Márciusban ébredezni kezdett a természet, megmutatta magát a tavasz, áprilisra pedig téli álmának utolsó nyomait is lerázta magáról. Elfogytak hát a kifogások, előmerészkedhetnek azok is, akik eddig az otthon melegében várták a jó időt. Összegyűjtöttünk nektek húsz remek programot áprilisra, hogy a keresgéléssel már ne kelljen bajlódnotok. Izgalmas túrák, gasztroélmények, húsvéti programok és változatos koncertkínálat vár rátok egész hónapban.

30Y a Hang-Árban – Kaposvár (április 1.)

A magyar alternatív rock sosem volt gyenge, de igazán kiemelkedő zenekar ritkán került ki innen. Nem úgy a 30Y esetében: a banda Pécsről indult a 2000-es évek elején, egy szombathelyi buszjárattól kölcsönözték nevüket, és mára a műfaj megkerülhetetlen képviselőjévé váltak. Teltházas bulikat tartanak országszerte, április 1-jén a kaposvári Hang-Árban koncerteznek. 

DJ a szőlőben – Paloznak (április 1.)

Balatoni panoráma, langyos tavaszi szellő, soul-funk zene a paloznaki Homola Borteraszon, ahol estig táncolhatsz egy pohár roséval vagy egy jó olaszrizlinggel a kezedben! Harapnivalókról a Sáfránkert Vendéglő, a zenéről Dj Gandharva és Von Yodi, a jó hangulatról pedig a Homola Pincészet gondoskodik. 

Medvehagymás geotúra – Bakonybél (április 2.)

A Bakony egyik legszebb mészkőszurdokának mélyére, a Bányász-kút forrásához és a Szent-kúthoz vezet a túra. Betérhettek a Bakonyi Erdők Házába és a szerzetesek boltocskájába, megkóstolhatjátok az Unikum bakonybéli változatát. A Pannon Csillagda Látogatóközpont után a kitartóbbak egy indián tábort is láthatnak. További információt itt találtok.

Hibrid Harmóniák – A Fugato Orchestra és Tátrai Tibor koncertje – Siófok (április 2.)

A Hibrid Harmóniák a műfajok találkozása, szimfonikus progresszív jazz-rock műsor, ami egyesíti a jazz lazaságát, a barokk kiműveltségét, a rock erejét és a világzene frissességét. Jegyek már kaphatók elővételben.

Grill Kollektív  Balatonfüred (április 8.)

Zenés, családbartát, kutyabarát, közösségi pikniket rendez a Kredenc és a Hello Tourist. Alb Galler vagyis Galler Milán boldogság zenéi adják az alaphangulatot. A menü szendvics lesz sertés flekkennel, vegáknak joghurtos-medvehagymás padlizsán saláta, a gyerekeket pedig Tihanyi roppanós virslivel várják.

Tavaszi tekergő – turisztikai szezonnyitó és vásár – Veszprém (április 8.)

Tekeregjetek a dimbes-dombos utcákon, járjátok körbe a titkos helyszíneket és gyűjtsétek a pecséteket – kisvonattal, gyalog vagy két keréken. Veszprém így nyitja meg a tavaszi turisztikai szezont: a virágba borult Óváros térnél vásári forgataggal, kézműves portékákkal, kulturális programokkal készülnek.

Badacsony Borbarangolás: Borbarátok – Badacsonytomaj (áprlis 8.)

Folytatódik a badacsonyi Borbarangolás: április 8-án a Borbarátok mutatják be legzamatosabb boraikat, finom falatokkal és élőzenével kínálva. Sáfrányos galambleves, libamájas ravioli, lassan sütött szürkemarha rostélyos és más különlegességek alkotják a menüt. A vacsora mellé több mint tízféle bor közül válogathattok.

Wood & Strings – Veszprém (április 10.)

Jamie Winchester és Hrutka Róbert fejében 13 évvel ezelőtt merült fel az ötlet, hogy közös dalaikat szimfonikus zenekari kísérettel vigyék színpadra. A két zenész a rajongók kérésére ismét összeállt, és a Mendelssohn Kamarazenekarral újra színpadra állítják ezt a különleges hangulatú előadást a veszprémi Hangvillában.

Bödőcs Tibor: Nincs idő gólörömre – Veszprém (április 13.)

Hangvilla változatos műfajokat vonultat fel: a szimfonikus koncert után néhány nappal Bödőcs Tibor negyedik önálló estjét hozzák el közönségüknek. A humorista „folytatja, amit abba sem hagyott”, azaz senkit nem kímélve szórja a poénokat. Szó lesz az emberről, utódokról, felmenőkről, és persze ezúttal sem hallgat a politikáról.

Húsvéti hétvége Kislakon – Balatonboglár-Szőlőskislak (április 14–16.)

Ha békés, de különleges húsvéti programot keresel, látogass el a Balatonboglárhoz tartozó Szőlőskislakra, a falu végén megbújó Kislaki Borkertetbe. Lesz étel-ital, felnőtteknek bor, gyerekeknek játszótér és persze mesés környezet, amerre csak a szemed ellát. 14-től 20 óráig tartanak nyitva, de ha tovább maradnál, a vendégházakban is éjszakázhatsz.

Húsvéti Nyuladalom  – Siófok (április 14–17.)

