Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

A Gault&Millau a Balatont is alaposan kiértékelte

A sztáréttermek mellett néhány meglepő helyezést is hozott a Gault&Millau idei kiadványa. Összeszedtük, kiket rangsoroltak legjobbnak idén a Balatonnál.

Gault&Millau a világ egyik legismertebb vendéglátóhelyek értékelésével foglalkozó kiadványa. Franciaországból indult a 60-as években, azóta pedig ugyanannyira elterjedt az ő osztályozási rendszerük, mint a Michelin Guide csillagjai. Magyarországon már 5. éve működik a kalauz Molnár B. Tamás főszerkesztésével, a napokban jelent meg legújabb, Magyarország 2017 című kiadványuk. Ebben összesen 231 hazai éttermet, 244 szállodát és 576 bort mutatnak be.

A 2017-es kiadvány országos toplistáját idén is a budapesti helyek uralják, de sok balatoni étterem, borászat és szálloda is jó osztályzatokat kapott, elmondjuk, kiket tartanak legjobbnak a Gault&Millau anonim tesztelői.

Étterem

Az éttermeknél elsősorban a konyha teljesítményét értékelték: a felhasznált alapanyagok minőségét, az elkészítés szakszerűségét, az ízharmóniát és az arányosságot, a kreativitást, a tálalást és a szervizt. A 11-12 pont a jó szívvel ajánlható, a 13-14 a jó, a 15-16 a nagyon jó, a 17-18 pedig a kiemelkedő konyhát jelenti.

A Kistücsök és a Chianti már régóta vezeti az élmezőnyt, de néhány kellemes meglepetéssel is találkozhatunk a listán, például a tihanyi Apáti Étterem és a balatonszéplaki Rozmaring Kiskert Vendéglő is bekerült a legjobbak közé. Szintén meglepetés, hogy a Magyar Konyha által az északi parton legjobbnak rangsorolt Sparhelt Bisztró náluk még a top 16-ba sem fért be.

A  16 legmagasabb pontszámot elért balatoni étterem:

Borászat

csopaki Jásdi Pincészet és a somlói Kreinbacher Birtok kapta a legjobb értékelést idén a Gault Millau-tól, mindkettőjüket négy "szőlőfürttel" díjazták. Ennél jóval több, 14 pincészet kapott három "szőlőfürtöt", így összesen 16 pincészet kapott kifejezetten jó értékelést a Balatoni Borrégióból. Ennél több hasonlóan jó osztályzattal bíró pincészetet csak a Tokaji Borrégióban találtak. Az értékelésük szempontjairól itt olvashattok bővebben.

Ők kaptak négy szőlőfürtöt:

Ők kaptak három szőlőfürtöt:

Szálloda

A hazai top szállodák közé a Balatontól 10 kilométerre fekvő luxus kastélyhotel, a Château Visz került be, ami azért is nagy dolog, mert csupán 5 hotel kapott ilyen értékelést. Több mint húsz Balaton körüli hotel, kúria és villa nyerte el a nemzetközi színvonalú, kitűnő szálloda minősítést, itt látható, hogy pontosan kikről van szó.

Hasonló tartalmak

Megvan, ki költözik a balatonfüredi MÓR24 helyére

?>

A Velencei-tó népszerű bisztró és delikátja, a Groenk Balatonfüreden, a MÓR24 helyén nyitja meg újabb egységét.

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Neked ajánlott

A