Hazánkban több helyen megtalálható a juhfark, azonban a fajta jellegzetes illat- és ízkaraktere legjobban a Somlói borvidék ásványokban gazdag talaján jut érvényre. Nem véletlen tehát, hogy a Somlón termesztik a legnagyobb területen ezt a szőlőfajtát. A Somlói Juhfark Ünnep közeledtével adunk néhány tippet, hogy melyik pincétől érdemes kóstolni a szeptember 24-i sétáló kóstolón.

A régi időkben, mint az összes somlói fajta, a juhfark is messze földön híres volt gyógyító hatásáról. Főurak, királyok fogyasztották, hiszen nemcsak íze volt csodálatos, de a feljegyzések szerint gyógyírt is jelentett vérszegénységre, vesebajokra és emésztési bántalmakra egyaránt.

És hogy honnan a titokzatos "nászéjszakák bora" elnevezés? A hiedelem szerint, ha a házaspár a szerelmi együttlét előtt juhfarkot kortyolgat, fiú utódban reménykedhet. Ezt a Habsburg-ház tagjai olyan komolyan vették, hogy hosszú időn keresztül előírás volt számukra e fajta fogyasztása. Azt nem tudni, hogy mennyire bízhatunk ebben a "módszerben", de annyi bizonyos, hogy több évszázados statisztika szerint az országos átlagnál 25 százalékkal több fiúgyermek születik a Somló hegy környékén.

A juhfark neve a fürtök hosszú, hengeres, csúcsosan végződő formájából ered. Kedvelői a magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Karakteres, száraz bora szalma- vagy aranysárga színű, illata elég jellegzetes, leginkább csonthéjas gyümölcsökre, dióra, mogyoróra, mandulára emlékeztet. A hosszú fahordós érlelést jól bírja, és szakértők szerint savainak szükségük is van rá, hogy harmonikussá váljanak. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből, és az eredmény végül egy nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bor. Sok juhfarkról szóló borleírás felhívja rá a figyelmet: felbontás után jó, ha egy ideig szellőztetjük, más szóhasználattal élve dekantáljuk; illatának legmélyebb rétegei ekkor tárulnak fel igazán. Hogy milyen stílusfinomításon estek át a modern kor juhfarkjai az elmúlt 20-25 évben, annak feltérképezéséhez kiváló alkalmat nyújt majd a szeptember 24-én a Tornai Pincészetnél rendezett Somlói Juhfark Ünnep, amelyről még több részletet itt találtok.

Ajánlott pincészetek és borok szeptember 24-re

Tornai Pincészet - Grófi Juhfark 2013

Tornai Endre, az alapító egykoron alig egyholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült, és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából. Érett, mézes, gazdag illatú bor, de a gyümölcsös jegyek mellett az ásványosság is megjelenik a háttérben.

Barcza Bálint -  Somlói Juhfark 2011

A pincészet a Somló déli oldalán, a Kőkonyha közvetlen szomszédságában található. A Badacsonyi borvidéken, a Csobánc-hegy délkeleti részén is rendelkeznek szőlőterületekkel; összesen öt hektáron gazdálkodnak. Fajélesztős beoltás nélküli, spontán erjedt bor. Férfias karakterű, letisztult, szikár.

Fekete Pince - Juhfark 2011

A pincészet ikonikus alapítója és névadója, Fekete Béla bácsi a 70-es évek elején vásárolta a birtokot, amely lépésről lépésre érte el mai, 3,5 hektáros területét. A kezdetektől alkalmazott hagyományőrző technológia és a hosszú, 3-4 éves érlelési idő kellő teret hagynak a borok - a somlói borok között is - egyedi jellegének, egyéniségének kibontakozásához. Meglepő bor, mint a Somló maga: masszív karakterű juhfark, szinte folyékony kőzet, melyben határozott savak vágnak keresztül az ásványos aromákon.

Kreinbacher - Juhfark 2015

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik, és évente további 20 hektárról szüretel. A közepesnél testesebb bor tele gyümölcsökkel és friss savakkal, de az illatban érezhető sósság az utóízben is visszatér.

Kolonics Károly - Juhfark 2013

A több generációra visszanyúló családi vállalkozás a Somló délkeleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. A pincészetük jelenleg két hektár termő olaszrizling, fél hektár juhfark és fél hektár hárslevelű szőlővel rendelkezik. További 2,5 hektár betelepítésre vár. Somló minden szépségét hozza ez a juhfark: mézes, virágos illatok, a bor savassága a Somlói borvidékhez hű marad. Hosszú életű bor, palackban sokáig érlelhető.