Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

aktív

szerkesztés

Mivel nyugtassuk magunkat a Balatonnál?

Szerzők

  • Michaletzky Luca

2016. 08. 11. 14:13

Rengetegen vannak most a Balatonnál. Szállást találni már nemigen lehet, egy forgalmas étteremben pedig mi néhány nappal ezelőtt két órát vártunk egy pizzára. Nem pont ezt hívják igazi pihenésnek, pedig a látszat ellenére azt is lehet a Balatonnál. A parttól kicsit távolabb rusztikus vendégházakban is megszállhatunk, kipróbálhatjuk a levendulás kuglófot, de bringázás közben is találni békedzsungelt Almádi felé. Ha csak elvonulnánk a világ elől meditálni, vagy a vízen jógáznánk, ezekre is van lehetőség. Mutatjuk a menekülő útvonalat.

Pihenéssel

Amennyiben nyaralásunk vezényszava a nyugalom, úgy érdemes kerülnünk a nagy hoteleket, sétány melletti apartmanokat, hiszen itt valami zaj biztosan van éjjel-nappal. Válasszunk inkább a Balatontól kissé távolabb eső vendégházakat, amiből egyre több van a Balatonnál. Ezek általában kisebb településeken helyezkednek el, és nincsen túl sok szobájuk: így garantált a családias hangulat és a személyes igények kielégítése.

Például Alsóbogáton modern grófok lehetünk a Villa Bogart vendégszerető kötelékében, ugyanis a Festetics–Inkey-kastély és hozzá tartozó épületek pont ezt az élményt nyújtják. A kastély maga ugyan még nem készült el, de a főintéző házában már foglalhatunk gyönyörű, rusztikus szobákat, meglátogathatjuk a birtok kis kápolnáját, a frissen felújított magtárat, a veteránautó-gyűjteményt, de ha csak bóklászni vágyunk, akkor a 13 hektáros parkban erre is bőven nyílik lehetőségünk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A lajoskomáromi Páskom Vendégházban megtalálhatjuk azt az idilli nyugalmat, ami egy igazán regeneráló nyaraláshoz szükséges. Ma már alapkövetelmény a kifogástalan belső dizájn, ez természetesen itt is adott a szobákban, az étteremben, de még a wellnessrészen is. Utóbbiban szauna, medence, na meg kényelmes nyugágyak várnak minket, de ha aktívkodni szeretnénk, akkor egy nagy biciklitúrát is tehetünk a környéken. Ezek után természetesen az étteremben felszolgált ízletes, könnyű fogások is jól fognak esni. És hogy mi a legjobb az egészben? Hogy közelebb van, mint gondolnánk: Budapesttől egy óra, Siófokról fél óra autózással elérhető.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Balaton partjától kissé távolabb béke és nyugalom vár minket az egyre szaporodó vendégházak szobáiban, amikről már itt és itt is írtunk a legszebb balatoni vendégházakat összefoglalva.

Evéssel

Zajlik a gasztroforradalom a Balatonnál is, ennek egyre több képviselője jelenik meg mind az északi, mind a déli parton. Azonban ha szeretnénk magunkat távol tartani a felkapott helyektől, divatos borbároktól, zsúfolt strandbüféktől és grillteraszoktól, akkor jobban tesszük, ha kicsit távolabb kerülünk a parti városok sétányaitól.

A Balatonfüredtől nem messze található Lovason különleges gasztronómiai élményben lehet részünk, ha a Manduláskert nevű lakásétteremben eszünk. Hogy működik ez? Egyszerűen bejelentkezünk Rákóczi Zsófihoz, megmondjuk, hányan lennénk, és mit szeretnénk enni, majd elmegyünk hozzá, igen, vendégségbe a családjához, és együtt megesszük, amit Zsófi főzött. Zsófi persze nem rántott húst süt mirelit sült krumplival, hanem friss, szezonális alapanyagokból készít egészséges és különleges ételeket: dinnye-őszibarack levest, fokhagymás-fenyőmagos fűszeres tésztát, levendulás kuglófot. Vagy amit szeretnénk. Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy a teraszon, a Balaton-felvidék illatos, zöld környezetében fogyaszthatjuk el mindezt, akkor szerintem nem kell tovább magyarázni, mitől olyan tökéletes választás ez a nyugodt és tudatos étkezéshez.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Az egykoron Sajkodon legendássá vált Teázó az erdő mélyén utódja a félsziget szomszédságában, Aszófőn található Nagyi kertje Teaház és Fogadó. Elsősorban különböző teákra és süteményekre specializálódtak, de leveseket, könnyű, sós ételeket is kínálnak. Sétáljunk egyet a Bázsai-öböl mentén, csodáljuk meg az érintetlen Balaton-part élővilágát, majd üljünk be a teaházba, ami pont olyan meghitt és hangulatos, mintha tényleg a nagymamánk vidéki házikójában ücsörögnénk. Valamint, ahogy a neve is sugallja, akár szobát is bérelhetünk itt, mi több, egész évben, télen is tárt ajtókkal várnak minket.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Borozással

