A VeszprémFesten rossz időben is világsztárok lépnek fel, a Hello Wood pedig ismét faluépítésbe kezd Csórompusztán. Mindeközben a Badacsonyi Bor7-en, a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon és a VinCE Balatonon fonódik össze zene és gasztronómia.

Péntek (07. 15.)

Kultkikötő – Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves és Siófok (07. 11.–08. 27.)

A tizenegyedjére megrendezett Kultkikötő idén is színházi előadásokat, koncerteket, gyermekműsorokat, filmvetítéseket és kiállításokat hoz a Balaton partjára a MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként.

A Kecskeméti Katona József Színház előadás, a Páratlan páros 2. című komédia július 15-én mutatkozik be Balatonföldváron. A történet évekkel az után játszódik, hogy majdnem lelepleződött John Smith titka, miszerint két nővel él házastársi kapcsolatban. Azóta is fenntartja mindkét házasságát, sőt, két gyereke is van: Vicky lánya és Gevin fia, amiből újabb bonyodalmak születnek. 

VeszprémFest (07. 13–16.)

A 80-as évek végén Lisa Stansfield volt a világ egyik legnépszerűbb popsztárja: érzelmes, magával ragadó hangjának és kortalan popdalainak (mint például az All Around the World című slágernek) köszönhetően a slágerlisták élére jutott az Atlanti-óceán mindkét partján, de énekelt George Michaellel és a Queennel is. A pénteki koncertről és az azt övező érdeklődésről sokat elmond, hogy a gyorsan szétkapkodott jegyek miatt kellett lecserélni a fellépés helyszínét.

Hello Wood - Vigántpetend (07. 14–22.)

A Hello Wood nevű, lassan már hagyománnyá váló építőtábort ezúttal is Csórompusztán rendezik július 14. és 22. között. Az idei tábor a Letelepedés: A megérkezés rítusai címet viseli, az alkotók célja pedig, hogy a letelepedés építészeti kihívásait vizsgálják: az alkotótábor folyamán a résztvevők az ideális falu szerkezetét igyekeznek létrehozni nemzetközileg elismert építészek és művészek vezetésével.

Kertmozizz pénteken!

Szombat (07. 16.)

Rozé, Rizling és Jazz Napok – Veszprém (07. 11–17.)

A hatodjára megrendezett Rozé, Rizling és Jazz Napok zenés-boros minifesztivál a VeszprémFest kísérőrendezvénye, de több is ennél: három régió harminc borásza és harminc jazzkoncert július 8. és 17. között a királynék városában!

Szombaton 22:30-tól a Fábián Juli & Zoohacker lép színpadra. Az elektroakusztikus brigádot 2011-ben alapította Fábián Juli és Palásti Kovács Zoltán, azaz Zoohacker. Kettejük világának összefonódása nyomban egyedi hangvételű saját szerzeményeket hozott létre.

Jazz és a Bor Fesztiválja - Balatonboglár (07.13-16.)

A balatonboglári Jazz és a Bor Fesztiválja színfolt a Balaton déli partján: Magyarország legkiválóbb borai és egy mediterrán hangulatú színpad, amelyen négy napon keresztül minden este kétszer jazzmuzsika szól. Szombaton a tehetséges trombitás, Barabás Lőrinc nem csak kiváló minőségben és forradalmian új oldaláról mutatja be a jazz szerethető, finom, szárnyaló és sodró lényegét, hanem fellépése ezzel együtt inspirációt is jelenthet.

Hosszúlépés. Járunk? – Balatonfüred és Tihany (07. 12.–08. 28.)

A Hosszúlépés túráin úgy láthatsz, kóstolhatsz és érezhetsz, hogy közben mindenkinél jobban megismered kedvenc északi parti nyaralóhelyed: az Amiről a visszhang hallgat névre keresztelt túrájukon Tihany titkos történeteivel ismerkedhetsz meg szombaton: Hogyan vált a levendulaillatú lankákon épült halászfalu az ország egyik legvonzóbb idegenforgalmi célpontjává? Hogyan és miért menekült ide a diktatúra nyomorából az irodalom, a festészet és a szobrászat krémje? Mi köze van a tihanyi kőnek a párválasztáshoz? 

Kertmozizz szombaton!

Vasárnap (07. 17.)

Badacsonyi Bor7 2016 (07. 15–31.)

Petruska Andrást az idei Badacsonyi Bor7 fellépői között találjuk: vasárnap 21:00-tól ad koncertet a badacsonytomaji Díszparkban. A rendezvényen ugyanis a helyi borok (és újabban pálinkák) mellett esténként ingyenes, élőzenés koncertek gondoskodnak a hangulatról, tehát stílusban, illetve kulturális- és gasztroprogramokból sem lesz hiány a MOL Nagyon Balaton részét képző programon.

VinCE Balaton 2016 – Balatonfüred (07. 15–31.)

A VinCE Balaton egész hétvégén a legjobb borokat, mellé pedig komoly borszakmai programokat hoz Füredre. A parton kóstolhattok, de tartanak előadásokat és kóstolókat jacht fedélzetén is. Mivel a MOL Nagyon Balaton sorozat része, a koncertek sem maradhatnak el: jön a Budapest Voices vagy a punk és pop folkosított mezsgyéjén alkotó Bohemian Betyars is.

Matteo Massagrande – Tihany (07. 15–31.)

Matteo Massagrande a kortárs olasz festészet egyik legnagyobb alakja, és a KOGART Tihanyban kiállított képein pedig már első ránézésre is látszik az az óriási technikai tudás, amihez nagy műveltség és mély gondolatiság társul. Szinte fotószerű képeit nem plein air, a helyszínen és nem is fénykép alapján, hanem az emlékeiből készíti, miközben belső terei nem valóságosak, sokszor több épület találkozik egy képen.

Megnyit a Siófoki Óriáskerék (07.17.)

Július 17-én nyit az óriáskerék Siófokon, sőt, aznap már hajnali 1-ig is lehet utazni rajta. Tavaly nyáron építettek fel először egy mobil óriáskereket Siófokon, a siker miatt pedig folytatják a hagyományt. Idén egy feleakkora (35 méter magas) szerkezetet hoznak a Nagystrandra, amely 10 perc alatt tesz meg három kört. Tavalyhoz képest további változás, hogy nyitott kabinokkal működik az óriáskerék, de olcsóbb lesz rá a jegy és minden este tovább tart majd nyitva

Kertmozizz vasárnap!

Jövő hét

Yoga-Art ~ Neked Szabad – Révfülöp (07. 19–24.)

Az idén nyílt Neked Szabad első eseményével fogadja be jövő hét keddtől vasárnapig a Yoga-Art művészekből, táncosokból, jógikból és világjáró kalandorokból álló brigádját. Az ötnapos elvonulás során a meditáció aktív formáival kísérleteznek, de lesznek kortárs tánc-, mozgás-, zsonglőr-, zene-, festés- és fotó-workshopok is, az estéket pedig közös zenélések zárják a tábortűznél.