"A nyugalom az új vodkaszóda" – írtuk tavaly az akkor először megrendezett Samsara Jóga és Zenei Fesztivál beharangozójában, és ez most sem lesz másként Siófok-Törekiben. Idén ősszel már a Himalája oldalában is szerveznek hasonló néven egy fesztivált, de előbb a Balatonnál rendezik be a tavalyról már ismert elvarázsolt erdőt. A szervezők azt ígérik, hogy a zenét késő este sem kell majd lehalkítani, felépül egy gyógyító kunyhó, a jóga oktatókról pedig külön line-up készül.

Idén tavasszal mi is rácsodálkoztunk arra, hogy Siófoknak mennyire jó (és súlyos decibelektől mentes) zöldterülete van, amelyhez nem is kell sokat autózni. Erre a Siófok-Töreki erdőre nem mi találtunk először, tavaly a jógás arcokkal teli Samsara Fesztivált hozták el erre a környékre, ami annyira jól sikerült, hogy idén érkezik a második felvonás.

Három a színpad, egy a tánc

A békés közegre jellemző, hogy a nagyszínpadot egyenesen Chill Színpadnak nevezik, ahol szól majd az egész fesztiválra jellemző nyugodt chill zene. Csütörtökre a fesztivál nyitásaként kicsit szeretnének mindenkit kizökkenteni ebből a Nirvánából, mert egy nemzetközi társulat tűzzsonglőrökkel, táncosokkal, zenészekkel és társaikkal igazi vizuális kavalkáddal zavarják majd meg a nyugalmat. Aki mégis csak hétvégén tud csatlakozni, élőben a Samsara Facebook-oldalán is megnézheti majd a produkciót.

Lesz még további két zenés helyszín: a tavaly a kukoricásban felállított alternatív színpadot idén közelebb hozzák majd a többihez, az Alter/Pluggplay Stage előtt pedig a békés, nyugodt dallamokon túl egészen extrém irányzatokat is hallhattok majd.

A másik nagy újdonság, hogy a fenti háromból két színpad előtt egész nap és éjszaka lehet majd táncolni. Igaz, felváltva négy órás szüneteket tartanak majd az egyes helyszíneken, de cserébe a területi hatóságok tavalytól eltérően nem mutatják fel hajnali kettőkor a decibelmérő piros lapot.

A Tilos Rádió Színpad idén is az erdőbe kerül, a főszervező, Csinkóczky Csaba szerint pedig pont annyira kedvenc helyszín lehet, mint egy konyha az igazán jó házibulikban. Elképzelhető, hogy sokszor ott lesznek a legtöbben, amit a káprázatos látvány mellett az itteni fellépők is előrevetítenek.

Hundertwasser és a permakultúra

„A fesztivál alapját a valós érintkezésekre, illetve a közösségi élményekre vonatkozó kielégületlenség adta. Az, hogy ellenpontozzuk a kirakat-szerepléseket, a virtuális világban való létezést valami igazán valódival.” – nyilatkozta nekünk tavaly Czinkóczky Csaba, aki Berecz Gabriellával együtt álmodta meg a Samsarát. Szerettek volna egy olyan fesztivált, amelyen átadhatják a látogatóknak a hippi-életérzést minőségi és természetközeli programokon keresztül, mindezt továbbra is szeretnék megtartani, így egyáltalán nem csak zenei programokra kell számítani. Több helyszínen lehet majd jógázni, az oktatókról pedig külön line-up készült, és idénre még nagyobb gyakorlóteret ígérnek.

Lesz Acro Playgroundnak keresztelt játszótér, a Healing Hut a világ létező összes masszázsfajtáját bemutatja majd, a Szádhana-dóm névre hallgató helyszín egy előadásban pedig még Hundertwasser művészetét és az ökológiai rendszereket tanulmányozó permakultúrát is összehozza egymással.

Bármennyire úgy tűnik, hogy ez a fesztivál egy zárt közösségnek szól, a szervezők szerint egyáltalán nem kell rendszeres jógagyakorlónak lenni ahhoz, hogy az ember élvezni tudja a tudatos életet és a jógikus életmódot ünneplő programfelhozatalt. A jógamesterek és elszállt hippik közé már tavaly is vegyültek olyanok, akik azért jöttek le, mert elegük van a mondanivaló nélküli fesztiválokon való bomlásból, inkább feltöltődnének kicsit.

Belépés nem csak vegánoknak

Tavaly egy csepp eső sem esett, Csabáék idén is ugyanezért imádkoznak. Tavaly viszont kiderült az is, hogy nemcsak az esőfelhők, hanem a kánikula is rombolhatja a fesztiválélményt, ezért idén még több fedett, árnyas részt alakítanak ki. Az első fesztivál utáni visszajelzések építő jellegét mutatják majd az eddiginél jóval több ételeket-italokat árusító bódék is, amelyek egy helyre összpontosulnak. A vega-vegán kínálat miatt más fesztiválokkal ellentétben biztosan nem kell izgulni, de akkor sem küldenek át senkit a Balaton Soundra, ha épp reszelt sajttal, vagy hússal kér valamit.

A hivatalos oldalon olvasható, hogy az early bird-jegyek már bőven elkeltek, de idén újdonság hogy lehet kapni páros hétvégi belépőket is. Ezek péntek este 20:00-tól érvényesek a fesztivál végéig és páronként 168€-ba kerülnek, de e-ticket formájában online lehet foglalni még a helyszínen vagy a Lotus Shopban (1085 Budapest, József körút 83.) átvehető jegyeket is.