Több különböző véleményt is olvastunk az utóbbi hetekben arról, hogy jól alakult-e az idei nyár a vendéglátók számára. Megkérdeztünk a tó mindkét partjáról a témával kapcsolatban olyan vendéglátósokat, akikről korábban már írtunk. Ők egybehangzóan elégedettek a 2016-os nyárral: a siófoki "csodacukrászdában" a vendégroham miatt még most is csak helyben fogyasztásra tudnak süteményeket adni, a kishegyi csárdában már az előszezon is erős volt, az új balatonlellei burgerezőben pedig a közösségi média és a szájhagyomány segített ellensúlyozni a nem központi lokációt.

Szilágyi Lajos – Villa Gréta Cukrászda, Siófok

A déli part talán legnagyobb idei meglepetése a Villa Gréta volt: a siófoki Petőfi sétányon egyszerre arattak elsöprő sikert a gasztronómusok és a közönség között a házi készítésű süteményeik. A komoly forgalom miatt július végén úgy döntöttek, hogy csak helyben lehet fogyasztani náluk, nem tudják vállalni, hogy elvitelre is adjanak süteményeket.

  • Siker vagy kudarc? Egyértelműen siker.
  • Több vagy kevesebb vendégetek volt, mint amire számítottatok? Legmerészebb álmainkban nem gondoltuk, hogy ekkora lesz az érdeklődés irántunk.
  • Időjárás? A változékony időjárás miatt a vendégek jobban keresték a gasztro és kulturális élményeket. Szerintem megszűnni látszik a "rossz az idő, menjünk haza" szemlélet. 
  • Hogy alakul az őszi nyitva tartás? Szeptember 17-ig nyitva vagyunk, majd egy kis pihenés után október közepén nyitunk újra. 

Simon-Buza Alexandra – Kristinus Borbirtok, Kéthely

A Kristinus nem csak átnevezte magát Ax&Ax-ról, hanem komoly beruházásokba kezdett: nyílt borhotel, bormozi és egy Gasztro Műhely névre hallgató komoly étterem, amelynek a hamburgerét mi is kiemeltük.

  • Siker vagy kudarc? Nagy siker, az újonnan nyílt hotel foglalásai magasan meghaladták a tervezettet.
  • Időjárás? Minket nem befolyásol, ha rossz az idő.
  • Kedvenc sztori? Amikor az egyik vendégünk így foglalta össze a véleményét: „Minden tökéletes, gyönyörű. Egyetlen probléma, hogy az ablakomból nem látom a holdat.” 
  • Meddig lesztek nyitva? Egész évben, egyedül december 19. és január 15. között zárunk be. 

Igrinyi Ákos – Hegyi Csárda, Kishegy

A Balatonlelle mellett található Kishegy az egyik kedvenc helyünk a déli parton, több étteremmel, borászattal és nem utolsósorban pazar kilátással. Ilyen adottsággal működik a Hegyi Csárda is, ők idén már a saját fűszerkertjükből dolgoznak, és a fárasztó betyárostoros kliséktől mentesen művelik a csárda műfaját.

  • Siker vagy kudarc? Mindenképpen jó szezont zárunk, a nyár mellett erősebb volt az előszezon, és várhatóan az utószezon is ilyen lesz.
  • Tavalyhoz képest több vendég volt? Igen, emiatt elégedettek vagyunk az idei nyárral. 
  • Időjárás? Nem vagyunk közvetlen Balaton-parti üzlet, ezért nem befolyásolta a forgalmat. 
  • Meddig tartotok nyitva? Szeptember végéig, októberben és novemberben pedig csoportoknak nyitunk ki. 

Szívós Zsigmond – RockBurger, Balatonlelle

Teljesen váratlan helyen, lugasok között, egy retró rockkocsmában találtunk idén nyáron remek hamburgereket Balatonlellén, a 7-es út mentén. Nyár előtt többen azt jósolták nekik, hogy mivel nincsenek központi helyen, ezért halálra ítélt a projekt, de a szájhagyomány és a közösségi média segítségével gyorsan híre ment a RockBurgernek, nyár végére pedig olyan törzsvendégeik is lettek, akik rajtuk kívül nem voltak hajlandók máshol enni.