Tizenegyedik alkalommal adták át a Borászok Borásza-díjat, amelyet idén Jásdi István csopaki borász vehetett át.

Április 28-án adták át a Borászok Borásza-díjat a fővárosi New York-palotában. Az ötven legjobb hazai borász közös döntése értelmében a csopaki Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben. A díjátadó gálavacsorán a Borászok Barátja-különdíj és a Borászok Borásza Ösztöndíj is gazdára talált.

A kitüntető címet még 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál bortermelő-kommunikációs szakember a Kárpát-medence borászai számára. „Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat.” – írja a Vinoport.hu. A kiválasztási folyamat során a korábbi tíz Borászok Borászai egyenként megalkotják a saját „ötvenes” listájukat az általuk legjobbnak tartott borászok neveivel. A jelöltek hagyományosan kétkörös szavazással választják meg maguk közül a győztest: a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül kerül ki az év „Borászok Borásza”.

Jásdi István 1998-ban alapította birtokát Csopakon. „Pár soros ingatlanhirdetés volt, egy negyven méteres balatoni pince és egy présház, eszünk ágában sem volt megvenni. Mégis lejöttünk, megnéztük. A présházból feljőve eldöntöttük, leköltözünk Pestről, megvesszük, felújítjuk és a pincében megint bor lesz! – nyilatkozta korábban nekünk. Jelenleg elsősorban terroir borokat készít, hiszen kiemelten fontosnak tartja, hogy egy-egy terület különlegességéről, speciális adottságáról szóljon a bor, de az olaszrizling reneszánsza körül bábáskodók egyikeként is emlegetik.