A Nyitott Balaton eredményt hirdetett: 2014 után ismét Balatonmáriafürdőn keressétek a Balaton Fagyiját. Van három különdíjas is.

A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó Vulkánok ajándéka nevet viselő műalkotása lett 2016-ban a Balaton Fagyija. A fagylalt készítője nekünk korábban annyit mondott, hogy a „Badacsony domborzati térképét jeleníti meg egy mindenki által ismert alapanyag segítségével”, illetve mindezt megbolondítják „egy kis fűszerrel és látványos díszítéssel.” A fagyizó ezzel ismét besöpörte a díjat, ugyanis 2014-ben, az első Balaton Fagyija-választáson is ők nyertek pezsgős-szamócás marcipánfagylaltjukkal.

Kiosztottak három különdíjat is: az Amaretto Fagyizó étcsokis-pisztáciás fagylalttal rukkolt elő, a Bringatanya Fagyizó Gyenesdiós névre keresztelt édességénél pedig hosszú kísérletezés eredményeként született helyi alapanyagokból. Végül a Cappuccino Kávéház Györöki mandulása is a különdíjazottak közé került: a neve is mutatja, hogy az ihlet egészen mostani és egészen helyi, hiszen a balatongyöröki virágzó mandulások miatt készült.

A Balaton Fagyija versenyt a Balatoni Turizmus Szövetség szervezte, a zsűritagokat is ők delegálták.

Az alábbi zsűrizési szempontok alapján döntöttek:
- megfelelő alapanyagok és technológia használata
- íz, ízek harmóniája
- szín
- illat
- állag
- dekoráció
- kreativitás
- praktikum

Az eredményhirdetéssel együtt adták át a Nyitott Balaton „Élmények tengere – Az ember és a Balaton” jeligéjű fotópályázatának díjait. A győztes képekről korábban már írtunk, a saját kedvenceinkről szintén

BALATON FAGYIJA 2016