Most már tényleg el kell ismernünk, hogy itt az ősz, de a Balatonnál nem lesz sok időnk a melankóliára. Gasztóvonalon erős lesz az október: a Márgában, Petrányiéknál és Laposáéknál is tartanak borvacsorát, Bíró Lajos séf pedig a Zománc konyhájában rendezkedik be. Ha nem csak enni szeretnétek, de formában maradni is, csatlakozhattok a füredi futáshoz, aztán megjutalmazhatjátok magatokat néhány pohár ritka pezsgővel a Kredencben. Estére jöhet egy kis kultúra: előkelő balett-előadást, fesztiválokat megidéző koncertet és szőlőben táncolást is választhattok.

Pecsételd körbe a Balatont két keréken! (október 1-31.)

Októberben is folytatódik a Nyitott Balatonhoz kapcsolódó kerékpáros élménytúra: a teljes táv 220 km, de több részletben is teljesíthetitek. A lényeg, hogy gyűjtsétek a pecséteket vagy a QR-kódokat az útba eső Tourinform-irodáknál, nevezetességeknél, éttermeknél és szállásoknál kialakított állomásokon. Ha a teljes tókerülést túl nagy kihívásnak érzitek, választhatjátok a barangoló szintet is. A teljesítők között nyereményeket sorsolnak ki. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyre október 30-ig van lehetőség. További információ ITT!

Őszi Magyar Filmnapok – Keszthely (október 2-8.)

Október első hetében az elmúlt évek legjobb magyar filmjeit láthatjátok a keszthelyi Balaton Színházban. Hétfőn a Fehér istent, kedden Az állampolgárt vetítik, szerdán az Ultra, csütörtökön a Kojot lesz műsoron, vasárnap pedig az Arany Medve-győztes Testről és lélekről. A vasárnapi vetítésre 800 forintért ülhettek be, a többi ingyenes, az Ultra és a Testről és lélekről alkotóival személyesen is találkozhattok a programon.

Margaret Island – Fonyód (október 5.)

Néhány fiatal zenélgetett a margitszigeti platánok alatt. Népdalokat, tábortüzek repertoárját, napjaink akusztikus folk-pop slágereit játszották, ami épp eszükbe jutott. Aztán írni kezdtek, aztán stúdiózni, aztán koncertezni, és mára a magyar könnyűzene fontos alakjává váltak. Október 5-én a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban játszanak (énekesük, Lábas Viki volt gimnáziumában), és a koncert teljes bevételét a hároméves Muszti Borókának, egy daganatos betegséggel küzdő fonyódi kislánynak ajánlják fel.

Füredi Szüret (október 6-8.)

Ismét elfoglalják a Tagore sétányt a Füred-környéki borászok. Október 6-án indul a szüreti mulatság: borfaluval és kézművesvásárral, népi játszóparkkal, koncertekkel és máglyagyújtással. A szombati nap különösen mozgalmasnak ígérkezik: 14:30-kor indul a szüreti felvonulás a Szent István térről, 15:30-tól pedig a tehetséges, fiatal borászokból álló Rizling Generációval tanulhattok meg mustot készíteni.

Siófoki Halfesztivál (október 6-8.)

Különleges gasztó-párosításra készülnek Siófokon: a balatoni halak és a street food kerülnek a hétvége fókuszába. Lesz halpiknik és street food-verseny, de a zenei felhozatal is figyelemreméltó: pénteken (többek közt) Szabó Balázs Bandája játszik, szombaton a Balkan Fanatik, vasárnap pedig a Mary Popkids és a Nagy-Szín-Pad! győztes Lóci játszik zenél.

Badacsonyi tanösvény körtúra (október 7.)

A Badacsony környéke népszerű kirándulóhelyszín, hiszen nem csak pazar tájat kínál, de múzeumokat, éttermeket és persze kiváló borászokat is rejt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetett túráján új oldaláról ismerhetitek meg a hegyet, legalábbis egy szakértő segítségével olyan titkait fedezhetitek fel, amit egyedül talán nem vennétek észre. A túrát Árvai Gábor vezeti, a csapat 11 órakor indul a Szegedy Róza Háztól, majd a Kisfaludy-házat, a Rózsakőt, a Kisfaludy-kilátót, a Kőkaput, a Ranolder-keresztet, a Klastrom kutat és a Bujdosók lépcsőjét érintve ér a Tördemici kilátópontra. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Fut a Füred (október 11.)

