Tapolcán és Siófokon halfesztivállal, Csopakon borkóstolóval, Veszprémben punkkal és rockkal indul be az igazi ősz a Balatonnál. Veszprémben Nikola Tesla történetét is elhozza a színházi évad, Mozart és Beethoven darabjai pedig a zene világnapján szólalnak meg a Hangvillában. Túrázni most is érdemes: Tihanyban új kilátó nyílik, a madarakat pedig most különösen érdemes figyelni. Lehet, hogy ősz van, de a Balaton ettől még nagyon is nyitva tart.

Szeptember 30. - Október 3.

Őszi Nyitott Balaton - Balaton több pontján (09. 30. - 10. 31.)

Ősszel is nyitva áll a Balaton - tudja ezt mindenki, aki egyébként is ott él. Szerencsére az Őszi Nyitott Balaton terjedelmes programkínálata sokat segít abban, hogy mindenki részesüljön az őszi Balaton előnyeiből: azok is, akik itt élnek és azok is, akik csak egy hosszú hétvégét töltenének el. Túrázhatunk, tököt faraghatunk, versenyt futhatunk, borkóstolókon vehetünk részt, de az az ősszel is nyitva tartó éttermek felkutatása is jó program lehet. Mi már elmondtuk a kedvenceinket, de ez a szűk lista nagyon könnyen tovább bővíthető a honlapjuk alapján.

Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál - Tapolca (09. 30. - 10. 02.)

A halakért nem kell messzire menni Tapolcán - alig fél kilométerre van a haltelep, ami a Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál lényegi elemeit adja. A változatosságot ezúttal is a programok adják: jönnek koncertek, lesz közös ételkészítés és bemutató, de elektromos autókat és segwayeket is kipróbálhatunk.

Kézilabda Bajnokok Ligája - Veszprém (10. 01. - 10. 20.)

Október elsején
a négyszeres svájci kupagyőztes Schaffhaussen csapata ellen lép pályára a Telekom Veszprém. Egy magyar náluk is lesz a pályán Császár Gábor személyében, de ettől még a rekordszámú (23) magyar bajnokságot nyert Veszprém az egyértelmű esélyes.

Európai Madármegfigyelő Napok - Siófok, Töreki-tavak, Kis-Balaton (10. 02.)

A Balatonnál nem csak hattyúk és sirályok vannak. Bár őket látjuk a legtöbbször, és a legfelkapottabb instagram-témák közé tartoznak, azért a ritkább fajokra is érdemes időt szánni. Erre ad jó lehetőséget a Madármegfigyelő Napok október 2-án, ahol a Töreki-tavaknál és a Kis-Balatonnál is vezetett túrán mutatják be a helyi madárvilágot. De ha inkább magunk barangolnánk be a Somlót vagy a Badacsonyt, akkor se hagyjuk otthon távcsöveinket. Az sem gond, ha csak pár kósza galambot sikerült elcsípni - a nemzetközi versenybe ők is beleszámítanak! Mert október 2-án nemzetközi verseny is van, a megfigyelési eredményeket pedig a Magyar Madártani Egyesületnek lehet elküldeni. Ha sokan láttok sok madarat, Magyarország megint bekerülhet az első három helyezett közé - ami már nem egyszer sikerült.

A zene világnapja a Hangvillában - Veszprém (10. 03.)

Yehudi Menuhin amerikai hegedűművész, az UNESCO Nemzetközi Zenetanácsának elnökének javaslatára 1975-től minden évben október 1. a zene világnapja. A veszprémi Hangvilla idén ezt a napot a Győri Filharmonikus Zenekarral ünnepli: ők adnak koncertet többek között Mozart és Beethoven műveiből.

Kislaki Ősz - Balatonboglár-Szőlőkislak (10. 01.)

A Kislaki Borkert minden évben megtartja őszi buliját, de idén még a Kislaki bor 10. születésnapját is most ünneplik. Légli Géza borai és Háda Imre legendás burgerei már bőven elég indok lenne, hogy Szőlőskislakon kössünk ki, de még házi pitéket és koncertet is ígérnek. Kislak, főzés, zene és piknik - október elsejére más nem is nagyon kell.

Október 7. - 9.

Siófoki Halfesztivál (10. 07. - 10. 09.)

Aki nem unja még a halat, Tapolca után Siófokra induljon október 7-én, ahol több helyszínen is zajlik a helyi halfesztivál. A hal mellett divatbemutató, rengeteg zenés-táncos előadás és koncertek is lesznek. Ha ránk hallgattok, október 8-án szombaton letelepedtek a KIKK előtti Nagyszínpadnál, mert 18:30-tól a Margaret Island lép színpadra, 20:30-tól pedig a Paddy and the Rats. Vasárnap 17:30-tól az Eurovíziós döntősünk, Freddie fog zenélni a street food verseny győztesének kihirdetését követően.

Koncertek az Expresszó Klubban - Tankcsapda - Veszprém (10. 07.)

Lukács Laciék ősszel sem pihennek, mostanában például Rotterdamban, Párizsban és Dortmundban is fellépnek majd - utóbbira már el is kelt az összes jegy. Azért az európai kiruccanás miatt nem felejtik el hazai rajongóikat sem, október 7-én a veszprémi Expresszó klubban lépnek fel.

