Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

aktív

szerkesztés

Végre elment a tömeg, most már látunk is valamit a Balatonból!

Szerzők

  • Mizsei Bernadett

2016. 09. 15. 12:38

A Balatonon élő arcok ugyanúgy részesei a nyári nyüzsgésnek, mint az őszi nyugalomnak, mégis régóta azt hallgatjuk tőlük, hogy ősszel és tavasszal éri meg igazán felfedezni a régiót. Megkértünk hét meghatározó balatoni szereplőt, hogy mondják el, miért kihagyhatatlan az őszi Balaton. Előkerült természetesen a szüret, a mindenhonnan szép kilátás az ősz színeivel, de volt, aki szerint nyáron egyáltalán nem is élhető a Balaton, igazán pedig csak a turistadömping időszaka után lehet megismerni a környéket.

"Nincs tömegnyomor"

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kardos Gábor a Sorbonne-on tanult filozófiát, Párizsból jött haza a Balatonra. Amellett, hogy ő a Balatoni Kör egyik alapítója, és ő volt a szervezet első elnöke, Gérard Depardieu-vel borbár létrehozását tervezi, miután a filmsztárt a Kör tagjai elhívták Badacsonyba, és megkedveltették vele a helyi borokat.

„Nehezebb lenne azt megfogalmaznom, mire jó a nyári Balaton. Aki itt él, annak evidencia, hogy sokkal jobb itt ősszel, hiszen nemcsak szebb, hanem élhetőbb is ilyenkor a régió. A tömegnyomor sajnos minőségtelenné teszi a balatoni létet, ami a szolgáltatásokban is megnyilvánul. Ilyenkor bezárnak végre azok a vendéglátóhelyek, amelyeknek nyáron se kellene nyitva lenniük, vagyis az ősz egyenlő a minőségi szelekcióval a vendéglátást illetően. Ráadásul szeptemberben még strandolni is lehet. Egyszerűen minden, ami a Balatonban vonzó, sokkal jobban élvezhető ebben az időszakban. A Balaton ősszel úri hellyé válik.”

"Horvátországig el lehet látni"

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Killer Gáspár birtoka a Szent György-hegy déli lejtőjén terül el, elképesztő tőle a kilátás. Miután itt járt 1997-ben, beleszeretett a tájba. Svájcból költözött ide, ahol marketingesként dolgozott nemzetközi cégek alkalmazásában, de úgy érezte, ezzel nem tesz hozzá semmit a világ szépségéhez. Bioborokat, -szörpöket (csalán, zsálya, karamellás menta stb.), vörösborzselét és éretlen szőlőléből savanyú, lúgosító vesjus-t készít párjával, ezeket a Liliomkert Piacon árulják.

„Az ősz a szüret ideje, ezért dolgozunk egész évben. Nekünk, borászoknak már csak ezért is szeretett ez az időszak. Mindig csodálatos innen a kilátás, de nyáron a pára miatt sokkal homályosabb, ilyenkor viszont olyan tiszta és friss, hogy a Szent György-hegy tetejéről – kis túlzással – egészen Horvátországig el lehet látni. A színek erősebbek, intenzívebbek, mint nyáron. A sok színes levéllel festménnyé válik a táj.”

A must, a murci és az újbor

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bujdosóék pincészete Balatonlellén található. A szőlőterület kétharmada fehér szőlőből áll. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el, hisz a vitorlázás az egész család életében fontos szerepet tölt be. Bujdosó Ferencet szintén a színek varázsolják el leginkább az őszi Balatonon, de ő jellemzően nem a hegytetőről, hanem a vízről csodálja a part színeinek változását.

„Leírhatatlan élmény hónapról hónapra követni, ahogyan a zöldből sárgába, majd barnába, végül szürkébe öltözik a táj. A vitorlázás mellett az egyik kedvenc elfoglaltságunk ilyenkor, hogy felülünk valamelyik dombtetőre, és megnézzük a naplementét, amit ősszel egészen más perspektívában láthat, aki ellátogat ide. A balatonboglári Jazz Clubban minden hétvégén van élő koncert, olyan elismert előadók lépnek fel, mint Babos Gyula vagy Berki Tamás. Mindenkinek ajánlom, hogy ilyenkor látogassa végig a borászatokat, kóstolja meg a mustot, a murcit és az újbort, aztán jöjjön vissza tavasszal, hogy együtt kielemezhessük a változást!”

