Balatonföldváron felhúzták a tó környékének első multifunkciós kilátóját, a panoráma csodás, és a kiállításon sem unatkoztunk.

Sok balatoni kilátóról írtuk már le, hogy mennyire menő és milyen szuper onnan a panoráma, de Balatonföldváron sikerült ezt a lécet is megugrani, nem kicsit. Az egy dolog ugyanis, hogy az Erzsébet utca végébe felhúztak egy tornyot, de hogy abban egy hajózási kiállítást is berendeztek, és a város nyugati végeit rendbe szedték, ez még ad egy plusz urbanisztikai lökést is a projektnek.

2012-ben már voltak tervek, hogy bevonják a város turisztikai vérkeringésébe ezt az alvó részt is, 2014-ben pedig elkezdődhetett a százszázalékosan az Európai Unió által finanszírozott építkezés. Ezer köbméter beton és 31 tonna betonvas beépítése után létrejött az ifjabb Lőrincz Ferenc tervezte, hajót mintázó épület (ami olyan, mintha a legendás Aurora tömörített változata lenne).

A kilátó roppant gyerekbarát lett. Eleve egy nagy mező közepén ágaskodik, a mezőn ottjártunkkor is ment a spontán focimeccs, plusz egy hajózási témájú játszótér is helyet kapott itt. Bent is van gyerekek számára fenntartott játszószoba, de a kiállítás is interaktív, szinte kortalan. Van vitorlásszimulátor, szélgép, makettek, panorámafal mozgatható képernyőkkel, függőágyak, kötélcsomózási lehetőség, és van moziterem is, ahol a Balaton, a város és a hajózás történetét mutatják be filmen.

A földszinten kiszolgálóhelyiségek vannak, aztán kétemeletnyi a kiállítás, majd jön egy szint kávézóval, terasszal és a nagyteremmel. Végül 166 lépcsőfok megtétele után vagy a liftet használva, körülbelül 65 méter magasan (ebből 40 méter a magaspart) a csúcsra jutunk. A panoráma hibátlan, szinte az egész Balatont belátni, az északi part látványa fenséges, bár bőven nem ez a tó környékének legmagasabb kilátója (de legalább mászni sem kell érte magas hegyekre).

Mindezt felnőttként 1000, gyerekként 500 forintért kapjuk meg, de vannak különböző kedvezmények is. Augusztus 31-ig 10–22 óra között, ősztől 10–18 óra között lesznek nyitva. További információk a honlapon találhatók.