Ha Balaton, akkor bor, és szerencsére tetten érhetjük a régióban dolgozó borászokat is, akik itt, a tó mellett termesztik szőlőjüket, készítik boraikat, legyen az a csopaki olaszrizling, száraz vörös, vagy akár gyöngyöző rozé. A borászokkal személyesen is beszélgethetünk a pincészetek környékén, ami önmagában is üdítő élmény: a természettel ilyen szoros kapcsolatot ápoló, együtt élő, együtt lélegző emberek tapasztalatait hallgatni megnyugtat, feltölt, és kicsit kiszakít minket nagyvárosi életünk forgatagából. Emellett ha a Balaton kék panorámája is gyönyörködteti szemünket, igazán távolinak tűnik minden gond. Borteraszokat már gyűjtöttünk korábban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Elvonulással

Választhatunk igazán tudattágító, feltöltő programokat is anélkül, hogy a nyüzsgő városok közelébe mennénk.

Például Balatonkeresztúron a Rabten Tashi Ling, azaz a Szerencsekert – segítünk, a Tibeti Kulturális Központ – nemcsak a hívőket, de az érdeklődőket is szeretettel várja. Naponta kétszer buddhista szertartást celebrálnak, a szerzetesek pedig bevezetnek minket a meditáció rejtelmeibe. Vendégházak itt is vannak, ha szeretnénk egy kicsit elvonulni a világ elől, és meditálni Andreasszal, a helyi szerzetessel. Hasonló program, ha a Somogyvámosra megyünk a Krisna-völgybe, ami Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb ökoközössége. Amellett, hogy ennek minden csínját-bínját is felfedezhetjük, idegenvezetést is kérhetünk, és vegetáriánus étterem, színpad, indiai ajándékbolt is vár minket. Itt kicsit magunkba szívhatjuk egy önfenntartó, életüket hitüknek szentelő, békés közösség lelkületét.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Vallási szemlélet nélkül, de hasonlóan különleges élményeket kaphatunk a Neked Szabadban. A révfülöpi hely egy közösségi tér, ahol bármi megtörténhet: közös kertészkedés, tábortűzön sütögetés, bolhapiac-felfedezés, jógatábor, vagy ami éppen jön. Semmi sem garantált, sablonos és formára nyírt, így vegyük elő spontán és kalandvágyó énünket, menjünk el egy nap a Neked Szabadba, és vegyünk részt abban, amit éppen csinálnak. Együtt a többiekkel, megélve a közösség és az önzetlenség tápláló légkörét.

Mozgással

Ha sportosabb programra vágyunk, akkor egy meleg, szélcsendes nyári napon érdemes kihasználni a tó adottságait, és vízre szállni egy SUP deszkával. A SUP egyszerű: csak felállunk a deszkára, hajtjuk magunkat az evezővel, és már siklunk is a sima víztükrön. Űzhetjük a sportot egyedül is, így kiválóan átmozgatja testünket és lenyugtatja elménket, de részt vehetünk szervezett túrán is: a tihanyi SUP Center rendszeresen szervez túrákat a Tihanyi-félsziget ritkábban látott oldalára, Sajkod felé. Ez utóbbi amúgy is az egyik legszebb és legbékésebb strand a tónál, de a közeli vadregényes tájat egy deszkán csúszva felfedezni egészen felemelő élmény. Azonban az evezésen kívül másra is alkalmas a SUP, és ebben a balatonföldvári Viharsarok Vitorlásközpontban Linda segít, aki jógaórákat tart a vízen. A deszkán egyensúlyozva a legegyszerűbb póz is kihívást jelent, de ha leesünk róla, akkor is legfeljebb vizesek leszünk.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

70 kilométert tekerni a Balaton körül önmagában is nagyon kikapcsoló, de ha közben felfedezhetünk csak biciklivel elérhető helyeket is, mint A Zöld, akkor igazán hiba lenne kihagyni. Most nem a természetre gondolunk, bár pont ott van a Zöld is, hanem a Balatonalmádi és Veszprém között futó bicikliút melletti pihenőhelyre. A nyugágyakban fetrengve frissen sült langallóval, zsíros deszkával, házi szörppel frissíthetjük fel tekeréstől megfáradt testünket. Már önmagában ez a csendes, elhagyatott bicikliút is megér egy misét, de A Zölddel karöltve kihagyhatatlan aktív-nyugis csomagot alkotnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hasonló tartalmak

Admin mode