Négy napos mulatságot ígér a siófoki Húsvéti Nyuladalom. Lesz tojásfestés, nyuszisimogató, főzőverseny, kézműves- és gasztrovásár őstermelőkkel, népi- és logikai fajátékok, gyerekprogramok a kicsiknek, koncertek a nagyoknak - mindez a város főterén.

Széllel szembe - Jordán Tamás stand-up estje – Kéthely (április 15.)

Jordán Tamás régóta azok közé tartozik, akik széllel szembe’ mennek – elég, ha a kinevezése körül támadt konfliktusra gondolunk, ami az utóbbi hetekben az egész színház-szakmát felkavarta. Pályája során a legkülönfélébb módokkal tartotta életben nagy költőink emlékezetét. Önálló estjén a stand-up comedy műfaját vegyíti irodalommal, a kéthelyi Kristinus Borbirtokon.

Húsvéti sétahajók a Balatonon 
(április 15–17.)

Húsvét hétvégéjén sem bírsz elszakadni a Balaton vizétől? Próbáld ki a Nyuszihajót, mely április 15. és 17. között, 11:00, 12:30, 14:00 és 16:00 órakor indul a siófoki hajóállomásról, ajándék húsvéti tojással és nyuszisimogatóval a fedélzetén.

Húsvéti túra a Keszthelyi-hegységben (április 17.)

Izgalmas túrán vehettek részt Húsvéthétfőn, így a Keszthelyi-hegység élővilágával nemcsak a Természet Háza látogatóközpontban, hanem egy vezetett tematikus kirándulás keretében is megismerkedhettek. A részvétel regisztrációhoz kötött, további információt itt kaphattok.

Anna and the Barbies az Expresszóban – Veszprém (április 21.)

Pásztor Annáék mindig tudnak újat mutatni, ez kétségtelen. Minden koncertjük egy újabb összművészeti esemény. A hangzáson kívül a látványvilágra is érdemes odafigyelni, a kosztümök, mozdulatok kiegészítik a zenét. Április 21-én az Expresszó Klubban játszanak – energiával teli és szürreális élmény lesz.

Nyílt nap a Folly Arborétumban – Badacsonyörs (április 22.)

Több száz éves fák közt andalogni, borospohárral a kézben, a háttérben madárcsicsergés keveredik jazz dallamokkal. Április 22-én nyílt napot tart a Folly Arborétum és Borászat: a családokat kézműves foglalkozással, arborétumi sétákkal és állatsimogatóval várják. A zenéről a Happy Dixieland Band és a Babos-Piller Jazz Duo, a finom falatokról a Pura Vida Vine & Dine gondoskodik.

Runner's World Run futóverseny (április 23.)

Fuss végig Balatonfüred legszebb környékein, többek közt a Tagore sétányon, a Maratonman Runner's World Run futóversenyén, április 23-án. Négy táv közül választhatsz 6,5-től 42 kilométerig. A nevezési díj többek közt futópólót, frissítőket és egy befutóérmet is magában foglal. Tobábbi információt itt találsz.

Bogányi Gergely és a Győri Filharmonikusok – Veszprém (április 26.)

Újabb gyöngyszem a veszprémi Hangvilla szimfonikus zenei kínálatából: a Győri Filharmonikusok Erkel Ferenc, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc műveit állítják színpadra április 26-án. Bogányi Gergely, a magyar zongoraiskola egyik vezető művésze a nevével fémjelzett Bogányi-zongorával lép a közönség elé. 

KóBor Túra a Nivegy-völgyben (április 28.)

A KóBor túrát 4 pincészet és egy étterem keltette életre a Balaton-felvidéken: Zsóka Fogadója, a Dobosi Pincészet, a Lídia Borház, a Cse-Ki Borpince és a Holló Pince. Céljuk az volt, hogy egy szervezett túra alkalmával be tudják mutatni a mediterrán Nivegy-völgy sokszínű borkínálatát és tájjellegű, magyaros ételeit.  A résztvevőket minden pénteken saját bortaxi szállítja a pincék között.

Palacsintafesztivál – Balatongyörök (április 29.)

Kóstold végig a különlegesebbnél különlegesebb töltelékű, panírozott, csúsztatott, rakott, csőben sült, helyben készült palacsintákat, a Jüngling Zoltán Közösségi Házban. A gasztroélmény mellett gyermekprogramokkal, kézműves játszóházzal és zenés produkciókkal készülnek. Lesz palacsintakészítő verseny is, melynek győztese elnyeri a Györöki Palacsintás Király, illetve Palacsintás Királynő címet.

18. Balatonkör kerékpártúra (április 29–30.)

Tekerd körbe a Balatonpartot Zamárditól Balatonszemesig! Indulhatsz egyéniben, de haladhatsz a családoddal vagy a barátaiddal együtt is. Öt táv közül választhattok: a leghosszabb 282, a legrövidebb mindössze 5 kilométer, hogy a kevésbé tapasztalt biciklisek is kivehessék részüket az élményből. Regisztráció itt.

Balaton Boat 2017 (április 30. –május 1.)

Idén is Balatonlelle Vitorláskikötője ad otthont a magyar vitorlázás és hajóforgalmazás nívós seregszemléjének. A vízisport-kiállítás különlegessége, hogy a bemutatott hajókat helyben ki is lehet próbálni, ami valóban nagy szó, hiszen majdnem a teljes hazai kínálat megjelenik a rendezvényen.