Volt aki kutyával, más segway-jel, elég sokan pedig turistabusszal érkeztek Tihanyba. Ez volt az a hét, amikor egy kijelölt területen legálisan lehetett szedni a levendulát, ilyenkor pedig az egy főre jutó papírzsákok és szelfik száma is ugrásszerűen megnő. Képgaléria sok-sok lila növénnyel és már egy enyhén kopár domboldallal.

Szedd magad akcióval lódult meg a levendula szezonja, Tihanyba tucatjával érkeztek percenként az emberek, hogy 800 forintos papírzacskókat tömjenek tele a nyugtató hatású növénnyel. A Tihanyba vezető út mentén, a Külső-tóhoz közel gyűlt össze a nép, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park embereinek segítségével leszüretelje a szalaggal körülhatárolt területen az értékes növényt. Ottlétünk alatt még turistabusszal is hozták az embereket, és a 30 fok ellenére néhány nagyon unott arcú tinitől és egy, a levendulás közepén elalvó férfitől eltekintve mindenki lelkesen szüretelt. Olykor persze a kordonon kívüli növényekből is.

A helyszínen tömör interjút is készítettünk három fővárosi hölggyel, akik lejöttek szelfizni a levendulával, ezt itt olvashatjátok el.

Mint említettük, sokan csak a látványért jöttek ki - mi is - és inkább fotózgattak, szelfizgettek, pózolgattak az ültetvény közepén. Ez az a rész volt, amin még nem lehetett szüretelni, így csak a méhekkel kellett osztozni a nézelődőknek.

Pár sorral arrébb már buzgón ment a szüret. Az út mentén felállított kis sátorban osztogatták a zacskókat, ládákat, amikbe szedni lehetett a növényt, ez volt a Szedd magad akció origója. A sátor feletti sorokat pedig le lehetett prédálni, de szigorúan a megvásárolt zacskókba, ládákba szedve a levendulát.

A végeredménnyel ki-ki elégedett lehetett: volt, aki egy szép kövér zacskónyi gyógyhatású növénnyel térhetett haza, akadt, aki pedig a levendula nyugtató hatásának esett áldozatul.

Címkék