Bréking / aktív

Ismét rajtol az egyik legkeményebb balatoni vitorlásverseny

Szerzők

  • We Love Balaton

2016. 09. 28. 13:58

Hasonló, mint a Kékszalag, csak itt teljesen egyedül kell megkerülni a tavat. És az ellenkező irányban.

Pénteken rajtol a MOL-TBS Balatonfüredről kb. 20 versenyzővel. Nem véletlen, hogy csak ennyien indulnak, mert maga a verseny nem kis feladat: egyedül kell megkerülni a tavat a képen látható útvonalon.

A táv és a verseny nagyon nehéz feladat, ezt maga a verseny alapítója, Fa Nándor mondta ebben az interjúban, aki szólóvitorlázóként már a Földet is megkerülte: "Az elégtelen felkészülés sem hajóban sem emberben itt nem tréfa. A legfelkészültebb versenyzőt is érheti meglepetés."

A versenyt Fa Nándor azért indította el 2001-ben, hogy provokálja a hazai hajósokat az innovációra. Az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy ez megvalósult, mert ma már a "részt vevő vitorlások több mint fele erre a megmérettetésre épült, a többi is minőségi hajó, így az átlag biztosan magasabb szinten teljesít". Fa azonban hozzátette azt is, hogy a hajók most előrébb tartanak, mint a vitorlázók felkészültsége, ami szerinte kedvező, mert így van mire építkezniük.

Fa Nándor ezúttal nem indul a versenyen, mert a kis hajóval való vitorlázás megzavarná felkészülését a november 6-án rajtoló világkerülő versenyre, a Vendée Globe-ra.

Hasonló tartalmak