A piaci áru és a kapcsolatok is jobbak

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Harmathy Ildikó, a káptalantóti Liliomkert Termelői Piac tulajdonosa természetesen azt emelte ki elsősorban, hogy mennyivel jobb ilyenkor piacra járni.

„Nemcsak az idő kellemesebb, és nemcsak a tömeg tűnik el, de van idő a beszélgetésekre, a kapcsolatok kialakítására. Végre igazán tudnak vevőikkel foglalkozni a termelők, kézművesek, így a portékák mellé hazavihetünk néhány jó szót és értékes kapcsolatokat is. Számomra az ősz a nordic walking ideje is, remek túraútvonalakat találunk erre.”

"Egész évben szezON, az OFF gombot ne alkalmazza senki"

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Söptei Zsolt, a csopaki Söptei Pincészet és Étterem egyik tulajdonosa úgy véli, ahhoz, hogy igazán megismerjük a régiót, érdemes több borvidék pincészeteit is felfedezni.

„Sajnos az elmúlt évtizedekben a vendégek jelentős része a Balaton látogatását csak az igazi strandidőre időzítette, pedig a tavon kívül, vagy éppen a közvetlen környezetében is volt és van számos olyan lehetőség, ami vonzóvá tette és teszi ezt a régiót. Igenis tovább kell reklámoznunk a Balatonba rejtett lehetőségeket: kirándulások, piknikek, lovaglás, biciklizés, a folyamatosan fejlődő gasztronómia élvezete, és nem utolsósorban a Balaton körül felépült új vagy éppen tradicionális borászatok programjai. Fontos, hogy a vendégek ne egy stílust ismerjenek meg, hanem több borászatot látogassanak, és egyszerűen kimeríthetetlennek ismerjék meg a Balatont. A Balatonon legyen egész évben szezON, az OFF gombot pedig ne alkalmazza senki!”

"Nem kell végre sorba állni a biciklikölcsönzőnél"

Fotó: KőrösiTamás

Pach Gábor, a zamárdi Gyümölcs Wellness Központ oktatója és a Pálinkatanoda tulajdonosa szerint aki pihenni akar a Balatonnál, az most tud csak igazán, hisz ez a csend, a nyugalom, a béke és a barátságok ideje.

„Séta, bicikli, fürdés, motorozás, vitorlázás, pálinka – ezek nekem mind egyenlők az ősszel, és mindet sokkal kellemesebb ilyenkor végezni. Nem kell végre sorban állni biciklikölcsönzőknél, órákat várni az éttermekben, a nyári árak töredékéért bérelhetünk szállást, és mint vendéglátónak jó érzés, hogy van időm a vendégeimmel beszélgetni.”

"Lehet folytatni a nyáron elkezdett gasztrokalandokat"

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Molnár Júlia Dóra borásznak, a badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtok vezetőjének három dolog jut eszébe, ha az őszi Balatonra gondol.

„Először is, a Balaton ősszel nyugodt. Tartalmasabb talán ilyenkor itt lenni, és ahol lehet, a szüretet figyelni, frissen préselt mustot inni, besegíteni a munkába, murcit kóstolni a fesztiválokon, szüreti felvonulásra menni. Másodszor a táj ilyenkor semmihez nem fogható arany-bordó színben ragyog. Még meleg van, de a szél már pirosra tudja csípni az arcot, és járjon bármerre az ember, csipkebogyó, alma, kökény, borókabogyó és hát persze szőlő várja. Harmadszor, ilyenkor érdemes csak igazán folytatni a nyáron elkezdett gasztrokalandokat, immár az őszre hangolva. Egy-egy túra után, szélcsípte, piros arccal beülni valahova, enni helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból készült fogásokat, és inni rá badacsonyi, balatoni borokat egy őszi hosszú hétvégén annyit ér, hogy abból az ember töltekezhet télig. Számomra se nem jobb, se nem több a Balaton ősszel, mint nyáron. Pontosan ugyanolyan izgalmas és feltöltő mind a 4 évszakban, de hangulatában annyira más arcát mutatja, hogy sokat veszít, aki nem ismeri meg.”

Hasonló tartalmak

Admin mode