Tavaly nyáron 880 ezren fesztiváloztak, boroztak, filmeztek, ettek-ittak, futottak és buliztak a Balaton Régió legizgalmasabb rendezvényein. Az idei kínálatban már 25 esemény szerepel rengeteg világsztárral, nagyon sok borral és még több csobbanással.

A Művészetek Völgye színes kínálata a Morcheeba-dalokkal érkező Skye & Ross programjával bővül, Paloznaki Jazz Pikniken a St. Germain, Veszprémben a Thievery Corporation és Jamie Cullum, a manapság már csak fesztiválfővárosként ismert Zamárdiban pedig a jubiláló Balaton Soundon többek között Macklemore, Armin van Buuren, Robin Schulz, míg a nyár végi STRAND Fesztiválon a Hurts, Caro Emerald és Tom Odell koncertezik.

„A MOL Nagyon Balaton sorozatot azzal a szándékkal indítottuk útjára négy évvel ezelőtt, hogy a potenciális turisták figyelmét a Balaton legjobbjaira irányíthassuk, s mára már sokan úgy gondolnak a régióra, mint az egymást érő színvonalas és izgalmas programok helyszínére. Ha valaki a legjobb lángossütőt, fagyizót, vagy éttermet keresi, ugyanúgy segítséget kaphat a MOL Nagyon Balatontól, mint akkor, ha a nyár legizgalmasabb koncertjei, fesztiváljai iránt érdeklődik.” – mondja Lobenwein Norbert, az eseménysorozat alapítója utalva arra a Top100-as listára, amelyet a MOL Nagyon Balaton és a We Love Balaton idén is közösen állít össze.

„Túl azon, hogy a MOL Nagyon Balaton csokorba gyűjti a Balaton Régió legjobbjait, az eseménysorozat indulása óta tucatnyi új eseményt is útjára indítottunk, kisebb, különleges produkciókat éppen úgy, mint a ma már százezres tömegeket vonzó STRAND és B.my.Lake. Öröm számunkra, de még inkább a Balaton vendégei számára, hogy az idei kínálat ismét újabb eseményekkel bővül, olyanokkal, amelyek Magyarország és a Balaton jó hírét erősítik.” – tette hozzá Fülöp Zoltán, a MOL Nagyon Balaton másik főszervezője, a VOLT Produkció vezetője.

A világ legszebb futóversenyei közé választott NN Ultrabalaton május végén startol. Két hét múlva már a Magna Cum Laude kíséretében lehet drukkolni a siófoki Nemzeti Regatta vitorlásainak. Júniustól a pesti titokfeltáró Hosszúlépés séták a Balatont is beveszik. Színházi élményekért a Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen a Kultkikötőt érdemes felkeresni június végétől, igazán jó koncertekért pedig a Balatonon szárnyait bontogató Siófok Plázst. Geszti Péter legújabb zenei produkciója a Szántód és Tihany között járó kompon mutatkozik be – ugyanitt, a már hagyományosnak számító KompKoncertek keretében fellép még a nyáron Szabó Balázs Bandája, szeptember elején pedig a Kiscsillag is. Keszthellyel július első hétvégéjén érdemes megismerkedni a KeszthelyFesten, ugyanakkor, amikor Müller Péterrel, James Redfielddel, Wm. Paul Younggal és más kortárs spirituális gondolkodókkal a tó túlsó végén, az akarattyai Everness fesztiválon.

A Balaton Régió legnagyobb turisztikai vonzerejének számító Balaton Sound idén már tizedik alkalommal vonz százötvenezres közönséget Zamárdiba, a déli parti pezsgőket és habzóborokat kínáló Parti Pezsgés másodszor kínálja a régió javát. Borfesztiválokból a rangidős és egyben leghosszabb a Füredi Borhetek, de a VinCE Balatonon és a Badacsony Bor7 kínálata is igazán figyelemre méltó, a borok és a zenei kínálat és minőség terén egyaránt.

Veszprém kétszer is megtelik a nyár közepén. A VeszprémFest a várat, a Veszprémi Utcazene Fesztivál a tereket és kapualjakat tölti meg zenével. Innen Tihanyba érdemes menni: az ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztivál a Balatonra hozza, ami a képzőművészetben és a designban 2016-ban Magyarországon érdekes. Augusztus 20-án a legjobb a Magna Cum Laude koncertjét hallgatni a révfülöpi mólóról, a nyár utolsó hétvégéjét pedig végigtáncolni az összes menő magyar zenekarral a Strand – Nagyon Zene Fesztiválon, vagy a techno élvonalával a kerítés másik oldalán helyet kapó B.my.Lake-en.

Előbbire érkezik többek között a Hurts, Caro Emerald, Tom Odell és a Hollywood Undead, a Wellhello-Halott Pénz csapatok pedig egy saját napot szerveznek maguk köré, kedvenc előadóikkal. A fesztivál szomszédjában futó B my Lake keverői mögött idén is az underground elektronika hazai és nemzetközi sztárjai állnak majd, mint Richie Hawtin, Carl Cox és Solomun. A nyarat és a MOL Nagyon Balaton sorozatot jobban nem is lehetne zárni, mint egy nyugis gasztrofesztivállal a Káli-medence közepén, a köveskáli Kálibulin.