Ha már oda-vissza ismered Veszprém összes nevezetességét, érdemes végigsétálni a Séd-patak völgyén, ahol mindent megtalálsz: városon belül szokatlanul romlatlan természetet, jó kiülős helyeket, mászható sziklafalat, botrányosan jó játszótereket és több száz éves romokat, ahol egyszerre lehet bújócskázni vagy ugrálós extrém sportokkal kísérletezni.

Sokan sokféle okból szeretik Veszprémet. Egyesek szerint a királynék városa maga a tapintható történelem a varázslatos várnegyedével és régi épületeivel. Mások a változatos domborzat mellett teszik le a voksukat, van ugyanis egy pazar szurdokvölgy a város közepén egy magas völgyhíddal, a cikornyás sikátorok erekként borítják be a belvárost, és szinte több a domb, mint Rómában. Aztán megint mások a programskálát fényezik, mennyi kulturális esemény és helyszín van a városban, és akkor még nem beszéltünk az állatkertről vagy a szuper éttermekről. De mi egy a köztudatba még nem bevonult attrakciót jártunk végig: Veszprémvölgyet.

Akár már a Lackó-forrástól el lehet indulni gyalog, ez nagyjából közelebb van a város saját kis M0-sához, mint a lakott területhez, aztán csak a Sédet kell követni.

Az igazi attrakciók azonban csak a lakott terület kezdetével indulnak be. Szépen rendezett parkban lehet a patakparton sétálni (vagy ahogy szokták, joggingolni, futni, nordic walkingot tolni vagy épp bringázni), jobbra a Gulya-domb parkerdeje, balra a Veszprémvölgyi út lakóházai.

Aztán hamar jön az első nagyobb helyszín, a Kolostorok és Kertek, ahol az egykori apácakolostor romjait és a felújított, rendezvényteremnek kialakított volt jezsuita templomot lehet megcsodálni.

Nem messze innen a Séd vizét elterelve dísztavat alakítottak ki, amelyben a helyi élővilágot is bemutatják, van itt hal, madár, béka – minden, mi szem-szájnak ingere.

A magyar népmeséknek is szenteltek valamivel arrébb egy játszóteret. Összesen három placc épült ki a gyerekeknek különböző tematikákkal.

Ezen a részen menő sziklák is meredeznek, ahol sziklamászók szoktak pókemberezni. Aki nem ilyen bevállalós, az lépcsőn felmászhat a kilátóba.

Ezután véget ér az első etap, egy parkolóba jut az ember, ahonnan elérhető az általunk is sokszor megénekelt állatkert. Itt található a város egyik menő szállodája-étterme, a Villa Medici is.

A völgyhíd alatt átsétálva a Kittenberger Kálmán utcán mehetünk tovább, majd kijutunk a Patak térre. Ez a rész már belvárosiasabb, sűrűbben beépített, és a vár is elérhető innen. Itt található a méltán híres Fricska bisztró.

Tovább sétálva ismét parkos részre érünk, amely kertépítészetileg az egyik legtetszetősebb rész a labirintussal, a patakkal párhuzamosan létesített mesterséges érrel és a Szent Katalin kolostor romjaival (ld. az utolsó előtti képet).

Az egész fölé magasodik a Szent Benedek-hegy és a Várhegy, majd ezt megkerülve a Várostrom játszótérre jut az ember.

Ezen a részen van egy hosszú lépcsősor, amelyen fel lehet kaptatni a várba, meg lehet tekinteni a Szerelemszigetet, és végül a cuki Kutas térre érünk, egy újabb parkolóhoz.

Itt még találunk egy parkot a parkoló után, de a lényeg végére értünk. A fontos tehát, hogy egy kiló természetet, fél kiló kultúrát és egy tonna történelmet is találunk az út során, amelyet kényelmes tempóban, nézelődve kb. egy óra alatt lehet abszolválni. Van hozzá egy apró, ám részletes térkép is, ide kell kattintani érte.

Néhány számadat is álljon itt a végére. 12 hektár park épült ki, részben a 2008-ban elnyert EU-s pályázat 860 millió forintjából (az összköltség 1,26 milliárd forint körül volt). 2009 novemberétől 2010 augusztusáig tartott a kivitelezés, amelynek során az említett jezsuita templomot is felújították. Megérte.

Címkék