Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

A New York Kávézóban tanultak, most Siófokon sütnek

A Siófokon csak „Dominós Ildi”-ként ismert Szabóné Nochta Ildikó már 1986 óta vállalkozik a városban. Férjével sokáig leginkább ruhákkal foglalkoztak, de néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a gyerekkori álmukat megvalósítva cukrászkodásba kezdenek. Visszaültek az iskolapadba, aztán pedig a nagymama tapasztalatával és a New York Kávéházban tanultakkal felvértezve elkezdtek olyan sütiket csinálni, amiknek minden morzsáján meglátszik az odafigyelés.

Minden a bakonyi nagyival kezdődött

„A nagymamám egy kis, bakonyi faluból származott,” kezdi Ildikó a mesélést, „aztán Pesten szolgált a háború előtt, polgári családoknál. Ott tanult meg igazán jól sütni-főzni, és amikor hazament a szülőfalujába, kisebb szenzációnak számított, amit ott bemutatott. Előtte arrafelé legfeljebb kuglófokat, száraz süteményeket csináltak édességnek, de aztán jött ő, és megsütötte az első tortát a faluban. Ettől fogva ő lett a lakodalmak sütőasszonya. Én tőle tanultam először.”

Az igazi lökést viszont az adta, amikor Ildikó lánya is elvégezte a cukrászképzést. Ekkor döntöttek úgy a férjével, hogy belevágnak ők is. Gyakornoknak rögtön a híres budapesti New York Kávéházba kerültek, onnan hozták az alapokat is. „Ott belénk verték, hogy az alapanyagnak jónak kell lennie, ez nagyon fontos,” mondja Ildikó. „A piskóta az rendes piskóta legyen, természetellenes aromák ne kerüljenek semmibe, amit csinálunk.”

Osztrák-magyar süti, olasz kávé

A süteményeiken érződik, hogy ezt a vállalást a saját, már harmadik éve működő cukrászdájukban is komolyan veszik. Saját találmányuk, a Melba-szelet (590 Ft) egy mandulalisztes piskótafelvert az alján egy mogyorós, roppanós réteggel, mascarponés krémmel és a tetején karamellával. Finom, puha a krém, a roppanós réteg sem ázott át, olyan, mintha épp most készült volna.

Hasonló a tapasztalatunk a lakmuszpapírként kipróbált 2016-os ország tortájával, az Őrség zöld aranyával (690 Ft) és a csokoládés Fekete-erdő varázzsal (590 Ft) is. Bár Ildikó említi, hogy nyitnának a francia és az olasz vonal felé is, elsősorban az osztrák-magyar krémes, tortás vonal képviselteti magát, tisztességes minőségben.

A fagyi viszont olasz, ahogy a kávé is (Pascucci), a kávékeveréket pedig úgy választották ki, hogy a kifejezetten édes ízek mellett is tudjon érvényesülni.

Eperből, nem porból

A Melbában sok turista és átutazó is megáll, de (részben az egész éves nyitva tartás miatt), a helyiek közül is sokan ideszoktak már. A siker és a bizalom Ildikónak azért is esik különösen jól, mert magas lécet kellett megugraniuk – nem csak azért, mert rajtuk kívül a Villa Gréta és a Mandara is két, kifejezetten erős cukrászda Siófokon. „Ismert kereskedő vagyok a városban, tudják az emberek, hogy nálam minőséget lehet kapni, akár ruháról, akár gyerekjátékról, vagy bármi másról legyen szó. Amikor megnyitottuk a Melbát, akkor se adhattam rosszabbat, ezért inkább vállaltam, hogy itt mondjuk egy epermousse eperből legyen és ne porból. Ez nehezebb út, de kifizetődőbb.”  

Hasonló tartalmak

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Balatoni reggelizőhelyek, amelyek télen is nyitva tartanak

?>

Olyan helyeket ajánlunk, ahová télen is beülhetünk egy finom brunchra, hogy fenséges reggelivel indítsunk el egy szuper téli balatoni napot.

Neked ajánlott

A