Mivel idén két hétvége is lesz az őszi szünetben, érdemes a Balatont felkeresni, hiszen ilyenkor teljesen más, nyugodt és csendes arcát ismerhetitek meg. Adunk nektek néhány ötletet, hogy mivel tölthetitek a következő napokat a gyerekekkel, akár süt a nap, akár esik az eső, akár az északi, akár a déli partot választanátok. Unatkozni biztosan senki nem fog, hiszen családbarát múzeumok, várak, tanösvények, látogatóközpontok, kalandparkok, állatos programok, szóval igazi gyerekfárasztó események várnak rátok.

Múzeumok

A gyerekek és a múzeumok két teljesen különböző világ, hacsak nincs olyan extra, ami lefoglalja őket az üvegbúra alatt tartott bogártetemeken túl. A keszthelyi múzeumváros tele van lehetőségekkel, például órákig nézhetik, ahogy egy hatalmas terepasztalon megállás nélkül zakatolnak körbe-körbe a miniatűr vonatok. Akik már az óvodában is Neil Armstrong, Farkas Bertalan és Elon Musk lábnyomait követik, nagyon jól szórakoznak a bakonybéli Pannon Csillagdában (október 25-től november 6-ig mindennap nyitva tartanak, az utolsó planetáriumi vetítést 15 órakor tartják), akik pedig egyszerre rajonganak Jack Sparrow-ért és Litkey Farkasért, azoknak a balatonfüredi Vitorlázeumot (csak november 1-jén lesznek zárva) bátran ajánljuk. Az előzőekhez hasonlóan interaktív hely a Balatonföldvári Látogatóközpont is (október 31-én és november 1-jén zárva), itt a magasparton lévő helyszín miatt ráadásul a kilátás sem utolsó.

Várak

A Balatonnál a várak felfedezésével ugyanúgy nem lehet mellélőni, mint a középkori lovagok történeteivel. Hogy könnyebben lehessen elképzelni a hősies katonák lovaglós, kardozós jeleneteit, a nagyvázsonyi Kinizsi-várat, a szigligeti várat, a várpalotai Thury-várat és a sümegi várat érdemes megnézni, melyek egész évben nyitva tartanak, őszi-téli időszakban kb. 16 óráig.

Pancsolós wellness

Attól még, hogy most már legfeljebb a hidegvérű skandináv arcok mernének fürdeni a 10 fokos vízben, csobbanni ilyenkor is lehet, csak nem a strandon. A Balaton környékén Kehidakustányban például három szinten nagyon sok medencével, termálvízzel, 94 méter hosszú beltéri csúszdával állnak készen mindig a télre, de a kisebbeknek is lesz helyük a pancsolóban. A siófoki Galerius komplexumában összesen tíz medence van, emellett a több emelet magasról startoló óriáscsúszda nagyobbaknak, valamint játszószoba, ha kisebb gyerekekkel érkeztek. A Zalakarosi fürdőben pedig Vízipókkal és barátaival pancsolhattok, de a szárazföldi játszóházat is felkereshetitek.

Látogatóközpontok

A Tapolcai-tavasbarlangot nem kell bemutatni, egész évben látogatható, november 1. és február 28. között 9-től 17 óráig. Úgy számoljatok, hogy kb. 1,5 óra alatt tudjátok bejárni, illetve csónakázni. Tihanyban a Belső-tó partján található Levendula Ház parkjában ősszel is érdemes felkeresni a nádas élővilágát bemutató pallósort, illetve megnézni a benti kiállítást. November 6-áig mindennap 10-16 óráig tartanak nyitva, november 1-jén viszont zárva lesznek.

Tanösvények

Ha éppen kellemes őszi arcát mutatja az időjárás, érdemes tanösvényt választani, hiszen ezek a helyek nyitva lesznek, bármikor megyünk, és még belépőt sem kérnek majd tőlünk. Az őszi túráink (Kis-Balaton, Tihany, Szent György-hegy, Káli-medence) során gyűjtöttünk annyi tapasztalatot, hogy mindenképp érdemes megfelelő ruházattal, vízálló bakanccsal, esőkabáttal és némi enni-innivalóval előkészülni, mert időnként az eső, a szél állított meg minket, de néha a korgó gyomrunkkal és a környéken nyitva tartó büfék hiányával is küzdöttünk. Próbáljátok ki a zalakarosi Csiga-túra tanösvény relaxációs padjait, találkozzatok Tőzike tündérrel a szintén zalakarosi, ráadásul díjnyertes Égervölgy tanösvényen. Balatongyörök és Balatonederics határában kalandozzatok a Pele apó tanösvényen, ahol rövidebb és hosszabb túrákat is találtok. Kóstoljátok meg a zirci Pintérhegyi tanösvény fiatalító forrásának vizét, vagy keressetek betyárokat a környéken, mi sajnos nem találkoztunk eggyel sem. Ha nem szeretnétek gyerekkel a nyakatokban, leizzadva túrázni, akkor hosszúságuk vagy magasságuk miatt inkább nagyobbakkal ajánljuk a Monostorapátiból induló Öreg bükk tanösvényt, a madármegfigyelő helyekkel tarkított 9 km hosszú siófoki Töreki Tavak tanösvényt, illetve a balatonfüredi Jókai kilátóhoz vezető Aranyember útja tanösvényt, amely ugyan csak 600 méter hosszú, de 100 méter a szintkülönbség. Nagyon sok tanösvényt tudnánk még ezeken kívül is mutatni, a teljes listánkat itt találjátok.

Állatos programok

Egész évben nyitva tart a Salföldi Természetvédelmi Major, a balatonfüredi Koloska-völgyi Vadaspark, illetve a Veszprémi Állatkert. Utóbbi már annyira nagy, hogy egy egész délutánt érdemes szánni rá. Magyarország legnagyobb bivalycsordáját a kápolnapusztai rezervátumban láthatjátok, jó idő esetén pedig a Kis-Balatonnál a Kányavári-szigetet és tanösvényt a rengeteg különleges madár miatt mindenképp ejtsétek útba. Ha még az eső sem tudja a David Attenborough-t megszégyenítő érdeklődést lohasztani az állatok iránt, a balatonfüredi Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont mentheti meg a napot, ahol a Balaton-felvidék és a Balaton vízi élővilágát mutatják be egy nagyra nőtt akváriumban.

Kalandparkok

Megfelelő időjárás esetén nyitva találjátok a Dinó- és Kalandparkot Reziben, Garaboncon a Hétvezér Történelmi Kalandparkot. A kislődi Sobri Jóska Kalandpark az egész őszi szünetben nyitva lesz, a zalaszabari Zobori Kalandozoo pedig október 31. után bezár ugyan, de november 6-ra és 7-re ismét kinyit. A Zamárdi Kalandpark még október utolsó hétvégéjén várja az adrenalinfüggőket. Érdemes felhívni őket, mert lehet, hogy kinyitnak az őszi szünetben is.

Színház