Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szállás

szerkesztés

Vendégségbe jössz a környék ízeihez - Pálos Vendégház

Szerzők

  • Mizsei Bernadett

2017. 01. 17. 18:07

Végtelen csend, erdő, udvar végében csörgedező patak, búbos kemence, házi sonka és frissen sült kenyér reggelire: igen, Zalacsányban ez itt falusi romantika a sokadikon. Pedig a Pálos Vendégház tulajdonosainak tényleg ezek jelentik a mindennapokat, amelyet ugyanúgy szívesen megosztanak hátizsákos turistákkal és inkognitóban érkező külföldi szállodatulajdonosokkal is. Ez még csak a kezdet: tavasszal már szabadtéri színpad is lesz a birtokon, és vadasparkot is terveznek dámszarvasokkal.

Badacsonyi Tamás jogászként dolgozott (és pályázati tanácsadó céget a mai napig működtet Budapesten), de feleségével, a közgazdász Nikivel egyre inkább vágytak a vidéki életre. Tamás a környékről származik, Niki szerencsi, így sosem állt tőlük messze a vidéki lét. A Zalacsány mellett található 3000 négyzetméteres örvényeshegyi területet Tamás édesapja vásárolta meg sok éve, amikor a környéken vadászott. Egy helyi idős bácsi beszélte rá azzal a jelszóval, "hátha egyszer jó befektetés lesz". Igaza lett.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tamásék a Balaton-felvidék építészeti stílusjegyeit szépen megmutatva építettek itt egy vendégházat, macskalépcsővel, vakolatdísszel, hasas oszlopokkal és kódisállással. Nem csak az építészetben hagyománytisztelők, hiszen a vendégház egy pálos kolostorról kapta a nevét, amely egészen véletlenül itt, Örvényeshegyen állt a középkorban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Amint az ember belép, rögtön otthon érezheti magát. A nagy közösségi tér közepén búbos kemence áll, kis konyhapult a sarokban, egy hosszú, körülülhető faasztallal, babzsákok és sok-sok könyv. Mikszáth-művek és a Jókai-összes sorakoznak a polcokon, a földön szerteszét színes gyerekjátékok, az ablakokból az erdőre látunk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Itt él a Badacsonyi család is, a szülők és két gyerek: Vili és Julcsi. Azt mondják, sok vendég azt szereti igazán, hogy ők is itthon vannak, mert éppen ez a közvetlenség, a pogácsák és a pálinkák jó szívvel kínálása különbözteti meg őket a tömegszállásoktól.

A szobákban álló bútorokat Niki tervezte, és Erdélyben készültek, igazi kárpáti fenyőkből. A ház asszonya csodásan ötvözte bútoraiban a tulipános ládák motívumainak kedves mesevilágát a modern kényelemmel és praktikummal. Négy szobával működik a vendégház, a hatalmas franciaágyak mindegyikhez ugyanúgy járnak, mint a saját fürdőszoba. A szobák ára szezononként eltérő, télen már 15 ezer Ft-ért, főszezonban 20 ezer Ft körüli összegért szállhatunk meg náluk. A pontos árakat itt találjátok, és árajánlatot is ugyanitt tudtok kérni tőlük. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szálláshoz jár reggeli, amely szigorúan kerüli a bolti gépsonkás, kis dobozos lekváros vonalat. Helyette szó szerint a környék ízeit kapjuk házi alma- és szőlőlével, a környékbeli gazdák által készített sajtokkal, kolbászokkal és helyben sütött pékáruval.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A mindenhol kapható joghurtnál és tojásrántottánál többet szeretnének adni, pontosan azért, mert céljuk, hogy bemutassák vendégeiknek, mi mindent tud a helyi gasztronómia.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csak mézből 12 fajta közül válogathatunk, amelyek a szomszéd méheinek köszönhetően landoltak a Pálos Vendégház reggelizőasztalán. Badacsonyiék szerint a jó reggeli nagyon fontos, mert ha az a vendég ínyére való, akkor csak ezért a gasztroélményért is visszatér. Az á la carte étkeztetés nem céljuk, de külön kérésre főznek nagyobb társaságoknak is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A pincéjüket külön helyiségben találjuk, mi akár a felnőttek játszóterének is kikiáltanánk. Részben természetesen a borok miatt, amelyek között ugyanúgy találunk titkos környékbeli (Dóka Éva Pincészete), Balaton-felvidéki (Effendy-vin) és Balatontól kifejezetten távoli (Gere, Dúzsi) palackokat is. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ennél azonban különlegesebbek a kivetítőre néző moziszékek és a kis bárpult. A ház leleményes kialakításának köszönhetően pedig még a pincéhez is tartozik terasz, ami majd jó időben nyeri el igazi funkcióját. Ha nem fér el mindenki a Pálos Vendégházban, Badacsonyiék szívesen segítenek a faluban szálláshelyet találni mindenkinek, mert Örvényeshegy szempontjából több értelmét látják, ha rivalizálás helyett összefognak a helyi szolgáltatókkal. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Annak, aki kéri, segítenek programötletekkel is. Ilyen például a kajakozás a Hévízi-patakon, biciklitúrák a Balaton vagy a Kis-Balaton környékére, madár- és vadmegfigyelő séták. A vadászvendégeknek vadászatokat is szerveznek, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal is jó kapcsolatuk alakult ki, így egyedi túrákat is tudnak szervezni a Kis-Balaton eldugott, nagyközönség számára zárt területekre is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„Áprilistól októberig a közeli golfpályának köszönhetően rengeteg golfos vendég száll meg nálunk. A legnagyobb elismerés, hogy bár többen közülük tehetős szállodatulajdonosok, nem a közeli színvonalas hotelek valamelyikében, hanem nálunk szállnak meg. Azt mondják, még az öt csillagért sem cserélnék fel azt, hogy a háborítatlan természetben, végtelen csendben költhetik el a reggelijüket, és senki nem zavarja őket” – mesélte nekünk Tamás.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Badacsonyiék egyelőre mégsem dőltek hátra. A háromezer négyzetméter időközben ötvenezerre dagadt, a növekvő hellyel pedig nőtt a fantáziájuk is. Már a felújítást is részben önerőből, részben pályázatokból fedezték, az idén nyárra felépülő szabadtéri színpadhoz pedig ismét nyertek forrásokat. Május 27-től már kulturális rendezvényekkel készülnek fel a nyárra, a programsorozatot pedig – figyelem, ismét hagyományőrzés! – a Magyar Pálos Renddel együttműködésben szabadtéri misével nyitják meg.

Terveik között szerepel, hogy a ház alatt található patakpartról indulva egy, az erdőbe benyúló kirándulósétányt szeretnének kialakítani, és ha minden jól megy, már nyárra megérkezik másfél hektáron elterülő saját vadasparkjukba 16 dámszarvas. Remélik, hogy nyárra elkészül egy külön vendégházuk is, további szobákkal és egy családi apartmannal. A hatalmas területnek köszönhetően pedig jó időben kempingezni is lehet majd a birtokon. 

Hasonló tartalmak

Admin mode