Ha csak átutazunk a Káli-medencén, nem is tudjuk, kik élnek a takaros házak és kerítések mögött. Legyen bármekkora felhajtás a Káli-medence körül, tény, hogy ezt a régiót azok az alkotó emberek tették ilyenné, akik a 70-es, 80-as évektől kezdve ideköltöztek, és alakították maguk körül a környezetet. A We Love Balaton szerkesztőségéhez idén csatlakozott Heim Alexandra fotósorozatában az őshonos borásztól a nyaranta itt alkotó művészeken át a napjait itt tengető nyugdíjas ezermesterig nyolc olyan embert mutat be, akik különböző módon ugyan, de manapság új dolgokat hoznak létre ezen a környéken.

Korényi Dalma – szobrászművész, Salföld

1986-ban férjével, Somogyi Győző festőművésszel Salföldre költözött, azóta az állattartás mellett itt készíti plasztikáit, szőnyegeit, és adja át tudását a fiataloknak.

Somogyi Győző – Kossuth-díjas festőművész, Salföld

Feleségével a vidéki életet választotta. 1986 óta Salföldön fest, táboroztat, huszártalálkozókat rendez. A „Káli Híradó” című újságot kézzel írja és rajzolja.

Tóth Tamás – szobrászművész, Mindszentkálla

A lakberendezőből lett, kísérletező természetű szobrász feleségével és gyermekeivel 2013-tól dolgozik Mindszentkállán vásárolt parasztházuk építésén. Anyagai legfőképpen a fa és a kő, időnként dolgozik ezüsttel, csipkével vagy ólommal is. Kisfia születése előtt mindenben Máriát látta a kis Jézussal, ez a motívum azóta is fontos szerepet játszik alkotásaiban.

Fegyverneky Sára – építész, Szentbékkálla

Sára és párja, Olivér 2014-ben kezdték a szentbékkállai Pegazus Fogadó felújítását. A Pegazus közösségi és kiállítótérként működik, egyre inkább a környék egyik kulturális és művészeti központjává alakul. Sáráról és kedvencükről, Lufiról zánkai nyaralójukban készült fotó, ahol gyermekkorának nagy részét töltötte.

Szabó Eszter Ágnes – képzőművész, Szentbékkálla

A közismert Zalai Imréné találkozása David Bowie-val című falvédő alkotója nyaranta Szentbékkállán tölti legtöbb idejét. Egyik legfőbb inspirációs forrása a piac, szereti a lekvárt és a már csak Tapolcán kapható (saját bevallása szerint sem finom) cukros perecet.

Lőrincz Miklós – nyugdíjas, ezermester, Kisörspuszta

Kisörspuszta egyetlen állandó lakosa a cipőkészítéstől kezdve a fotózáson át a háromtalpú vízi jármű tervezéséig – saját állítása szerint – sok mindenbe belekezdett, de szinte semmit nem fejezett be. Házát Kisörsön saját kezűleg építette újjá barátaival, és ami kétkezi munkával megoldható, azt általában meg is oldja. Minden délután ötkor a Megtört szívek című sorozatot nézi, emiatt mi is csak szigorúan hat óra után találkozhattunk vele.

Pintér Georg – filmrendező, Kisörspuszta

A Kisörsön csak George bácsiként ismert Georg volt operatőr, színész és filmrendező is. Legfontosabb művének az Asztrokarnevál (1979) című kísérleti filmjét tarja, amelynek költségvetése mindössze 120 dollár volt. Egy zálogházból vásárolt használt Super8-as kamerával hat tekercsre készítette el a felvételt, majd összeragasztott a tekercseket. A filmmel 25 darab jegyet nyert az esti bálra, ezeket jegyüzérként értékesítette, megszázszorozva így a filmre elköltött pénz összegét. Nyarait legfőképpen Kisörspusztán tölti, olvasással és úszással üti el az időt, háza az ablakában ülő világító libáról ismerhető fel.

Káli Balázs borász, Szentbékkálla

Balázs, mint azt a neve is mutatja, tősgyökeres Káli, bár azt nem tudni, valóban a Kál nemzetség egyenes leszármazottja-e. 2016 májusa óta borait már a Bortársaság is forgalmazza. A fotó a fekete-hegyi pinceépületben készült, ahol a borászat turisztikai központját tervezi a későbbiekben kialakítani.

A névsor nem a teljesség igényével készült, sokkal inkább az alkotó emberek sokszínűséget szeretné bemutatni.

Címkék