Végtelen csend, erdő, udvar végében csörgedező patak, búbos kemence, házi sonka és frissen sült kenyér reggelire: igen, Zalacsányban ez itt falusi romantika a sokadikon. Pedig a Pálos Vendégház tulajdonosainak tényleg ezek jelentik a mindennapokat, amelyet ugyanúgy szívesen megosztanak hátizsákos turistákkal és inkognitóban érkező külföldi szállodatulajdonosokkal is. Ez még csak a kezdet: tavasszal már szabadtéri színpad is lesz a birtokon, és vadasparkot is terveznek dámszarvasokkal.

Badacsonyi Tamás jogászként dolgozott (és pályázati tanácsadó céget a mai napig működtet Budapesten), de feleségével, a közgazdász Nikivel egyre inkább vágytak a vidéki életre. Tamás a környékről származik, Niki szerencsi, így sosem állt tőlük messze a vidéki lét. A Zalacsány mellett található 3000 négyzetméteres örvényeshegyi területet Tamás édesapja vásárolta meg sok éve, amikor a környéken vadászott. Egy helyi idős bácsi beszélte rá azzal a jelszóval, "hátha egyszer jó befektetés lesz". Igaza lett.

Tamásék a Balaton-felvidék építészeti stílusjegyeit szépen megmutatva építettek itt egy vendégházat, macskalépcsővel, vakolatdísszel, hasas oszlopokkal és kódisállással. Nem csak az építészetben hagyománytisztelők, hiszen a vendégház egy pálos kolostorról kapta a nevét, amely egészen véletlenül itt, Örvényeshegyen állt a középkorban.

Amint az ember belép, rögtön otthon érezheti magát. A nagy közösségi tér közepén búbos kemence áll, kis konyhapult a sarokban, egy hosszú, körülülhető faasztallal, babzsákok és sok-sok könyv. Mikszáth-művek és a Jókai-összes sorakoznak a polcokon, a földön szerteszét színes gyerekjátékok, az ablakokból az erdőre látunk.

Itt él a Badacsonyi család is, a szülők és két gyerek: Vili és Julcsi. Azt mondják, sok vendég azt szereti igazán, hogy ők is itthon vannak, mert éppen ez a közvetlenség, a pogácsák és a pálinkák jó szívvel kínálása különbözteti meg őket a tömegszállásoktól.

A szobákban álló bútorokat Niki tervezte, és Erdélyben készültek, igazi kárpáti fenyőkből. A ház asszonya csodásan ötvözte bútoraiban a tulipános ládák motívumainak kedves mesevilágát a modern kényelemmel és praktikummal. Négy szobával működik a vendégház, a hatalmas franciaágyak mindegyikhez ugyanúgy járnak, mint a saját fürdőszoba. A szobák ára szezononként eltérő, télen már 15 ezer Ft-ért, főszezonban 20 ezer Ft körüli összegért szállhatunk meg náluk. A pontos árakat itt találjátok, és árajánlatot is ugyanitt tudtok kérni tőlük. 

A szálláshoz jár reggeli, amely szigorúan kerüli a bolti gépsonkás, kis dobozos lekváros vonalat. Helyette szó szerint a környék ízeit kapjuk házi alma- és szőlőlével, a környékbeli gazdák által készített sajtokkal, kolbászokkal és helyben sütött pékáruval.

A mindenhol kapható joghurtnál és tojásrántottánál többet szeretnének adni, pontosan azért, mert céljuk, hogy bemutassák vendégeiknek, mi mindent tud a helyi gasztronómia.

Csak mézből 12 fajta közül válogathatunk, amelyek a szomszéd méheinek köszönhetően landoltak a Pálos Vendégház reggelizőasztalán. Badacsonyiék szerint a jó reggeli nagyon fontos, mert ha az a vendég ínyére való, akkor csak ezért a gasztroélményért is visszatér. Az á la carte étkeztetés nem céljuk, de külön kérésre főznek nagyobb társaságoknak is.

A pincéjüket külön helyiségben találjuk, mi akár a felnőttek játszóterének is kikiáltanánk. Részben természetesen a borok miatt, amelyek között ugyanúgy találunk titkos környékbeli (Dóka Éva Pincészete), Balaton-felvidéki (Effendy-vin) és Balatontól kifejezetten távoli (Gere, Dúzsi) palackokat is. 

Ennél azonban különlegesebbek a kivetítőre néző moziszékek és a kis bárpult. A ház leleményes kialakításának köszönhetően pedig még a pincéhez is tartozik terasz, ami majd jó időben nyeri el igazi funkcióját. Ha nem fér el mindenki a Pálos Vendégházban, Badacsonyiék szívesen segítenek a faluban szálláshelyet találni mindenkinek, mert Örvényeshegy szempontjából több értelmét látják, ha rivalizálás helyett összefognak a helyi szolgáltatókkal. 

Annak, aki kéri, segítenek programötletekkel is. Ilyen például a kajakozás a Hévízi-patakon, biciklitúrák a Balaton vagy a Kis-Balaton környékére, madár- és vadmegfigyelő séták. A vadászvendégeknek vadászatokat is szerveznek, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal is jó kapcsolatuk alakult ki, így egyedi túrákat is tudnak szervezni a Kis-Balaton eldugott, nagyközönség számára zárt területekre is.

„Áprilistól októberig a közeli golfpályának köszönhetően rengeteg golfos vendég száll meg nálunk. A legnagyobb elismerés, hogy bár többen közülük tehetős szállodatulajdonosok, nem a közeli színvonalas hotelek valamelyikében, hanem nálunk szállnak meg. Azt mondják, még az öt csillagért sem cserélnék fel azt, hogy a háborítatlan természetben, végtelen csendben költhetik el a reggelijüket, és senki nem zavarja őket” – mesélte nekünk Tamás.