Ha ősszel is szeretnétek formában maradni, esetleg egy közös kihívásra vágytok az egész családdal, a Fut a Füred versenyt nektek találták ki. Október 11-én szerdán 14 órától négy korosztályban (óvodások, általános iskolások, középiskolások és felnőttek) és négy távon (600, 1200, 1600 vagy 2400 méteren) mutathatjátok meg mit tudtok. Minden célba ért versenyző emblémázott pólót és frissítőt kap, a korcsoportonkénti 1-3 helyezettek érmet vehetnek át.

Champagne kóstoló a Kredencben – Balatonfüred (október 12.)

Dobai András borbisztrója ősszel is tartja a frontot a Blaha Lujza utcában. Október 12-én, csütörtök este kevésbé ismert, szinte még felfedezetlen, de kiváló minőségű pezsgőket kóstolhattok a Kredencben, a Varros & Co. jóvoltából. A bemutató 19 órától kezdődik, asztalfoglalás erősen ajánlott.

Irie Maffia – Veszprém (október 13.)

Az ősszel együtt a veszprémi Expresszó szezonja is beköszöntött – szinte minden hétvégén dübörögnek a klub hangfalai. Október 13-án pénteken az Irie Maffia érkezik, de egész ősszel érdemes az Expresszó kínálatára odafigyelni: többek között fellép náluk a Halott Pénz és Péterfy Bori is.

Borvacsora a Márgában – Csopak (október 13.)

A csopaki Márga a pannonhalmi Viator Étteremmel közösen ünnepli az őszt. Endrédi Zoltán és Varga Roland házigazda-séfek Gyurik Gáborral kiegészülve készítik el a hat tételes ételsort, melyen olyan különlegességek szerepelnek, mint a mangós körtével és kecskesajttal tálalt marinált tokhal. A nyolc állomásos borkíséretért Kovács Tamás felel a Szent Donát Birtokról és Illés Tamás a Pannonhalmi Apátsági Pincészettől: többek között pezsgővel, rizlinggel, furminttal, kékfrankossal és pinot noirral is készülnek. A vacsora ára 13.900 forint, előzetes regisztráció szükséges.

Rizling Vakáció – Badacsonytomaj (október 14-15.)

Harmadik állomásához érkezett a Badacsonyi Bortriatlon, a borkóstolóval és pecsétgyűjtő játékkal összekötött, badacsonyi túrasorozat. A kezdeményezéshez 12 környékbeli borászat csatlakozott, akik szombaton 10-től 21 óráig, vasárnap 10-től 17 óráig tartanak nyitva, és minden állomáson egyedi ajánlatokkal várják a vendégeket. A Laposa Birtokon például szőlőpréselést és mustkészítés terveznek, az Istvándy Borműhelyben szarvasgombával főznek, a Szegedy Róza Házban ingyenes tárlatvezetésen vehettek részt, a Borbély Családi Pincészetben pedig gulyást ehettek és régi borászeszközöket láthattok. A résztvevők teljes listáját ITT találjátok.

Vylyan-Laposa borvacsora – Badacsonytomaj (október 14.)

Különleges borvacsorára készülnek a Laposa Birtokon, ahol találkozik a villányi vörös és a badacsonyi fehér. A titokzatos vacsoráról nem sok mindent árultak el a szervezők, de annyi biztos, hogy a Vylyan részéről Debreczeni Mónika és Ipacs Szabó István, a Laposa Birtokról pedig Zsófi és Bence mesélnek majd a két borvidékről, és a két pincészet barátságáról.

