A január nagy kérdése minden évben most is aktuális: befagy-e a Balaton. Ha igen, a korcsolyázás és fakutyázás a tavon elhozza a tél legjavát, de ha nem, akkor sem kell megijedni. Remek téli programnak ígérkezik a gőzölgő Hévíz-lefolyón való hajókázás, de remek túrák is indulnak kilátókhoz és várakhoz egész hónapban. A teljes balatoni olaszrizling-felhozatalt végigkóstolhatjuk a Jásdi Borteraszon, a Laposa család pedig vulkanikus menüsort kínál a szekszárdi borok mellé. Közben hónap végén zárul egy fontos kiállítás, Kaposváron pedig Shakespeare-összes művét megismerhetjük két óra alatt.

Télen is nyitva tartó éttermek

Nem könnyű a nyári végtelen mennyiségű étterem, lángosozó és burgerező közül kiválogatni a Balatonon, hogy melyik az, amelyik télen is nyitva van. Mi körbenéztünk, találtunk is több mint harminc jó helyet, a listánkat itt találjátok.

Korcsolyázás a tavon

Idén januárban annyi mínusz hőmérsékletet kaptunk a téltől, mint (kis túlzással) az utóbbi öt évben együtt, ez pedig példátlanul vastag jégtakarót hozott a Balatonra. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze, hol jelöltek ki hivatalos korcsolyapályákat a tavon.

S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve – Kaposvár (január 7.)

Szeretjük az irodalmi ámokfutásokat, főleg, ha a jó öreg William darabjait láthatjuk sitcomként – mind a 37-et, két órába sűrítve. A darab nyaktörő sebességgel pereg, úgy, hogy a társulat három tagja játssza a férfi és női, fiatal és öreg szerepeket. Othello történetét egy gengszterrap kelti életre, a történelmi drámákat egy amerikaifutball-meccs keretei között jelenítik meg, a Hamletet pedig húsz másodpercben foglalják össze. A darabot január 7-én láthatjátok a kaposvári Együd Árpád Művelődési Központban, a Csiky Gergely Színház előadásában.

Évnyitó geotúra a Pécselyi-medencében (január 8.)

Ha épp még nem fagyott be a Balaton vize, de mégis közel éreznénk magunkat a természethez, akkor Pécselyen egy patakkal körülvett templomot, egy fenyves borította dombot, egy kőfejtő labirintusszerű bányagödreit, egy karsztforrást és egy Zádor-kút névre hallgató, az átlagos vízhozam tízszeresével rendelkező forrást is megtekinthetünk január 8-ánBakony-Balaton Geopark vezetett túráján.

Holdfénytúra a Tátikához – Zalaszántó (január 13.)

Ha szerencsénk van, akkor némi hóréteg fogja borítani a tájat, némi plusz fényt biztosítva ijedősebb túratársainknak a január 13-án a Tátika várához vezető holdfénytúrán, ami vaskori temetőhalmok között, vadregényes erdőrezervátumon keresztül vezet. A vár három évszázadon keresztül állt büszkén a Keszthelyi-fennsík 413 méter magas bazalthegyén, amíg a törökök el nem pusztították. A terepviszonyok miatt ez a túra csak edzettebbeknek (és bátrabbaknak) ajánlott! Az ingyenes túrára itt tudtok jelentkezni.

Hévízi-lefolyó vízitúra (január 15. és 29.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park jóvoltából januárban két napon is lecsordogálhatunk a télen is meleg vizű Hévízi-lefolyón, ahol a gőzölgő patak felett különféle tündérrózsák és vízi madarak, mint például a tőkés réce, szürke gém és a nagykócsag is előfordulnak. Az akváriumtisztaságú vízben apró halakat, a nádasban pedig akár jégmadarat is láthatunk – már ha éppen nem tejköd úszkál a víztükör felett. Ha pedig fennáll a vízbe esésünk lehetősége, vigyünk magunkkal pótzoknit. A jelentkezés módját és további információt itt találtok.

Marie Jones – Kövek a zsebben – Kaposvár (január 20–31.)

Két ember formál meg a színpadon másik tizenötöt – nem, nem a költségcsökkentés miatt alakult így Charlie és Jake, a két statiszta története. A 2001-ben a legjobb vígjáték díját elnyerő Kövek a zsebben darabban ők ketten együtt próbálják meg túlélni a forgatás nehézségeit, a filmsztárok olykor elviselhetetlen allűrjeit, a kisváros emblematikus „őslakosait”, és közösen keresik a kiutat Kerryből egy jobb életbe. A Csiky Gergely Színház debütáló előadását január 20-án láthatjátok az Együd Árpád Művelődési Központban.

