Május 1-jén indul a Nyitott Balaton név alatt futó tavaszi programsorozat, amely a déli és északi parton egyaránt azt szeretné bebizonyítani két hét alatt, hogy a Balaton tavasszal is van olyan jó hely, mint nyáron. De miért lehet jó választás a tavaszi Balaton? Gyömbérszörpös fagyi, BorBarangolás, Tour de Balaton, Dürer-metszetek, miközben a pálinkapiknikről még nem is szóltunk. Mutatjuk az utat.

1. Balaton Fagyija 2016

Az első májusi hétvége után dől el, hogy ki nyeri idén A Balaton Fagyija címet. A versenybe szálló fagylaltok között találni olyat, amelyik a Badacsony domborzati térképét jeleníti meg, de Hubertus likőrből, tökből és gyömbérszörpből készült megoldásokat is ígértek nekünk a versenyben részt vevő fagyizók. A győztes a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó Vulkánok Ajándéka nevű fagyija lett, amely Szent-György hegyi mustból, mentából és citromfűből készült. Egyelőre csak náluk próbálhatjátok a mustos megoldást, de hamarosan nyilvánosságra hozzák a receptet, így bármelyik balatoni fagyizó elkészítheti.

2. Pincetál és társai

A Balatonnál régen nem állja meg a helyét az a tévhit, hogy szezonon kívül semmi sincs nyitva. Sokan próbálkoznak az egész éves nyitvatartással, és még többen már április–májusban is szélesre tárják a kapukat. Azoknak, akiket még mindig nem győztünk meg, van egy hosszú listánk arról, hogy kiket érdemes már most felkeresni.

A Nyitott Balaton alatt lesznek önálló gasztro-programok is. A dél-balatoni borászok szerint a chardonnay különösen jó a balatonlellei Pócz Pincészetnél, ezért már önmagában megérnének egy látogatást. A Nyitott Balaton alatt ráadásul különösen készülnek a klasszikus „pincetál és társai” (sonka, szalámi és kerti zöldségek, tökmagkrémes-körözöttes sajttál) felhozatallal.

Több, ehhez hasonló egyedi ajánlatot (pl. az I. Balatoni Barista Bajnokságot vagy Segal Viktor bodzából készülő ételeit) találtok még a Nyitott Balaton honlapján is.

3. Iható a Balaton, avagy bor és pálinka tavasszal

A sorozat vége felé közeledve két másik fogyasztható program is „terítékre kerül”: míg az egész éves badacsonyi BorBarangolás május 14-én eléri a Szegedy Róza-házat, addig a pünkösdi hétvégén Tihany pálinkafővárossá növi ki magát.

Az előbbi programon nemcsak a gyömbéres-diós kacsamájkoktélon és a sajttal-spárgával töltött, kéknyelűmártással, gombás rizzsel és vajon párolt zöldségekkel szervírozott csirkemellen, hanem intellektuális programként Kisfaludy Sándor szerelmes versein is átrághatjuk magunkat. Tihanyban pedig a Visszhang-domb szolgál hatodjára is a pálinkapiknik – hivatalos nevén a Pünkösdi Pálinka és Hungarikum Fesztivál – otthonául.

4. Tekerés a Balaton körül

Gyenge szóviccel élve a Balaton nyitott a tettre készek számára tavasszal is, hiszen több program is várja az aktív kikapcsolódás híveit: például, ha szeretnéd körbekerekezni a tavat, tanácsoljuk, hogy május 14-re tartalékold az energiádat, a McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton bringatúrára. A határozottan nem versenyjellegű túra öt távon várja a magukat kipróbálni vágyókat. Ha pedig kedvet kaptál a biciklis eseményhez, akkor ne habozz: a meghosszabbított jelentkezési határidő május elsején jár le!

Ha erről valaki lemaradt, a biciklizésről akkor sem kell lemondania: a Nyitott Balaton honlapján megadott helyeken 50 százalékos kedvezménnyel lehet bringákat bérelni.

A komótosabbak számára rendezik meg évente a Mandula Teljesítménytúrát Alsóörsön, ahol a legrövidebb, 6 kilométeres és a leghosszabb, 20-as szakasz teljesítése után babgulyással várják a célba érőket. A május 7-i program példamutató újítása, hogy új programcsomaggal bővítették kínálatukat, amelyet kifejezetten a mozgáskorlátozott túrázók számára dolgoztak ki.

5. Kibérelhető kultúra

A bor, pálinka, étel és a kilométerek fogyasztása után is van még ötletünk. Egyrészt a Nyitott Balaton ideje alatt 10%-os kedvezménnyel lesz látogatható a Cadillac Múzeum, ahol a márka fejlődését sűrítették a kiállítótermekbe az 1920-as évektől napjainkig. A legérdekesebb azonban talán nem is ez, hanem az, hogy az ország egyik legelszántabb  veteránautó-gyűjtőjének kocsijait akár ki is bérelheted.

A füredi Vaszary-villába látogatva pedig nem kisebb egyéniséggel, mint Albrecht Dürerrel, pontosabban a németalföldi mester metszeteivel kerülhet közelebbi kapcsolatba a kultúrafogyasztó. Vigyázat, a Szépművészeti Múzeumból érkezett műalkotások megtekintése könnyen okozhat Stendhal-szindrómát, azaz a műalkotások hatására való önkívületbe esést, hallucinációt vagy ájulást.