látnivalók & kultúra

szerkesztés

Pont ilyenkor kell megmászni ezt a nagyon ismert tanúhegyet

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 10. 31. 17:20

Túrának nem túlságosan hosszú és nem is igazán megerőltető, mégis igen látványos és – különösen napos időben – kivételes panorámát ad a Hegyestű. A Káli-medence kapuja őrének is nevezett csonka bazaltkúp mai alakját nemcsak a természetnek, hanem a bazaltbányászatnak is köszönhetjük.

Remek időnk van, éppen kifogtuk az őszi tavasz utolsó napsütéses hétvégéjét. Célpontunk, a Hegyestű már messziről látszik, ahogy autózunk a 71-esen, egyszerűen nem lehet eltéveszteni.

Az autót a monoszlói postánál található focipálya mellett hagyjuk, mégse tűnjünk hétvégi kocaturistáknak, akik a hegy lábáig kocsival mennek. Innen nagyjából 40-45 percnyi, kényelmes tempóban megtett sétára van a 337 méter magas Hegyestű.

Éppen a pályával szemben egy apró, beszédes nevű Nagykő utca segít bennünket a tájékozódásban. Az utca rövid és egy enyhe jobbkanyart követően az erdőbe vezet bennünket, bár a birtokhatárokra nem árt odafigyelni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hamar ráébredünk, hogy ez az erdő nem a végleges célpontunk és még bőven van gyalogolnivaló: először ki kell jutni a minierdőből, majd egy gazdasági épület mellett elhaladva az aszfalton kell továbbhaladni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Létezik egy hosszabb, gyakorlatilag a Hegyestűt egészen megkerülő, úgynevezett Mókus-körút, de mivel már jócskán benne vagyunk a délutánban, nem kockáztatnánk meg, hogy ránk esteledik és/vagy bezár a bemutatóhely.

A forgalom nagyon gyér, ezért úgy tűnik, hogy magányos harcosok vagyunk az erdőben, igaz, aszfalt van a lábunk alatt. A felfelé vezető út egy bal kéz felőli, nagyjából 270 fokos kanyarral indul. Itt kocsik is közlekedhetnek, ezért nem árt odafigyelni.

Ha kevés időnk van, könnyen ajánlható a betonos-gyaloglós kirándulás, hiszen hamar letudható és az alapvetően könnyű túra levezetését egy környékbeli étteremben bő másfél órával később meg is ünnepelhetjük.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Így hát nem is zavartatjuk magunkat az aszfalt miatt és inkább elmerülünk az erdő látványában: némelyik levél bíborszínben pompázik, míg mások mustársárgán rikítanak, ezzel adnak színt az ősznek. Lassan haladunk, mert szeretjük kiélvezni az utat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az út hirtelen éles jobbkanyart vesz és már látszik is a bemutatóhely bejárata. Egy hegymászó-kötélre erősített tábla tájékoztat bennünket arról, hogy a pénztár jobbra van és ott lehet jegyet venni, ami nekünk 700 forint fejenként, gyerekeknek (14 éves korig) pedig 400.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szemügyre vesszük az itt berendezett kőtárat. Van itt minden: mészkő, tufa, dolomit stb. Érdekes, hogy a mészkövet úgy vágták ketté és csiszolták meg, hogy megtévesztésig hasonlít a márványra.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A nap éppen megsüti a félig elbányászott Hegyestű tetejét – aminek azért van ilyen sajátságos alakja, mert 1930 és 1970 között csaknem az egész hegyet elhordták – és ebből a szögből éppen olyan, mintha a Kolorádó-fennsíkon található Monument Valley-ben járnánk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az egykori vulkánban megdermedt, majd megrepedezett bazaltcsúcs pontosan a navajók által medvekaromnak nevezett  tanúhegyekre emlékeztet. Ez jó, így talán az indiánregényekért és/vagy -filmekért rajongó srácok máris nagyobb kedvvel indulnak majd neki a rövid, de meredek túrának.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A parkolóból nézve a bejárattal szemben van a kiállítóterem, más néven a Geológiai Bemutató, ami egyfajta gyorstalpaló a helyi kőzetekből és a környék geológiai felépítéséből. Érdeklődéstől függően 10-25 perc alatt végignézhető.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A teremből kilépve balra egy rövid lépcsőn felmenve máris a tű lábánál, egy tisztáson találjuk magunkat, ami egyben kőember-park is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Jobbkéz felől lépcsősor vezet magára a Hegyestűre, de az apró tisztásról remekül látszik a Balaton, sőt, a jelek szerint itt piknikezni is szoktak. Néhány lépés után újabb lépcső, ezúttal a csúcsig.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nem hosszú, de mivel végig lépcső, csak azoknak ajánlott, akiknek nincs gondjuk a kardióval, de megéri bevállalni az újabb mászást, mert a fenti látvány kárpótol.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A tű tetején magas fémkorlát óv attól bennünket hogy az alattunk tátongó mélységbe zuhanjunk. Innen leginkább a Balaton látszik, de Balatonfüred irányába érdemes elnézelődni egy darabig, illetve ezzel átellenesen, Kapolcs felé az éppen őszi színekben lángoló hegyoldalakat láthatjuk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Van egy másik lejárat is, ami a korábban már említett Mókus-körút felé visz és egészen Monoszlóig elsétálhatunk a majd 9 kilométeres útvonalon.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lassan lefelé vesszük az irányt, ami kissé más, mint felfelé, mivel a térdünk nem hálás a lejtmenetes lépcsőzésért.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szerencsére a Hegyestű pont azért jó, mert amint befejeztük a hegymászást, rögtön a közelben, akár Zánkán, akár Köveskálon, akár a Pécselyi-medencében találunk helyeket, ahol kipihenhetjük a túrát.

Túra hossza: kb. 3 km
Időtartam: kb. 35 perc
Nehézség: közepes (a lépcső miatt)
Nyitva tartás: november 12-ig minden nap szürkületig (utána legközelebb csak március 15-től)

Hasonló tartalmak

Admin mode