Hajlamosak vagyunk félve közelíteni a központi, turisták által gyakran látogatott helyekhez. Ennek nem a sznobéria az oka, sokkal inkább a számolhatatlan mennyiségű faragott almával, tucatfogásokkal és mirelit krumplival felszerelt turistacsapda. Elhelyezkedése miatt akár a balatonfüredi Bujtor-szobortól néhány méterre található Vitorlás Étterem is lehetne ilyen hely, mégsem lesz az. Hiszen nem minden étterem emeletén találunk interaktív, vitorlázásról szóló múzeumot.

Vitorlás már régi játékos. Az étterem helyén korábban egy hajóműhely állt, amelyben 1880 óta építettek hajókat. A szomszédos jacht klub közösségi helyként, klubházként is használta az eredeti épületet, és ez ma sincs másképp.

Az étterem sem ma nyitott: 2011-ben újították fel a helyet, és igyekeztek minél jobban átörökíteni a hajóépítő műhelyt is: ezért találkozhatunk a télikertjükben és a fenti teraszon árbocokkal, a virágágyások némelyike pedig ladikot, csónakot formáz, de igazi csónakból átalakított székre is ülhetünk a beltérben. És ezért találunk az emeleten egy interaktív kiállítást, amely után nehéz visszatérni a szárazföldre. Még akkor is, ha valójában el sem hagytuk azt.

Ahol mindenképpen túléled a vihart

A múzeum 2015-ben nyitott, az önkormányzat működteti, de az étterem tulajdonosai biztosítják hozzá a helyiséget. A Vitorlázeum (ezt a szót azért szokni kell) a balatoni, s persze ezen belül a füredi vitorlázás történetét mutatja be. A legnagyobb terem az a helyiség, amelyik igény szerint sajtótájékoztatóknak, rendezvényeknek adhat otthont. A padlón gigantikus méretű balatoni térképet látunk, érintés-érzékeny kis szőnyegekkel, kapcsolókkal.

A falakon tv-készülékek tucatjai, rajtuk különböző kisfilmrészletek futnak. A pályázati pénzek bevonásával berendezett épület valójában egy, itthon még nem annyira megszokott interaktív kiállítási tér, amely nem csak a gyerekeknek nyújthat kikapcsolódást. Mi vagyunk az élő bizonyíték arra, hogy a felnőttek éppolyan önfeledten irányítják a hajómodelleket, mint a gyerekek, igaz, erre csak akkor jövünk rá, amikor azon kapjuk magunkat, hogy egy rugós szörfdeszkán egyensúlyozunk.

A teraszon hajót kormányozhatunk, de akár vasmacskát is leengedhetünk. Audio guide segít bennünket a teljes kisfilmek megértésében, és egy szimulátorban azt is kipróbálhatjuk, milyen az, ha viharba kerülünk a Balatonon. Jó időben a díjmentesen kipróbálható távcső is sláger lehet, azért is, mert nemcsak a panorámát lehet vele szemügyre venni, de beláthatunk vele a jacht klubba is.

Forgalom? Az van.

A kiállításon kiderül, hogy a klubház eredetileg kicsit odébb állt (erről fénykép is készült), de ez semmit nem von le sem az étterem, sem a múzeum értékéből. Rostási Péter, a Vitorlás üzletvezetője szerint nagyon lerobbant állapotban vették át a helyet: „Az előző tulajdonos már nem költött rá, gyakorlatilag újra kellett építeni az egészet”. A korábbi elhanyagoltság érthetetlen, hiszen egy komoly múlttal rendelkező épületről van szó Füred egyik legforgalmasabb helyén.

A földszinti télikert egyik pillérén hírességek aláírásainak százait látjuk. A szignóoszlop ugyan kilóg a visszafogottan elegáns designból, de nagyon családiassá teszi a hangulatot.

A központi helyszín – éppen azért, mert kivételes – nemcsak vonzóerő, de adott esetben akár ijesztő is lehet. "Forgalmas hely, a vendégek azt hiszik, nagyon drága lesz" – mondja az üzletvezető. "Erre szoktam azt mondani, hogy annyi pénzt, amennyiért nálunk meg lehet vacsorázni vagy ebédelni, könnyedén ott hagyok bármelyik kolbászsütödében a parton." Az étlap korrekt, kínálatban és árakban pedig azt hozza, amit egy kikötős étteremtől várnánk. A levesek 700-1700 Ft között mozognak, attól függően, hogy tálban vagy csészében kérjük, a főételek pedig 2-4000 Ft környékén lesznek.

Mi a roston sült fogast kóstoltuk salátával, és nem csalódtunk: a hal gyakorlatilag olvadt a szánkban, és a saláta sem volt túl fűszeres, csak épp amennyire kell. Ugyanúgy, mint minden más vendéglátó, a Vitorlás sem tud közvetlenül a Balatonból kifogott halat adni, köszönhetően a sokak által kritizált halgazdálkodási törvénynek, így a fogast kénytelenek halgazdaságtól rendelni.