Ezt már szakmai zsűri is állítja, nem csak mi. A csopaki Szent Donát Szőlőbirtok kapta meg 2016 legszebb kisbirtoka címet.

Bor és Piac Magazin ötödik alkalommal gyűjtötte össze a legszebb hazai borbirtokokat, idén a csopaki Szent Donát Birtok a 3. helyet szerezte meg, mellette pedig a Kisbirtok kategória győztese lett.

A válogatás során először közönségszavazással választanak ki tíz pincészetet, amelyeket tájépítészek, borászati és borpiacon dolgozó szakemberek látogatnak végig.

Minden döntős helyszínről hosszú leírás készül, a Szent Donátról egy hosszú, dicsérő cikkben kiemelték a csopaki épületet, amely szerintük összegzi a Balaton-felvidék népi építészetének legfontosabb elemeit: "A felső szinten a hatalmas, a közeli malomból vásárolt mestergerendán nyugvó fafödém alatt rendkívül hangulatos borkóstoló-, borozóterem található, a pincetér pedig bontott, ún. „grófi” téglából épült, látványa lenyűgöző és egyszerre idézi fel a középkori lovagtermek, valamint az uradalmi pincészetek hangulatát". Az épületet a Mérmű Építész Stúdió tagja, Szűcs Endre, a pincét pedig Heimann Ferenc tervezte.