TÖK jó dolgok a Balatonnál (10. 08)

Tök jó dolgokat lehet csinálni a tökből. Lámpásokat, főzeléket, sült tököt és fesztivált is. Október 8-án Balatonalmádiban és Balatonkenesén is kiélhetjük a tök iránti vonzalmunkat: lesz tökfaragás, tökös sütik és nagyjából minden más, ami tökízű, tökformájú vagy egyszerűen köze van a tökhöz.

Október 14. - 16.

Balázs Attila: A VoltEmber - Veszprém (10. 15. - 10. 25.)

A legjobb színházi élményeket sokszor a kevés szereplős, stúdió körülmények között színpadra vitt előadásoknál találjuk, ezért érdemes adni egy esélyt a veszprémi színház új darabjának. Főleg, mert a főhős, Nikola Tesla a 19. - 20. század egyik legérdekesebb feltalálója, aki hozzánk nagyon közel, a mai Horvátország területén született. Egy zseniális szerb, aki megjárta Párizst és az Egyesült Államokat, közben feltalálta a rádiót, rájött, hogy a váltakozóáram hatékonyabb az egyenáramnál, emiatt pedig egy életre megharagudott rá a kor másik zsenije, Thomas Edison. A Veszprémi Petőfi Színház A VoltEmber című előadását október 15-én mutatják be.

Brains és MOB47 - Veszprém (10. 14. - 15.)

Egy hétvége alatt két nagyon különböző műfaj is beindítja a veszprémi éjszakát. Pénteken a fesztiválok nagyszínpadáról jól ismert Brains adja az ütemeket az Expresszóban, szombaton pedig a helyi underground szentélyben, a Szigonyban áll színpadra a svéd hardcore punk zenekar, a MOB47.

HelloLocal Nemcsak Jazzklub Nyitókoncert - Balatonfüred (10. 15.)

Október 15-én
kezdődik a Kredenc és a Hello Tourist közös koncertsorozata, a HelloLocal. Nyitókoncertjükre az egyik legjobb django-jazz bandát, Zrínyi Pop triót szállítják nekünk Füredre egy baráti, bohém bulira. Enni- innivaló jut mindenkinek aki arra téved, a belépődért cserébe pedig egy welcomefröccsöt is kapsz!

Télikert nyitóbuli - Keszthely

Megújult belső térrel nyit ki őszre és egész télre a Télikert. A Palettához hasonló étlapra lehet számítani burgerrel, Nemesbükről érkező rántott sajttal vagy Istvándy Gergőék mangalicájából készült cigánypecsenyével. Az ebédek és vacsorák mellett itt innentől kezdve minden hétvégén lehet valamilyen bulival is számolni.

Október 21. - 23.

Csopaki Kódex sétáló kóstoló - Csopak (10. 21. - 10. 22.)

A Csopaki Kódex
egy eredetvédelmi szabályrendszer, amelyet a környék legjobb borászai hoztak létre. A céljuk pont annyira nemes, mint a boraik: a csopaki rizlingek minden évben csak akkor kapják meg a kódex-bor minősítést, ha megfelelnek a szigorú szabályaiknak. A Sáfránkert Vendéglő sétáló kóstolóján kiderül, hogy mi a különbség egy "átlagos" helyi bor és egy kódex-bor között. Jásdiéktól kezdve Homoláékig a környék legjobbjai hoznak több évjáratot is, közben a Sáfránkert külön erre az eseményre készül csicsóka krémmel és tokhalfilével, vagy áfonya lekváros mákos gubával. Sor kerül az évi rendszeres Guden-misére (erről itt írtunk korábban), a programból pedig szombat este egy igazi Kredences buli sem maradhat ki.

Ocho Macho koncert - Veszprém (10. 21.)

Ha összekerül ez a nyolc úriember, annak általában nem jó a vége - hanem nagyon jó. A szokásos őrült hangulatot hozzák el a veszprémi Expresszóba is október 21-én 20:00-tól.

XI. Szigligeti Süllőfesztivál - Szigliget (10. 21. - 10. 23.)

Szigliget - ahol október 21. és 23 közt az égből is süllők hullanak majd. Meg néptáncosok, jazz-zenekarok, versmondók, jó borok és tűzijáték. Családdal vagy anélkül, de mindenképp jókedvvel érdemes nekiindulni, mert a Balaton-parti hagyományőrző fesztiválok egyik legnépszerűbbjéről van szó, még akkor is ha a halászati tilalom miatt az itt felszolgált hal biztosan nem a Balatonból kerül elénk.

Október 28. - 30.

Mozinet filmnapok Veszprémben (10. 28. - 10. 31.)

A Cannes-i Filmfesztivál legjobbjai vonulnak fel Veszprémben a Mozinet Filmnapokon. A filmnapokon láthatjuk majd október 28-án Asghar Farhadi két fődíjat is bezsebelt alkotását, Az Ügyfél-t is, de koreai drámából sem lesz hiány: Park Chanwook filmje, A szobalány is itt mutatkozik be Magyarországon október 30-án. Vízből ki, városba be - ez lehetne az ősz balatoni jelszava is.