II. Vince napi Borparádé – Vonyarcvashegy (január 21.)

Ágnes napján ugyan, de borral és díjnyertes sajtokkal ünneplik Vonyarcvashegyen, a Festetics Helikon Tavernában a Vince-napot. A hagyomány szerint ez azért jeles nap, mert Vince napján sok bort kell inni, hogy bőséges legyen a termés. A Kristinus, az Istvándy és a Szászi Pince nevei egyet jelentenek a minőségi borokkal, de emellett szakmai előadásokkal, kézműves vásárral és a Vászolyi Sajtmanufaktúra jóvoltából a legfinomabb balatoni sajtok vásárával is várják a vendégeket.

Vörös és Fehér Borvacsora – Badacsonytomaj (január 21.)

Mi történik, ha a szekszárdi Sebestyén Pincészet szövetkezik a Laposa Borbirtokkal? Egy vulkanikus menüsor születik libamájbonbonnal, céklamousse-szal, konfitált malacpofával, amit szintén január 21-én ehetünk végig Badacsonytomajon. Ezeket leöblítendő, külön erre az alkalomra hangolt vörös- és fehérborokból álló borsorral készülnek a szervezők. Az asztalok száma véges, úgyhogy érdemes minél előbb foglalni!

Fischer Annie-ösztöndíjasok koncertje – Keszthely (január 24.)

Fischer Annie
tízévesen debütált zongoristaként, így egyértelmű, miért az ő nevét viseli az az ösztöndíj, amely tehetséges fiatal hangszeres és énekes szólisták pályakezdéséhez nyújt segítséget. Január 24-én, a keszthelyi Balaton Színházban tartott koncerten fellép többek közt a Junior Prima díjas Szabó Marcell zongoraművész, a Weiner Leó Országos Kamarazene versenyen első helyezést és Beethoven külön díjat elért Baranyai Barnabás csellista, valamint Nyári László hegedűművész, aki nemzetközi és hazai versenyeken is többször vitte már el a fődíjat.


Olaszrizling szerintünk – Csopak (január 28–29.)

Lehetne többet is, mint két napot szentelni a balatoni olaszrizlingnek, de az Olaszrizling szerintünk borhétvégénél átfogóbb programot nem találunk a témában. 30 borászat képviselteti magát január 28–án a Jásdi Borteraszon és a MÁRGA Bisztróban sétálókostoló közben az olaszrizling-ültetvények fennmaradásáról beszélgethetünk, végigkóstolhatjuk a megjelent pincészetek borait, január 29-én pedig mindkét helyszínen díszebéden is részt vehetünk. Az már csak ráadás, hogy megkóstolhatjuk a külön erre az eseményre kreált olaszrizlingkrémest a Bergmann Cukrászdából.

Filmklub: Teljesen idegenek – Kaposvár (január 30. – február 1.)

Az okostelefonok, okosórák és okosvécék korában mindenkiről mindent tudni lehet. Legalábbis szeretjük ebbe a bizonyosságba ringatni magunk, pedig a mindenki zsebében meglapuló kis eszközök rejtegetnek meglepetéseket. Hat barát is abban a hitben ült le vacsorázni, hogy nekik nincs mit titkolniuk egymás előtt, ezért úgy döntenek, hogy az asztalra rakják a mobiltelefonjukat, és bárkinek is jelez a kütyüje, együtt nézik meg a bejövő tartalmakat. Ez pedig pontosan úgy sül el, ahogy gondoljuk. Hazai, azaz olasz berkekben elnyerte, amit el lehetett: megkapta a legjobb filmért és a legjobb forgatókönyvért járó David di Donatello-díjat, de 2016 legjobb vígjátéka is ez lett. Ezt a humorosan fájó, de valóságos történetet láthatjuk a Szivárvány Kultúrpalotában január 30. és február 1. közt mindennap.

Borsos 110 kiállítás – Tihany (január 1–29.)

A nullás kilométerkő megalkotójának életművét mutatja be a tihanyi KOGART galéria, amit január 29-ig látogathatunk. Borsos Miklós képzőművész nevéhez fűződik többek közt Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes és Bartók Béla síremléke, de a tárlat egy egész fejezetet szentel bibliai és mitológiai történetek illusztrációinak is. Az ő nevéhez fűződik a balatonfüredi kikötőben álló Balatoni szél szobor is. Ezeken kívül festményeket, rajzokat és reliefeket is láthatunk.