Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / gasztró

szerkesztés

Kevesebb lehet a szőlőtermés az átlagosnál

Szerzők

  • We Love Balaton

2016. 08. 11. 12:44

Maximum 15%-os veszteségre készülnek a balatoni borászok.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) augusztus 9-én, kedden sajtótájékoztatót tartott a fővárosban, amelyen a szervezet elnöke, Légli Ottó, a Légli Szőlőbirtok vezetője bejelentette, hogy "az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost".

Természetesen ez becslés, nem jóslat, hiszen több körülménytől függ a termés alakulása, elsősorban az időjárástól. A folyamatos, napsütéses idő lenne a borászok számára a legjobb, de ezt természetesen senki sem tudja garantálni.

Az előzetes kalkulációk szerint 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. Légli az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a korábbi viharok és jégesők miatt "10-15 százalékos lehet a veszteség", de ott, ahol "az eső jótékony hatására a szőlőszemek kiteltek, ott akár 10%-os többlet is előfordulhat, ami országos átlagban kiegyenlítheti a kiesett termést."

A Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Gál Péter ezután bejelentette, hogy a HNT kérésének megfelelően a jégkárt szenvedett gazdák kamatmentes hitelt (maximum 50 millió forint értékben) vehetnek igénybe, ha a szőlőik hozamértéke legalább 30 százalékkal csökkent.

Hasonló tartalmak

Admin mode