A Balatonon élő arcok ugyanúgy részesei a nyári nyüzsgésnek, mint az őszi nyugalomnak, mégis régóta azt hallgatjuk tőlük, hogy ősszel és tavasszal éri meg igazán felfedezni a régiót. Megkértünk hét meghatározó balatoni szereplőt, hogy mondják el, miért kihagyhatatlan az őszi Balaton. Előkerült természetesen a szüret, a mindenhonnan szép kilátás az ősz színeivel, de volt, aki szerint nyáron egyáltalán nem is élhető a Balaton, igazán pedig csak a turistadömping időszaka után lehet megismerni a környéket.

"Nincs tömegnyomor"

Kardos Gábor a Sorbonne-on tanult filozófiát, Párizsból jött haza a Balatonra. Amellett, hogy ő a Balatoni Kör egyik alapítója, és ő volt a szervezet első elnöke, Gérard Depardieu-vel borbár létrehozását tervezi, miután a filmsztárt a Kör tagjai elhívták Badacsonyba, és megkedveltették vele a helyi borokat.

„Nehezebb lenne azt megfogalmaznom, mire jó a nyári Balaton. Aki itt él, annak evidencia, hogy sokkal jobb itt ősszel, hiszen nemcsak szebb, hanem élhetőbb is ilyenkor a régió. A tömegnyomor sajnos minőségtelenné teszi a balatoni létet, ami a szolgáltatásokban is megnyilvánul. Ilyenkor bezárnak végre azok a vendéglátóhelyek, amelyeknek nyáron se kellene nyitva lenniük, vagyis az ősz egyenlő a minőségi szelekcióval a vendéglátást illetően. Ráadásul szeptemberben még strandolni is lehet. Egyszerűen minden, ami a Balatonban vonzó, sokkal jobban élvezhető ebben az időszakban. A Balaton ősszel úri hellyé válik.”

"Horvátországig el lehet látni"

Killer Gáspár birtoka a Szent György-hegy déli lejtőjén terül el, elképesztő tőle a kilátás. Miután itt járt 1997-ben, beleszeretett a tájba. Svájcból költözött ide, ahol marketingesként dolgozott nemzetközi cégek alkalmazásában, de úgy érezte, ezzel nem tesz hozzá semmit a világ szépségéhez. Bioborokat, -szörpöket (csalán, zsálya, karamellás menta stb.), vörösborzselét és éretlen szőlőléből savanyú, lúgosító vesjus-t készít párjával, ezeket a Liliomkert Piacon árulják.

„Az ősz a szüret ideje, ezért dolgozunk egész évben. Nekünk, borászoknak már csak ezért is szeretett ez az időszak. Mindig csodálatos innen a kilátás, de nyáron a pára miatt sokkal homályosabb, ilyenkor viszont olyan tiszta és friss, hogy a Szent György-hegy tetejéről – kis túlzással – egészen Horvátországig el lehet látni. A színek erősebbek, intenzívebbek, mint nyáron. A sok színes levéllel festménnyé válik a táj.”

A must, a murci és az újbor

Bujdosóék pincészete Balatonlellén található. A szőlőterület kétharmada fehér szőlőből áll. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el, hisz a vitorlázás az egész család életében fontos szerepet tölt be. Bujdosó Ferencet szintén a színek varázsolják el leginkább az őszi Balatonon, de ő jellemzően nem a hegytetőről, hanem a vízről csodálja a part színeinek változását.

„Leírhatatlan élmény hónapról hónapra követni, ahogyan a zöldből sárgába, majd barnába, végül szürkébe öltözik a táj. A vitorlázás mellett az egyik kedvenc elfoglaltságunk ilyenkor, hogy felülünk valamelyik dombtetőre, és megnézzük a naplementét, amit ősszel egészen más perspektívában láthat, aki ellátogat ide. A balatonboglári Jazz Clubban minden hétvégén van élő koncert, olyan elismert előadók lépnek fel, mint Babos Gyula vagy Berki Tamás. Mindenkinek ajánlom, hogy ilyenkor látogassa végig a borászatokat, kóstolja meg a mustot, a murcit és az újbort, aztán jöjjön vissza tavasszal, hogy együtt kielemezhessük a változást!”

A piaci áru és a kapcsolatok is jobbak

Harmathy Ildikó, a káptalantóti Liliomkert Termelői Piac tulajdonosa természetesen azt emelte ki elsősorban, hogy mennyivel jobb ilyenkor piacra járni.

„Nemcsak az idő kellemesebb, és nemcsak a tömeg tűnik el, de van idő a beszélgetésekre, a kapcsolatok kialakítására. Végre igazán tudnak vevőikkel foglalkozni a termelők, kézművesek, így a portékák mellé hazavihetünk néhány jó szót és értékes kapcsolatokat is. Számomra az ősz a nordic walking ideje is, remek túraútvonalakat találunk erre.”

"Egész évben szezON, az OFF gombot ne alkalmazza senki"

Söptei Zsolt, a csopaki Söptei Pincészet és Étterem egyik tulajdonosa úgy véli, ahhoz, hogy igazán megismerjük a régiót, érdemes több borvidék pincészeteit is felfedezni.

„Sajnos az elmúlt évtizedekben a vendégek jelentős része a Balaton látogatását csak az igazi strandidőre időzítette, pedig a tavon kívül, vagy éppen a közvetlen környezetében is volt és van számos olyan lehetőség, ami vonzóvá tette és teszi ezt a régiót. Igenis tovább kell reklámoznunk a Balatonba rejtett lehetőségeket: kirándulások, piknikek, lovaglás, biciklizés, a folyamatosan fejlődő gasztronómia élvezete, és nem utolsósorban a Balaton körül felépült új vagy éppen tradicionális borászatok programjai. Fontos, hogy a vendégek ne egy stílust ismerjenek meg, hanem több borászatot látogassanak, és egyszerűen kimeríthetetlennek ismerjék meg a Balatont. A Balatonon legyen egész évben szezON, az OFF gombot pedig ne alkalmazza senki!”

"Nem kell végre sorba állni a biciklikölcsönzőnél"

Pach Gábor, a zamárdi Gyümölcs Wellness Központ oktatója és a Pálinkatanoda tulajdonosa szerint aki pihenni akar a Balatonnál, az most tud csak igazán, hisz ez a csend, a nyugalom, a béke és a barátságok ideje.

„Séta, bicikli, fürdés, motorozás, vitorlázás, pálinka – ezek nekem mind egyenlők az ősszel, és mindet sokkal kellemesebb ilyenkor végezni. Nem kell végre sorban állni biciklikölcsönzőknél, órákat várni az éttermekben, a nyári árak töredékéért bérelhetünk szállást, és mint vendéglátónak jó érzés, hogy van időm a vendégeimmel beszélgetni.”

"Lehet folytatni a nyáron elkezdett gasztrokalandokat"