Egy jót enni és fagylaltozni a Balatontól messze is lehet, sőt megéri pár kilométert autózni érte. Erre kitalált hely a marcali Mester Étterem és Cukrászda, ahol kaptok jó fagylaltot, mutatós burgereket, sőt, még steaket is.

Ha az ember Fenyvesen, Fonyódon vagy épp Máriafürdőn nyaral, elsőre könnyen eshet a csapdába, hogy uncsi a környék, mindegyik település ott van a végtelen egyenes utcáival, a zsákutcák végén meg ott a tó, slussz. De aztán alaposan körülnézve mindig kiderül, van ott csomó jó helykisvasút, kilátó, hegy, róna, szuper strand, történelem, spiritualitás és spiritusz.

Pláne, ha még beljebb autózunk Külső-Somogyba. Ott van mindjárt a térség metropolisza, Marcali, ahol van például egy minden igényt kielégítő fürdő, na meg a Mester Cukrászda Étterem és Kávézó szemben a városházával. András és Balázs helye mágnesként vonzza a helyieket és környékbelieket egyaránt, de az errefelé nyaraló németek között is népszerű lett.

Ennek egyik oka az igényes enteriőr, jól látszik a legutóbbi ráncfelvarrás és helyiségbővítés, jól megoldották a terek leválasztását. Ötletes és modern lett a belső tér, és valahogy az is simán belefér, hogy részletes Nagy-Magyarország térkép került a falra, amibe a magunkféle térképmániás egy órára is el tud veszni. Bónuszpont a magasban lévő fekete tábláért, ahova görgethető létrán lehet felmászni, hogy felírják a napi ajánlatot.

A konyha és a cukrászda is követi ezt a mixet: megvannak a kötelező körök a fagyik, sütik és ételek között, de mernek kísérletezni is (gulyást ne keressünk). Huszonnégy féle fagyit kanalaznak ki, és amikor ott jártunk, folyamatos volt a sor. A fagylaltjuk sűrű és tartalmas, érezni, hogy nem valami habosított hulladék.

Az ételek között nemrég volt újítás, fiatalosabb gyorskajákat vettek fel, így vannak 1290-1690 forint közötti áron burgerek, 990-ért wrapok, 890-ért qurritók, 990-ért bagelek, háromféle méretben pizzák (a 32 cm-esek 990-1440 Ft között mozognak). A télen-nyáron üzemelő étterem menüztet is (990,-), de az igazi közimádat tárgya a steak.

Ezt mi is megkóstoltuk, és nem csalódtunk: a mediumra sütött hús puha, ízletes és lédús volt, hozzá steakburgonya és némi erdei gyümölcsös öntet. Szóval laktató, de nem kényelmetlenül eltelítő. A hamburgert is próbáltuk, szokatlan ízkombinációkat nyújtott, de mindezt pozitív értelemben. Vastag, finom húspogácsa, barbecue-szósz, pirított hagymakarikák, zöldségek, elégedettség.

András elmesélte, 2007-ben cukrászdaként nyitottak két sarokra innen (testvére megszerezte a cukrász mesterséget, ezért lettek Mester). Egy évvel később költöztek a jelenlegi helyükre, 2011-ben pedig jött az étterem is. Tavaly volt nagy bővülés, belsőépítésszel terveztették meg a fent említett fiatalos belső tereket.

A filozófia egyszerű: "jó minőséget kell adni jó áron". Ehhez külföldről szerzik be az alapanyag dandárját, de a zöldséget pl. helyi termelőktől. Saját fűszerkertjük is van mintegy 40 fajtával. Ők készítik a szalámikat, tartanak mangalicákat is.

Megéri, Keszthelyről és Fonyódról is jönnek vendégek, de nemrég a Bild német lap két újságírója is tesztelte őket. Amúgy vállalnak cateringet, zártkörű rendezvényeket, tartanak adventet, olasz napokat és fröccsnapokat is, ez utóbbin nemrég ezren is megfordultak. A népszerűség pedig megvan, a tulajdonosok most a nagy felújítások végeztével fújnak egyet. Nem újítgatnak, de tartják a stabil színvonalat.