aktív

Mit csináljunk az őszi Balatonon?

Szerzők

  • Mizsei Bernadett

2016. 09. 09. 20:14

Ilyen ősszel, ami most van, bármikor kiegyeznénk. 30 fok, napsütés, ami pont olyan lehetőségeket hoz magával, mintha még mindig tartana a nyár. Szeptembertől kezdve is számos remek dolog vár itt ránk: szüreti fesztiválok, túrák az egyre színesedő fák alatt, éttermek, gyógyfürdők vagy vitorlázás az aranyhídon. Elmondjuk, mitől él ősszel a Balaton.

1. Lehet borozni

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kevés olyan település van a Balaton körül, ami komoly bortermelő múltjára való tekintettel ne tartana szüreti mulatságokat. Így akár a déli, akár az északi parton szeretnénk pihenni, ebben az időszakban 10 kilométeres körzetben biztosan találunk legalább egy szüreti felvonulást. Egy kis karneváli hangulat is úrrá lesz ilyenkor a résztvevőkön, a legtöbb helyen ugyanis beöltöznek, vagy korabeli ruhákba vagy madárijesztőnek, esetleg egy nagy csuhába szürke barátnak. Ilyenkor érdemes végigjárni a helyi pincészeteket is, és megízlelni a gazdák büszkeségét, az újbort.

Mit ajánlunk?
Badacsonyi Szüret (09. 9-11.); Szüreti Napok, Tihany (09. 9-11.); Murcifesztivál, Ábrahámhegy (10. 01.); Szüreti Felvonulás, Balatonakali (10. 08.); Borteraszokat, még több borteraszt, borászokat kiemelkedő konyhával

2. Lehet gyalog- és bringatúrázni

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Biciklire pattanni és körbekerekezni akár az egész Balatont, vagy megmászni a Káli-medence tanúhegyeit, sokkal kellemesebb ősszel, mint nyáron. Egyrészt mert nem ájulunk le a bicikliről a 40 fokban, és nem fulladunk ki az első száz méter kaptató után, másrészt mert sokkal kisebb a forgalom, és a színes levelekkel tarkított táj lélegzetelállító. Azt tudjuk, hogy a Balaton fentről-lentről, közelről-távolról, szóval mindenhonnan szép, így bármelyik bringatúra útvonalát érdemes felfedezni.

Mit ajánlunk?
Káli-medencét gyalog és biciklin is, tanösvényeket, Siófok-Törekit, Matula bácsi gunyhóját a Kis-Balatonnál és a buddhista szentélyt, kilátókat, a Kiserdőt Zamárdi nyugati végén a Szamárkővel

3. Lehet jókat enni

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szerencsére a Balaton-régió gasztro fejlődésének köszönhetően nem fordulhat elő, hogy túráink során ne találjunk nyitva egy-egy éttermet vagy borászatot, ahol kipihenhetjük a fáradalmainkat, és erőt gyűjthetünk a következő kaptatóhoz. A paletta egyre bővül, és egyre többen vállalják be, hogy ősszel és télen is nyitva tartanak, ha egyelőre ez nem is gazdaságos. Ördögi kör ez ugyanis: a vendéglátók mindig azt mondták, miért legyenek nyitva, ha nincs vendég, a vendégek pedig azt, miért jöjjenek ide, ha nincs nyitva semmi. Most több borászat és étterem megtette az első lépést. A második rajtunk múlik.

Mit ajánlunk?
Kistücsök, Chianti, Villa Medici, Pura Vida Dine, Mi a Kő, Kővirág, Télikert, Márga Bisztró, BL Yachtclub, Bistro Sparhelt, Carpaccio Étterem, Sáfránkert Vendéglő
(Ez nem a teljes, ősszel is nyitva tartó éttermek listája, hamarosan összegyűjtünk egy részletesebb válogatást)

4. Lehet stílusos hálószobában aludni

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Túllépve a „Zimmer frei” letűnt világán, a Balaton körül nagyon jó szálláshelyeket találtok, ahova megérkezni egyáltalán nem nehéz, elindulni onnan viszont szinte lehetetlen. A szállásadók nemcsak a kényelmünkre figyelnek, hanem arra is, hogy a tájhoz illő hangulatban alakítsák ki vendégházaikat, megőrizzék a természetességet, ugyanakkor a szükséges technikai feltételek biztosítottak legyenek. Választhatunk már egészen modern szállodák és parasztházakból lett autentikus szálláshelyek közül is.

