Összesen 21 pincészet bora felelt meg a Vinea Balaton kritériumainak. Eláruljuk, hogy kiket rejt az első BalatonBor címke.

Megtörtént az első Vinea Balaton bírálat március 21-én, hétfőn. Ez már része annak a rendszernek, amivel kapcsolatban két balatoni borász kisebb online-vitát folytatott le egy hónappal ezelőtt. Mutatjuk a pincészeteket a Vinoporton megjelent lista alapján, akik a szakmai zsűri ítélete alapján megfeleltek a kritériumoknak.

BalatonBorok:
Sabar, Istvándy, Effendy, Dobosi, Gyukli, Pántlika, Laposa, Szeremley, Váli, Lídia, Nagy&Nagy, Söptei, Bezerics, Pálffy, Kőróka, Bujdosó, Buzás, Veszprémi, Kristinus, Szabó és Fia, Fodorvin

HegyBorok:
Söptei, Homola, Szent Donát, Zelna, Martinus, Kálmán, Dobosi, Sabar, Istvándy, Laposa, Bezerics, Somlói Vándor

Mi az a Vinea Balaton?

A Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció szervezetek közös elképzelése, hogy a Balaton környékén termő borokat egy háromszintű piramisba rendezik Balaton-, Hegy- és Dűlő-kategóriák szerint. Így védjegyekkel fognák össze a Balaton hat borvidékén készülő legjobb borokat. Ahogy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, a három kategória így nézne ki:

  • Az alapot a könnyű, jó ivású BalatonBor adná (az olaszrizlingre építkezve), amelynek egységes az arculata: minden termelő ugyanazt a címkét használja és a bor karaktere is egyforma lenne. Könnyű, gyümölcsös, jó értelemben egyszerű bort készítenének, ami a mindennapok kelléke lehet.
  • Eggyel magasabb kategória lenne a HegyBor. A HegyBorok a pincészet saját címkéivel kerülnének piacra, és csupán egy embléma utalna a kategóriájukra.
  • A legmagasabb kategóriát a DűlősBor jelentené. Értelemszerűen itt lennének a legszigorúbb kritériumok: a borászok egy adott dűlő válogatott terméséből készíthetnének ilyen bort.