Bréking / látnivalók & kultúra

szerkesztés

Plakátokkal mutatják be a hétköznapokat Ferenc Józseftől Kun Béláig

Szerzők

  • We Love Balaton

2016. 06. 08. 17:19

146 plakát, 10 év, 2 forradalom, 1 világháború. Mindez szeptember közepéig megnézhető a Balaton Múzeumban.

Múlt vasárnaptól a keszthelyi Balaton Múzeumban látható a Magyar Nemzeti Múzeum közel 45 ezer darabos plakátgyűjteményéből válogatott, az I. világháborút és az azt megelőző időszakot bemutató vándorkiállítás. Az Elsodort világ – Plakát-álmok 1910-1920 című tárlat a múzeum korabeli tárgyi emlékeivel kiegészítve szeptember 17-ig tekinthető meg. „Áthintázni a békeidőkből a háborúba? Emlékezni arra, amit elsodort a Nagy Háború? Ráismerni mindarra, amit egy új, modern évszázad hozott? Felismerni a tömeg évszázadában a tömeg erejét?” – Ihász István kurátor beköszöntője alapján ezeket a kérdéseket feszegeti a kiállítás.

A tárlatban az a különleges, hogy egy lövészárokban álmodó katona szemszögét kínálja fel a látogatóknak, miközben relikviákkal és emléktárgyakkal – a keszthelyi és a fővárosi múzeumok gyűjteményéből a mozsárágyúktól a lövészárkokban készített emlékeken át az Érdekes Újság kivetített oldalaiig – ad teljes képet a korról.

A ritkán kiállított 146 plakátból összeállított tárlat gerincét az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó évtizedének plakáttermése, a háború előtti évek mindennapjainak utcai plakátjai, Bortnyik Sándor és Uitz Béla a harcterek valóságát és a forradalmak lázas hónapjait bemutató alkotásai, valamint az 1920-as trianoni döntés plakátemlékei képzik.

Hasonló tartalmak

Admin mode