Nincs meglepetés, legjobban még mindig enni és inni szerettetek 2016-ban. Összeszedtük, melyek voltak a legnépszerűbb cikkeink idén, és eljutottunk a kritikus, bringakörúttal foglalkozó anyagtól az igényes éttermekig. A lelkes és a környéken dolgozó (főként) helyi vállalkozóknak köszönhetően a Balaton idén is jobb hely lett, miközben még bőven van fejlesztésre váró terület.

10. Mesébe illő kenyerek sülnek Balatonalmádiban

Mindenki tudja, aki ismerős Almádiban, hogy a jó kenyérért tényleg korán kell kelni: ha főszezonban késő délelőtt keressük fel Szabóék sütödéjét, könnyen lehet, hogy már kenyérmorzsát sem találunk náluk. A Balaton egyik legjobb pékségének története szerintünk nagyon fontos: igazolja, hogy kitartó és következetes munkával a hétköznapi termékekből is különleges végeredményt lehet kihozni.

9. Végigtekertük a bringakörút déli szakaszát

Körbetekerni a tavat manapság teljesen alap, az élmény pedig mindig ugyanaz. Gyönyörű a táj, egyre jobb helyekre ülhetünk be az út mentén, de nem hiszem el, hogy miért ennyire szűk az út, és valaki csináljon már valamit a kátyúkkal!

A bringakörút egyértelműen felújításra szorul, ezt már a felső szinten is belátták, az ígéret szerint pedig a jövőben sokat (országosan 30 milliárd forintot) költenének többek között a Balatoni Bringakörút felújítására is. Mi a Magyar Kerékpárosklub balatoni felelősével tekertük végig előbb a déli, majd az északi szakaszt.

8. 100 jó hely a Balatonnál 2016-ban

A MOL Nagyon Balatonnal közösen minden évben elkészítjük a kedvenc balatoni helyeinkről szóló listát, ezt idén is megtettük. Amikor felülvizsgáljuk, egy fontos dolog mindig kiderül: szép dolog az újhullám és a környékbeli alapanyag szlogen, de az igazi hangulat akkor kapja el az embert, ha némi retró formájában kapunk befogadható mennyiséget abból a bizonyos bizsergető szabadságérzetből is.

7. 11 kedvenc új helyünk

Súlyos állami milliárdok nélkül is komoly változás indult el az utóbbi években. Nyár elején gyűjtöttük össze a kedvenc új helyeinket a cirkuszos kocsinak álcázott menő kocsmától kezdve a kilátásra építő piknikbáron át egy folyamatosan újjáépülő somogyi kastélybirtokig. Ha pedig később készül el ez a cikk, még több, azóta felfedezett hely is felkerült volna a listánkra.

6. 10 modern épület

Ha már a megújulásról van szó, a tónál egyre több helyen előforduló kortárs épületek megkerülhetetlen téma, ezt tudtuk nyáron is, amikor megírtuk a cikket. Látszik, hogy érzékeny terület: a cikket sokan olvastátok, az új építkezéseket ellenzők közül volt, aki csak "tóparti förmedvények"-nek nevezte azt, amit mi kortárs építészetnek. Pedig tény, hogy a változás elindult, és a rendszerváltás után felnőtt egy generáció, akit a Kádár-kockák már nem fognak kielégíteni. Az új utak keresése elkerülhetetlen.

5. Hogy kerül egy zseniális cukrászda a Petőfi sétányra?

Ritka az, hogy megunod a nagykőrösi életedet, elköltözöl Siófokra, és pár hónap múlva azon kapod magad, hogy beindítottál egy cukrászdát, ahova nem férnek be a vendégek. Ritka, de nem lehetetlen. A Szilágyi-házaspár és a Villa Gréta sztoriját ti is legalább annyira szerettétek olvasni, mint amennyire mi élveztük a megismerésüket.

4. Legszebb balatoni vendégházak III. rész

A zimmerfrei-rendszer nem tűnt el teljesen, csak átalakult. A jó hír, hogy egyre több olyan hely van, ahol már nem a minél több turistából minél nagyobb profitot elvet követik: nekünk harmadszor sikerült összeállítanunk egy listát arról, hol találtok falusi romantikát és DIY-bloggerek technikáit csúcsra járató szállásokat.

3. Itt az ősz, de éhesek nem maradunk

Újabb lista, amivel a szokásos sztorik helyett inkább informatív módon akartuk bemutatni, hogy hiába tűntek el a napolajos flakonok, a főtt kukorica árusok és a strandolók augusztus végére, még ősszel és télen is lehet jó vendéglátóhelyeket találni. A cikk bronzérme azt mutatja, hogy ez tényleg érdekelt titeket.

2. 10 látványos borterasz

Megéri ide felmászni? - tettük fel a költői kérdést, amelyre reméltük, hogy mindenki egyezményesen bólint határozottan a monitor előtt. A 2016-os év második legnépszerűbb cikke nagyot ment a jó balatoni boroknak és a panorámának köszönhetően, amelyet a paloznaki informatikus-üzletembertől kezdve Laposáék új helyén át egészen a Nivegy-völgy elrejtett teraszai is jól használnak ki.

1. 30 különleges étterem