Ilyen ősszel, ami most van, bármikor kiegyeznénk. 30 fok, napsütés, ami pont olyan lehetőségeket hoz magával, mintha még mindig tartana a nyár. Szeptembertől kezdve is számos remek dolog vár itt ránk: szüreti fesztiválok, túrák az egyre színesedő fák alatt, éttermek, gyógyfürdők vagy vitorlázás az aranyhídon. Elmondjuk, mitől él ősszel a Balaton.

1. Lehet borozni

Kevés olyan település van a Balaton körül, ami komoly bortermelő múltjára való tekintettel ne tartana szüreti mulatságokat. Így akár a déli, akár az északi parton szeretnénk pihenni, ebben az időszakban 10 kilométeres körzetben biztosan találunk legalább egy szüreti felvonulást. Egy kis karneváli hangulat is úrrá lesz ilyenkor a résztvevőkön, a legtöbb helyen ugyanis beöltöznek, vagy korabeli ruhákba vagy madárijesztőnek, esetleg egy nagy csuhába szürke barátnak. Ilyenkor érdemes végigjárni a helyi pincészeteket is, és megízlelni a gazdák büszkeségét, az újbort.

Mit ajánlunk?
Badacsonyi Szüret (09. 9-11.); Szüreti Napok, Tihany (09. 9-11.); Murcifesztivál, Ábrahámhegy (10. 01.); Szüreti Felvonulás, Balatonakali (10. 08.); Borteraszokat, még több borteraszt, borászokat kiemelkedő konyhával

2. Lehet gyalog- és bringatúrázni

Biciklire pattanni és körbekerekezni akár az egész Balatont, vagy megmászni a Káli-medence tanúhegyeit, sokkal kellemesebb ősszel, mint nyáron. Egyrészt mert nem ájulunk le a bicikliről a 40 fokban, és nem fulladunk ki az első száz méter kaptató után, másrészt mert sokkal kisebb a forgalom, és a színes levelekkel tarkított táj lélegzetelállító. Azt tudjuk, hogy a Balaton fentről-lentről, közelről-távolról, szóval mindenhonnan szép, így bármelyik bringatúra útvonalát érdemes felfedezni.

Mit ajánlunk?
Káli-medencét gyalog és biciklin is, tanösvényeket, Siófok-Törekit, Matula bácsi gunyhóját a Kis-Balatonnál és a buddhista szentélyt, kilátókat, a Kiserdőt Zamárdi nyugati végén a Szamárkővel

3. Lehet jókat enni

Szerencsére a Balaton-régió gasztro fejlődésének köszönhetően nem fordulhat elő, hogy túráink során ne találjunk nyitva egy-egy éttermet vagy borászatot, ahol kipihenhetjük a fáradalmainkat, és erőt gyűjthetünk a következő kaptatóhoz. A paletta egyre bővül, és egyre többen vállalják be, hogy ősszel és télen is nyitva tartanak, ha egyelőre ez nem is gazdaságos. Ördögi kör ez ugyanis: a vendéglátók mindig azt mondták, miért legyenek nyitva, ha nincs vendég, a vendégek pedig azt, miért jöjjenek ide, ha nincs nyitva semmi. Most több borászat és étterem megtette az első lépést. A második rajtunk múlik.

Mit ajánlunk?
Kistücsök, Chianti, Villa Medici, Pura Vida Dine, Mi a Kő, Kővirág, Télikert, Márga Bisztró, BL Yachtclub, Bistro Sparhelt, Carpaccio Étterem, Sáfránkert Vendéglő
(Ez nem a teljes, ősszel is nyitva tartó éttermek listája, hamarosan összegyűjtünk egy részletesebb válogatást)

4. Lehet stílusos hálószobában aludni

Túllépve a „Zimmer frei” letűnt világán, a Balaton körül nagyon jó szálláshelyeket találtok, ahova megérkezni egyáltalán nem nehéz, elindulni onnan viszont szinte lehetetlen. A szállásadók nemcsak a kényelmünkre figyelnek, hanem arra is, hogy a tájhoz illő hangulatban alakítsák ki vendégházaikat, megőrizzék a természetességet, ugyanakkor a szükséges technikai feltételek biztosítottak legyenek. Választhatunk már egészen modern szállodák és parasztházakból lett autentikus szálláshelyek közül is.

