő – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

Bergmannékat és a híres krémesüket senkinek sem kell bemutatni, idén is hozták a klasszikus, hagyományos vonalat.