7. Mozinet Filmnapok – Veszprém (október 20-23.)

Veszprémben is tartogat egy mozimaratont az október: a 7. Mozinet Filmnapokon olyan alkotásokat mutatnak be, amelyek Cannes-ban és a Velencei Filmfesztiválon debütáltak, hazánkban pedig most kerülnek először vászonra. Egyes vetítésekhez előadást is tartanak:  pénteken a Szeretet nélkül előtt Kránicz Bence filmkritikus beszél, a vasárnapi Megtorlás előtt Dr. Szabó F. Andreát hallhatjátok, a hétfői Viszontlátásra odafönt után pedig egy bögre forró tea mellett beszélhetitek meg a látottakat.

Vacsoravendég - Herczeg Ágnes a Petrányi Borteraszon – Csopak (október 21.)

Október harmadik hétvégéjén sem maradunk jó borvacsora nélkül, hiszen Petrányiék pazar panorámája mellé egy elismert borakadémikus, Herczeg Ágnes is érkezik, akiről elég annyit elmondani, hogy ő az első magyar női hallgatója a londoni Masters of Wine Intézetének. Petrányiék borteraszát már méltattuk többször is, ezért hálásak lehetünk az Északipart Magazinnak, hogy összehozzák ezt a szerencsés találkozást az októberi hosszú hétvége előtt. Érdemes sietni, mert október 8-ig még limitált példányszámban lehet kapni kedvezményes jegyeket.

Bíró Lajos séf a Zománcban – Vászoly (október 21.)

Annyira nem maradunk borvacsora nélkül, hogy még választani is lehet, hiszen Vászolyra is érkezik egy ismert arc. Bíró Lajos annyi mindennel foglalkozik, hogy felsorolni is nehéz. Az ő nevéhez kötődik a Bock Bisztró, a Séf utcája és a Buja Disznó(k) a Hold utcai piacon és az idén megnyitott, Margit-szigeti Laza Pala is. Egyszerűbb, ha csak annyit mondunk: séf. Méghozzá egy remek séf, aki amellett, hogy a hagyományos magyar ételeket készíti el korszerűen, szeret kísérletezni is. Ez egybevág azzal a koncepcióval, amit a vászolyi Zománc Bisztrócskában is követnek. Október 21-én ti is tanúi lehettek ennek a találkozásnak, hiszen Bíró Lajos mesterkedik majd a Zománc konyhájában, disznósajtot, zöld kagylót, fejtett babot, véres hurkát, kijevi csirkét készít.

A bisztróban október 7-én is rendeznek egy izgalmas borvacsorát: aznap Ruga Endre, a zebegényi Natura Hill séfje készíti a menüt.

Szigligeti süllőfesztivál (október 21-23.)

Ha még egyszer repetáznátok a balatoni halfesztiválok hangulatából, Szigligeten megtehetitek. Október 21. és 23. között a süllő kerül a középpontba – és főleg a tányérokra a Balaton-parton. Az idén 11 éves rendezvényen különleges halételeket kóstolhattok, helyi borokkal kísérve.

Az édességhegy ünnepe – Somogyvámos (október 22.)

Krisna-völgyben ismét megleshetünk egy különleges (és a legtöbbünk számára szokatlan) hagyományt: a Góvardhana ünnepét. A ceremónia során több mint 2000 kilónyi édességet készítenek el, és ajánlják fel Srí Krisna örömére. A finomságokból „hegyet” építenek, majd szétosztják a vendégek között.

Szentpétervári Balett: A hattyúk tava – Veszprém (október 27.)

A klasszikus balett kedvelői véssék be a naptárba október 27-ét, hiszen Veszprémbe érkezik a Szentpétervári Balett Színház. Nem is akármilyen produkciót láthatunk: A hattyúk tavát adják elő a Hangvilla közönségének. Jegyeket 5900 és 7900 forint között vásárolhattok.

DJ a szőlőben – Paloznak (október 28.)

Egy év telt el azóta, hogy a paloznaki Homola Pincészet előrukkolt a DJ a szőlőben bulik ötletével. Azóta láttunk már cserépkályha mellett táncolós téli estét, tavaszi zsongást, nyárköszöntést majd búcsúzást és szüreti mulatságot is. Október 28-án jön a tizedik felvonás –borzongató halloweeni hangulattal várnak minket a szőlőhegyen megbúvó Borteraszon. A zenét Soul Cure hozza, a borfelelősök Homoláék, az ételekről pedig a Sáfránkert gondoskodik.