Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Itt már majdnem Nápolyban vagyunk – Apáti Étterem és Kávézó

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 05. 16. 17:41

Messze földön híres a Sajkod határában álló Apáti étterem és kávézó pizzája, győri és miskolci visszaérő vendégeik is vannak, és bár azt állítják, a pizzakészítéshez nem is kell tudni igazán sütni-főzni, rögtön rá is cáfolnak erre tökéletes, az olasz konyhát idéző, roppanós pizzáikkal. A 2014-ben nyitott étterem hamarosan eléri a VERA-minősítést, amihez szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük.

Már lóg az eső lába, amikor befordulunk a 71-es főútról Sajkod irányába. Nincs dugó, hiába, a Tihanyi-félszigeten járunk, a sajkodi strandszekta irányába pedig tavasszal csak az veszi az irányt, akinek itt van nyaralója. Na, meg mi. Csend honol mindenütt – így már megértjük Tihany nevének eredetét is (a szláv „tiho” = csend szóból). Jobb oldalról a nádas takarja a kilátást, egyfajta világvégi hangulatot adva a környéknek, míg baloldalon a fák látszanak, a mi úti célunk pedig az Apáti étterem. Pizzája nemcsak a környéken, hanem az ország más részein is híres (mi is erre hajtunk), még Győrből és Miskolcról is érkeznek vendégek, hogy megkóstolják.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az inkább hosszú, mint széles épület régebben szocreál közért volt, ezt alakította át családi segítséggel Kölcsényi Zita, az éterem és kávézó ügyvezetője. A berendezésnél láthatólag inkább a barátságosságra hajtottak a tulajdonosok, mintsem a túlzásba vitt dizánjra, kedvencünk az apró, színes kockás borítás az étkező boxok háttámláján. Időközben leszakad az ég, így a teraszon való üldögélésnek búcsút mondunk, beszorulunk a négy fal közé. A pizza miatt jöttünk ugyan, de azért szemügyre vesszük az étlapot is: alapvetően mediterrán kínálat dominál, de az üzletvezető elmondása szerint „mindig van benne valamilyen csavar”. Ez lehet a fűszerezés vagy akár a tálalás is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az üzletvezető nem szállt be a mindenképpen helyi, sőt, csak hazai alapanyagokból készült ételek versenyébe, így a beszerzési forrás teljesen vegyes képet mutat: a sertéshús és a zöldségek a környékről érkeznek, míg a marha az ország másik végéből, a sajtok pedig Olaszországból. A borlapon feltűnik, hogy csak és kizárólag balatoni borokat látunk, kimérve és üvegben is. „Van törekvés a kínálat bővítésére, de egyelőre a balatoniakat részesítjük előnyben.”

A mintegy félévente változó étlapon az állandó kínálat mellett heti ajánlatból lehet választani. Ez jellemzően egyféle levest és desszertet, valamint 3-4 fajta főételt jelent. A levesek 690 és 1600 Ft, míg a főételek 2000–4200 Ft között mozognak és van külön gyerekmenü is, kb. 3/4 áron.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A főépület mellett találjuk a ma már leginkább pizzériaként működő eredeti épületet. Innen indult az étterem annak idején. Melegszendvics, saláta s persze pizza volt a választék, leginkább azért „mert a pizzához nem kell tudni főzni”. A kijelentéssel nem értünk egyet, és maga az étterem is rácáfol erre: az ún. pizza bárcát éppen azok a tészták kapják meg, amelyek megfelelnek a nápolyi, igen szigorú előírásoknak. A 2014 júliusában nyitott étterem a sok pontból álló követelményrendszer majd mindegyikét megugrotta: a kemencéjük minősített (és akkora, hogy azt mozgatni már nem igazán lehet, még az ajtót is ki kellett cserélni, hogy be tudják hozni), az alapanyagok is a sztenderdnek megfelelőek. Egyedül a víz az, ami még bevizsgálásra vár, illetve – a baristákhoz hasonlóan – a pizzát sütő szakember papírszerzése van még hátra, s akkor kitehetik az ablakba a magukét: a VERA-minősítést.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hogy az ízek kavalkádja ne zavarjon bennünket, a klasszikus Margherita mellett döntünk (persze szigorúan ketchup nélkül, amiért Olaszországban kis túlzással halálbüntetés jár), s nem is kell csalódnunk: a szélek annyira roppannak, amennyire szükséges, s a vastagság is megfelelő. Végignézzük a nyújtás folyamatát (ezt mindenki megteheti!) és a sütést is, ami hozzájárul az elégedettségünkhöz.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A rossz idő miatt pillanatnyilag egyedül ülünk itt, és az üzletvezető is elmondja, hogy forgalmuk erősen függ az égiektől. Kieső hely lévén elsősorban napsütéses időben és főleg szezonban jönnek a vendégek, de ettől függetlenül az étterem télen is üzemel. Szezonon kívül azonban csak péntektől vasárnapig működnek, így érdemes előre tájékozódni, mielőtt teszünk egy kitérőt a főútról.

Ami a tulajdonosnak rossz hír, nekünk éppen jó: a nagy csendben remekül el lehet mélyedni a végeláthatatlan nádas látványában. Tény, hogy a hideg miatt ezt csak a beltérből tehetjük meg, de ez legyen a legkevesebb. Az igazán sajkodi hangulat az lenne, ha a hamarosan átalakításra kerülő teraszon fejthetnénk meg a nagyvilág titkait.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hasonló tartalmak

Admin mode