Mit ajánlunk?
Ebből a három cikkből az összes helyet.

5. Beindul a wellness-szezon

A hideg beálltával sem kell lemondanunk a lazító fürdőzésekről. Wellness szállodákat egyáltalán nem nehéz találni, Igalon és Csisztapusztán, vagy a mindenki által ismert Hévízen pedig olyan gyógyfürdőkben csobbanhatunk, amelyeknek vizei oldott ásványianyag-tartalmuk miatt még azt a betegséget is meggyógyítják, amelyekről nem is tudtuk, hogy van nekünk.

Mit ajánlunk?
Ezeket a helyeket mindenképpen.

6. Lehet múzeumba járni

Az egyik legjobb időtöltés ősszel híres balatoni múzeumokat látogatni, pontosan azokat, amelyek nyáron kimaradtak. Szerencsére már a Balaton körül is találunk interaktív múzeumokat is, ahol a karót nyelt magatartás helyett megfoghatunk, megszagolhatunk, kipróbálhatunk egy csomó dolgot. Ez nemcsak abban segít, hogy a gyerekek játszva tanuljanak, de valljuk be: még mi, felnőttek is élvezzük.

Mit ajánlunk?
Náluk és náluk nem fogtok csalódni, Keszthely még mindig igazi múzeumváros, de állatokat is nagyon sok helyen nézhettek.

7. Lehet piacra járni

A közkedvelt piacokról a nyár végén sem kell lemondanunk. Még ilyenkor is vehetünk magunknak házi szörpöket, sajtokat, szalámikat, amiket elmajszolhatunk a balatoni estéken, vagy magunkkal vihetünk a nagyvárosokba, becsempészve kamránkba a Balaton ízeit. Az itteni piacokon szem előtt tartják, hogy helyi termelők áruljanak és itt termett alapanyagokból készítsék a finomságokat.

Mit ajánlunk?
két leghíresebbet mindenképpen, de ha kisebb piacokat is kerestek, itt és itt is mutatunk róluk egy-egy gyűjtést.

8. Lehet vitorlázni

A hullámokat szelni egy jó vitorlás fedélzetén vagy egy nyugodt hajón szintén nem nyárhoz kötött. Sőt! Az őszi vitorlázásoknak különös hangulata van. Nem viszi már a víz a strandokon sikoltozó-nevetgélő gyerekek hangját, nem dübörög a fülünkbe valamelyik távoli koncert mélynyomója, csak a végtelen csend ölel körül. Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy saját vitorlásra pattanjunk, az élményt akkor sem kell kihagynunk. Már számos helyen (leginkább a városokban) bérelhetünk vitorlást, akár kapitánnyal is.

Mit ajánlunk?
Ha van vitorlásotok, akkor jó szelet kívánunk, ha pedig bérelni szeretnétek, ezekenhelyeken érdemes érdeklődni.

9. Lehet ősszel is programokat keresni

Nem maradunk program nélkül sem a Balatonnál ősszel. Szeptemberben még tart a MOL Nagyon Balaton, a már említett szüreti mulatságok mellett pedig Márton-napkor is remek kínálattal állnak elő a borászatok és az éttermek. Lesz természetesen süllőfesztivál Szigligeten, Garda Fesztivál Tihanyban, hamarosan a borvacsorák is beindulnak, koncertekből, és színházi előadásokból pedig szintén nem lesz hiány.

Mit ajánlunk?
Íme, a szeptemberi gyűjtésünk.

10. Nyugalom