Mit ajánlunk?
Ebből a három cikkből az összes helyet.

5. Beindul a wellness-szezon

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hideg beálltával sem kell lemondanunk a lazító fürdőzésekről. Wellness szállodákat egyáltalán nem nehéz találni, Igalon és Csisztapusztán, vagy a mindenki által ismert Hévízen pedig olyan gyógyfürdőkben csobbanhatunk, amelyeknek vizei oldott ásványianyag-tartalmuk miatt még azt a betegséget is meggyógyítják, amelyekről nem is tudtuk, hogy van nekünk.

Mit ajánlunk?
Ezeket a helyeket mindenképpen.

6. Lehet múzeumba járni

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az egyik legjobb időtöltés ősszel híres balatoni múzeumokat látogatni, pontosan azokat, amelyek nyáron kimaradtak. Szerencsére már a Balaton körül is találunk interaktív múzeumokat is, ahol a karót nyelt magatartás helyett megfoghatunk, megszagolhatunk, kipróbálhatunk egy csomó dolgot. Ez nemcsak abban segít, hogy a gyerekek játszva tanuljanak, de valljuk be: még mi, felnőttek is élvezzük.

Mit ajánlunk?
Náluk és náluk nem fogtok csalódni, Keszthely még mindig igazi múzeumváros, de állatokat is nagyon sok helyen nézhettek.

7. Lehet piacra járni

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A közkedvelt piacokról a nyár végén sem kell lemondanunk. Még ilyenkor is vehetünk magunknak házi szörpöket, sajtokat, szalámikat, amiket elmajszolhatunk a balatoni estéken, vagy magunkkal vihetünk a nagyvárosokba, becsempészve kamránkba a Balaton ízeit. Az itteni piacokon szem előtt tartják, hogy helyi termelők áruljanak és itt termett alapanyagokból készítsék a finomságokat.

Mit ajánlunk?
két leghíresebbet mindenképpen, de ha kisebb piacokat is kerestek, itt és itt is mutatunk róluk egy-egy gyűjtést.

8. Lehet vitorlázni

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A hullámokat szelni egy jó vitorlás fedélzetén vagy egy nyugodt hajón szintén nem nyárhoz kötött. Sőt! Az őszi vitorlázásoknak különös hangulata van. Nem viszi már a víz a strandokon sikoltozó-nevetgélő gyerekek hangját, nem dübörög a fülünkbe valamelyik távoli koncert mélynyomója, csak a végtelen csend ölel körül. Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy saját vitorlásra pattanjunk, az élményt akkor sem kell kihagynunk. Már számos helyen (leginkább a városokban) bérelhetünk vitorlást, akár kapitánnyal is.

Mit ajánlunk?
Ha van vitorlásotok, akkor jó szelet kívánunk, ha pedig bérelni szeretnétek, ezekenhelyeken érdemes érdeklődni.

9. Lehet ősszel is programokat keresni

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Nem maradunk program nélkül sem a Balatonnál ősszel. Szeptemberben még tart a MOL Nagyon Balaton, a már említett szüreti mulatságok mellett pedig Márton-napkor is remek kínálattal állnak elő a borászatok és az éttermek. Lesz természetesen süllőfesztivál Szigligeten, Garda Fesztivál Tihanyban, hamarosan a borvacsorák is beindulnak, koncertekből, és színházi előadásokból pedig szintén nem lesz hiány.

Mit ajánlunk?
Íme, a szeptemberi gyűjtésünk.

10. Nyugalom

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A tizedik és legfontosabb ok az, ami az előző kilenc pontot is átjárja, de önmagában is megállja a helyét: a nagybetűs Nyugalom. Sokan talán nem is igénylik a hangos mulatságokat, a minden figyelmünket lekötő rendezvényeket, egyszerűen csak szeretnek kiülni egy sziklaszirtre vagy valamelyik borászat lugasos terasza alá, és bámulni a tájat, olvasni vagy épp beszélgetni. Egy kicsit lelassulni, befogadni az ősz színeit, illatait, fényeit, mert a Balaton ebből minden ősszel kiemelt dózist ad.

Mit ajánlunk?
A tavalyi galériánkat, amely megmutatja nagy képekkel, mire gondolunk.

Hasonló tartalmak